Nažalost, neovisno o tome da li su jamstva zakonita ili nezakonita, sukladno čl. 5. st. 1 Zakona o IU, nad povezanim društvima se svejedno provodi postupak izvanredne uprave, tj. nije potrebno da pojedino povezano trgovačko društvo bude insolventno. Ipak, nada ostaje kako će Trgovački sud i sutkinja Nevenka Siladi Rstić odbiti nagodbu koja bi uključivala raspodjelu imovine solventnih društava, koja je protivna temeljnim načelima Stečajnog Zakona i Zakona o IU. Imajući na umu da su ta društva solventna, nije potrebno provoditi restrukturiranje na njima radi osiguranja likvidnosti, održivosti i stabilnosti poslovanja (čl. 1 st. 2). Budući da se na postupak IU supsidijarno primjenjuju postupovna pravila Stečajnog zakona, na temelju čl. 334 sutkinja ima pravo odbiti nagodbu jer je takva nagodba protivna svrsi Zakona o IU. Restrukturiranjem solventnih društava se ne bi postigla svrha Zakona o IU jer restrukturiranjem tih društava se niti ne postiže svrha očuvanja stabilnosti u RH, već suprotno ugrožava se stabilnost tih društava i samim time je protivno svrsi samog Zakona.
Da malo nadopunim prethodni post, sud nije vezan isključivo razlozima za uskratu potvrde nagodbe iz čl. 43. st. 16. Zakona o IU, već može uskratiti potvrdu i na temelju gore navedenog čl. 334 koji se supsidijarno primjenjuje, što se čitanjem isključivo Zakona o IU ne bi dalo utvrditi.
@noviulagac
Kako mislis kada cemo dobiti izvjesca koja ce dokazati insolventost? Nikad! Pa tko bi htio zavrsiti u zatvoru? Tko bi bio toliko lud?
Ma zato i pitam.
Svejedno netko mora zavrsiti u zatvoru
[/quote]
Vidjet cemo hoce li tko zavrsit u zatvoru. Hoce li to biti netko iz skupine Borg? Mozda Martina Dalic? Mozda Ante Ramljak? Mozda Marica Vidakovic? Mozda netko iz Atlantic Grupe?
Al pustimo da institucije rade svoj posao.
Bit ce zanimljivo pratiti i da li je Knighthead kupovao obveznice i na njima zgrnuo ogroman novac i kakvi ce tu eventualno dokumenti isplivati i koga ce potopiti.
Na žalost ovo je izgleda još jedna priča o hrvatskom jalu. 17000 malih dioničara, a samo 1200 članova Udruge?! Gdje su ostali, šta čekate ljudi, zar mislite da će netko drugi rješiti vaš problem?? Pa da je svatko poveo samo jednog člana obitelji na Markov trg to je 34000 duša!!! Pa tko bi to mogao ignorirati?? Kakav Plenković, kakva Dalićka, kakav Ramljak i Peruško, zavukli bi se u mišje rupe i izvirivali jer ne bi znali šta se događa. A ovako, niste u stanju učlaniti se u Udrugu, a ne izaći na ulicu, pa onda neka vas opljačkaju i treba vam tako, kukajte nad svojom sudbinom pred Tv ekranima, a djeca neka vam pakiraju kofere za Irsku, Njemačku i slično. E moj narode…
Na žalost ovo je izgleda još jedna priča o hrvatskom jalu. 17000 malih dioničara, a samo 1200 članova Udruge?! Gdje su ostali, šta čekate ljudi, zar mislite da će netko drugi rješiti vaš problem?? Pa da je svatko poveo samo jednog člana obitelji na Markov trg to je 34000 duša!!! Pa tko bi to mogao ignorirati?? Kakav Plenković, kakva Dalićka, kakav Ramljak i Peruško, zavukli bi se u mišje rupe i izvirivali jer ne bi znali šta se događa. A ovako, niste u stanju učlaniti se u Udrugu, a ne izaći na ulicu, pa onda neka vas opljačkaju i treba vam tako, kukajte nad svojom sudbinom pred Tv ekranima, a djeca neka vam pakiraju kofere za Irsku, Njemačku i slično. E moj narode…
A i ti si naivan. Misliš da provizije onima koji su pomogli sklopiti ovu nagodbu odavno nisu određene od strane pobjednika. Oni bi se istih nagrada odrekli zato što ću se ja pojavit na nekakvom trgu ?
