Juha od škampa
Dakle,u hladnu vodu staviti krakove i glave ( očišćene ) škampa,…dodati prepečenu kapulicu,dva,tri režnja češnjaka,jedan paradajzić,maslinovog ulja,lovorov list,sol,zaboravih mrkvicu…malo,malo celera na kraju…možeš dodati i koju riblju glavu od oslića ili svježu sardelu,jednu,dvije da pojača okus…,procijediti i servirati s rižom…jako je važno rižu servirati neposredno prije jela na način da se žlicom svakom stavi na tanjur riža i prelije juhom…nikako ne stavljati rižu u juhu i kuhati jer će takav način pokvariti i najbolju riblju juhu…u tom leži posebna tajna…
[thumbsup]
To uvijek radim sa jastigom pazezeči da ne izgubim ništa njegovog soka sav “gušt”,jastoga kao i svakog raka
je u tekucini a ne samo u mesu .Sve što se na rakovima radi bez prijrke potrebe a prije pripreme po svim mojim saznanjima ne pridonosi ukusu.
Tako napr.nisam pobornik nikakvih dodataka jelima koji utječu na izvoran miris,okus ili boju jela(konjak,vegeta,ili ruzmarin, češnjak i petrsimul kod pečenja ….)
Ovo važi isklučivo ako koristite iznimno friške morske delicije.
Ajd, hvala bogu da se teme micu od puzeva[pray]
E s njima nemam iskustva,čuo sam da su vinogradski puževi poslije kiše vrhunski,nemam nikakvih predrasuda prema bilo kojoj hrani tj.”””ne rodilo šta ja nebi proba “””””[cool]
zgubidan10: ” Ajd, hvala bogu da se teme micu od puzeva[pray] ” E s njima nemam iskustva,čuo sam da su vinogradski puževi poslije kiše vrhunski,nemam nikakvih predrasuda prema bilo kojoj hrani tj.”””ne rodilo šta ja nebi proba “””””[cool]
Slažem se mravak,uvijek kažem,čak i djeci…probaj,pa onda reci da ti se ne sviđa…a recepti su mi strast…kamo god odem moram donijeti barem jedan…
Recept………… Zgubidan i Jebivjetri.5 KG krompira
3 kg mesa
malo ulja
ceripnja
VATRA ,do koje mozete doc zapaljivanjem manje sumice………………..dobra ekipa…………..alkohol…………te sokovi za Zgubija…………………………i to je to………………dobar tek
Carbonara
ispržiti pancetu ili pršut na domaćem maslinovom ulju dok se ne zacakli
naribati sir grana padano i po želji može i neki drugi (npr.podravec ili gauda)
skuhati špagete al dente (najbolji su barilla)
zamutiti sirova jaja u zdjeli(žumanjak i bjelanjak)
kad se pašta skuha i ocijedi preliti prženom pancetom i promješati
naizmjenično dodavati naribani sir i vrhnje za kuhanje (najbolje od dukata)
dodati jaja (sirova)
zapržiti to još cca 2 min.na jakoj vatri da se jaja prokuhaju
po želji dodati origano i malo ružmarina te posoliti
servirati vruće
E,za carbonaru sam pročitala desetine recepata…u jednom se spominje svježa panceta koja se preprži…,nisam probala,ali mislim da je to bolje…i kod jaja mislim ali provjeri ću,da ne ide bjelanjak,on ti se vidi…to je jedan talijanski recept…a oni su majstori…sve u svemu sa svojom carbonarom nikad nisam zadovoljna…i zato stalno istražujem gdje griješim…
Sta ste stali………………..ja zapisujem[proud]………..Da dodam,prijavio sam neke forumase…..drustvu za zastitu zivotinja………..rad puzeva da, i tebe Mravak………..nisi ih jeo al imas namjeru……….isto kazneno djelo……..djelo u pokusaju s dokazanom namjerom[cool]
Šangajac, jaja se prvo umute, možeš koristiti kiselo mlijeko umjesto vrhnja.Dobro i jednostavno jelo za pripremu su i krmići sa zeljem: svinjski kotleti se ispeku na masti, kiselo zelje se ofuri i pomješa sa dinstanim lukom.U namaštenu tepsiju slažu se red po red mesa i zelja, sa zeljem na vrhu.Prelije se vrhnjem i maslacem i zapeče u pećnici.