U svakom dijelu države možemo puno uložiti. Uložio sam u Ledo. Bila je to firmica sa 5000 škrinja u knjigama, a danas je to regionalni lider. U Hrvatskoj ima 50.000 škrinja, a uokolo u regiji još 130.000. Dajte da mi prvo postanemo lider u Hrvatskoj, da se odupremo Nestleu, Marsu i ostalim sladoledarima.
A kad tu ojačamo, onda ćemo moći nastupiti i u drugim državama. Što se više budemo širili, imat ćemo veći portfelj i veće volumene, a to je u današnjoj ekonomiji nužno. Mi sada za Ledo kupujemo 22.000 novih škrinja. Nije svejedno je li 22 ili 7 tisuća. Uz 22 tisuće cijena je puno bolja! Potencijale hrvatskih lokaliteta, hrvatskih tvornica i brandova koji već postoje moramo naučiti koristiti.
znači po vrlo jednostavnoj logici stvari bi prihodi i dobit komotno se mogli množit koeficijentom 2,6 (bez da računamo nove škrinje) što bi dalo konsolidirane prihode od cca 2,6 miljarde kuna, te dobit od kojih 180 miljona bez obzira na vrlo vjerojatno investiciju u upravo te nove škrinje u zadnjem kvartalu!
to je u potpunosti u skladu sa ledovom stopom širenja i rasta u zadnje 2 godine te i s galićevom izjavom u osmom mjesecu 2006e da je “U osam godina koliko Mislav Galić vodi Ledo, prihod kompanije narastao je za četiri puta (konsolidirano sa 50 na 200 milijuna eura)” sa sljedećeg starijeg izvora http://www.poslovni.hr/20112.aspx
prema takvoj logici i projekciji koja svemu sudeći osim ako galić ne laže nije neralna taj mitski i legendaran konsolidirani ledo na cijeni od 12 000 s konsolidiranim gfi 2007 bi imao ugrubo sljedeće osnovne pokazatelje:
P/S cca jedan tj mcap cca 2,6 miljardi
P/E cca petnajstak, tj. s povećanjem cijene ledovih proizvoda i investicijskim troškom u 4q neto profitna marža bi vjerojatno bila i mnogo veća te bi P/E omjer bio još puno prihvatljivij
ukoliko pak taj P/E stavimo u kontekst s PEG i ledovim godišnjim rastom dobiti… tralalala…
projekcije za 2008u s novim škrinjama i svim navedenim prednostima bi bile… tralalalala…
neda mi se više, al evo neka ovaj post bude sačuvan za arhivu kada i ako jednog dana ugledamo to konsolidirano izvješće!
[smiley]
glavni razlog rasta dobiti ledo matice od “samo” 57% u 2007. godini je povećanje stavke aop 45 – ostali troškovi iz osnovne djelatnosti u 4. kvartalu.
u 4. q 2006. g. ovi troškovi bijahu 50,4 mil kn,
u 4. q 2007. g. čak 146,1 mil kn.
razlika je 95,7 mil kn.
da su troškovi bili na razini 4. kvartala 2006., ukupna dobit ledo matice bila bi za 70-ak mil kn veća tj.
ca 140 mil kn.
to bi predstavljalo povećanje dobiti veće od 3x u odnosu na 2006. g., tj veće od 200%.
što se desilo?
Mislim da ste u krivu,jer bi za ove povećane troškove za kupnju frižidera povećalo kratkoroćnu imovinu,te bi
dobit bila stvarno 200% veća.Očito da se ne radi o kupnji ,već je samo stavka AOP 045 u IV Q povećana ,za
vrtoglavih 146.116 što je smanjilo dobit.Normalno da se postavlja pitanje da li je to namjerno napravljeno,
kako bi se u prva tri kvartala prikazala veća dobit kako bi dionica Leda nerealno narasla.Na godišnjem nivou ta stavka je u skladu sa potastom prodaje.Ne smije se zanemariti činjenica da je AGROKOR holding ,a kod holdinga se trguje sa 30 % diskonta,upravo radi ovakvih iznenađenja.
iznenađenja.Teško onom tko je kupio na 20.000 kn.
@ vunder
u tom slučaju peg, u slučaju 30% rasta u ovoj godini, ca 0,5.
a rast može biti i veći
ali, bek to rashodi…
materijalna imovina povećana za 17 milja uz amortizaciju od 31 milje.
bez drugih promjena materijalne imovine, kupnja škrinja stoji 48 milja.
zbog čega ukupni ekstra troškovi od 95,7 milja?
recimo da je 48 milja za škrinje.
za što je utrošeno još ca 48 milja?