Jedini put je inozemni sudski spor !!
Ja mislim da mali dioničari koji ne prate (ono koji imaju na primjer samo par dionica jednog dioničkog društva) uopće nisu svjesni šta se dešava, kada sam ja službenici u banci objašnjavao šta se dešava samo me je blijedo pogledala i pitala me: Zar se neće te moje dionice oporavit? Ne kuži da nas hoće obrisati na nulu.
A i ti si naivan. Misliš da provizije onima koji su pomogli sklopiti ovu nagodbu odavno nisu određene od strane pobjednika. Oni bi se istih nagrada odrekli zato što ću se ja pojavit na nekakvom trgu ?
[/quote]
Zapravo postoji temelj za tuzbu na Sudu za LJP u Strasbourgu na temelju Protokola 3. Konvencije o LJP čl. 1, koji govori o zaštiti vlasništva. Budući da je RH već redovita mušterija na tom Sudu za otegnute sudske postupke, postoji mogućnost za nekakvo namirenje i tim putem.
[/quote]
Zapravo postoji temelj za tuzbu na Sudu za LJP u Strasbourgu na temelju Protokola 3. Konvencije o LJP čl. 1, koji govori o zaštiti vlasništva. Budući da je RH već redovita mušterija na tom Sudu za otegnute sudske postupke, postoji mogućnost za nekakvo namirenje i tim putem.
[/quote]
Mislim da niste u pravu.
Ja mislim da mali dioničari koji ne prate (ono koji imaju na primjer samo par dionica jednog dioničkog društva) uopće nisu svjesni šta se dešava, kada sam ja službenici u banci objašnjavao šta se dešava samo me je blijedo pogledala i pitala me: Zar se neće te moje dionice oporavit? Ne kuži da nas hoće obrisati na nulu.
[/quote]
Zato je potrebno ljude informirati.
Od malih dionicara se ocekuje da se aktiviraju inace ce ostat bez svega. Radimo na modelu koji bi vecini bio prihvatljiv, ali ljudi se moraju aktivirat.
Ja cu pokusat izlobirat najvise za male, a to je jedan veliki dionicar nacelno spreman podrzati, ali morate dolaziti na skupstine firmi kojih ste dionicari (npr Leda), uclanit se u udrugu, doci na skupstinu udruge, dijeliti i siriti istinu o Agrokoru…
Ljudi, učlanjujte se u Udrugu jer nam to može pomoći u ostvarivanju naših prava. Zajedno smo jači. U slučaju da pokrenemo tužbe predlažem da svaki od nas dioničara sudjeluje u sudskim troškovima razmjerno broju dionica koje posjedujemo.
@bisakovi Možete li na neki način obrazložiti svoje mišljenje? Pomoglo bi u diskusiji, za to forum i služi. Inače, nisam to bubnuo iz glave, preporučam kao literaturu na tu temu sljedeći link https://www.echr.coe.int/LibraryDocs/DG2/HRFILES/DG2-EN-HRFILES-11(1998).pdf
Osobito str. 24 u kojoj se govori o faktičnoj eskproprijaciji te str. 34-35 o proporcionalnosti zadiranja u pravo vlasništva. Iako se točnije radi o zaštiti imovine (property), a ne vlasništva (ownership), ali u skladu s tradicionalnom nekvalitetnim radom naših pravnih tumača, nije ni za očekivati bolje od toga…
U slijedu ovih pitanja, možemo postaviti i ovo: nije li, onda, lex Agrokor upravo spriječio skrivanje tog možebitnog kriminala? Ako je Todoriću kredit samo poslužio kao paravan za pranje novca, a Rusima za preuzimanje Agrokora, nije li lex Agrokor onda bio obrana od ove vrste suradnje Todorića i Rusa i takvog načina preuzimanja koncerna?
Pročitajte više na: https://m.vecernji.hr/premium/agrokor-sberbank-rusija-dmitrij-medvedev-1202383 – m.vecernji.hr