@vlad1111
Pretpostavljam da su kupili i nešto novih vozila,jer kad su preuzeli crnogorski Sun kupili su 7000 škrinja i 30-tak vozila,tako da za ove 22 000 sigurno treba dosta kamiona koji će to puniti
@ vunder u tom slučaju peg, u slučaju 30% rasta u ovoj godini, ca 0,5. a rast može biti i veći ali, bek to rashodi… materijalna imovina povećana za 17 milja uz amortizaciju od 31 milje. bez drugih promjena materijalne imovine, kupnja škrinja stoji 48 milja. zbog čega ukupni ekstra troškovi od 95,7 milja? recimo da je 48 milja za škrinje. za što je utrošeno još ca 48 milja?
oooops!
griješka.
nabavka dugotrajne materijalne imovine je investicija (ne ide kroz rdig), ne rashod.
investicija samo pretače jedan dio aktive u drugi (dugotrajnu materijalnu imovinu).
dakle, jesu kupili škrinje, ali ta lova nema veze s onih 95,7 milja ekstra rashoda.
griješim li i sada?
@lopina
škrinje se amortiziraju tijekom više od 2 godine.
ne spadaju u kratkotrajnu materijalnu imovinu.
vlad1111:
”
glavni razlog rasta dobiti ledo matice od “samo” 57% u 2007. godini je povećanje stavke aop 45 – ostali troškovi iz osnovne djelatnosti u 4. kvartalu.
razlika je 95,7 mil kn.
da su troškovi bili na razini 4. kvartala 2006., ukupna dobit ledo matice bila bi za 70-ak mil kn veća tj.
ca 140 mil kn.
to bi predstavljalo povećanje dobiti veće od 3x u odnosu na 2006. g., tj veće od 200%.
što se desilo?
”
Mislim da ste u krivu,jer bi za ove povećane troškove za kupnju frižidera povećalo kratkoroćnu imovinu,te bi
dobit bila stvarno 200% veća.Očito da se ne radi o kupnji ,već je samo stavka AOP 045 u IV Q povećana ,za
vrtoglavih 146.116 što je smanjilo dobit.Normalno da se postavlja pitanje da li je to namjerno napravljeno,
kako bi se u prva tri kvartala prikazala veća dobit kako bi dionica Leda nerealno narasla.Na godišnjem nivou ta stavka je u skladu sa potastom prodaje.Ne smije se zanemariti činjenica da je AGROKOR holding ,a kod holdinga se trguje sa 30 % diskonta,upravo radi ovakvih iznenađenja.
iznenađenja.Teško onom tko je kupio na 20.000 kn.
Nemojte plašiti ljude koji su kupovali po 20k.
Da trenutno nisu u dobrom položaju je istina, ali pričekajmo par mjeseci da se tržište oporavi od raznih šokova, pa da vidimo kome je teško.
I kako je već pisano možemo uskoro očekivati neko todino preuzimanje jer ima dosta kapitala koji stoji, a tada će sve njegove dionice opet gore, pa koga je strah neka tada izađe, ali nikako ne prodavati s minusom
Nema brige za ledo[smiley]
razlika je 95,7 mil kn.
ca 140 mil kn.
što se desilo?
[color=blue]što se desilo?
razlika je 95,7 mil kn.[/color]
Ovo i mene muči već par dana.. koji je razlog “realni” ovakve razlike?!
Još mi nešto nije jasno–kako vi dobivate bruto maržu od 45 %??? Meni ispada oko 51 % — u čemu griješim?
Inače, računovođe mogu “kreativno” ušminkat(umanjit) dobit..
Premda i unatoč ovakvom izvješću je ovo solidan rezultat matice leda—mogao bi reći i vrhunski!
Ledo – 5,13 % to je jedino prava istina sa izgledom za daljni pad.[bye]
Bas sam i ja htio lopini reci da ne plasi ljude.
Hebiga, oni na 20k su bili Mygros igraci ali sad se samo ceka nesto novo pa da sve krene ispocetka.
Ako se to ne dogodi onda ce dionica doci na te razine kroz malo duzi period, ali na burzu ne bi trebalo s novcem koji vam treba za kruh i mlijeko!!!