Vjeko, Posejdone svaka čast na temi, mislim da je ovo dobra razbibriga u ovim ne baš dobrim danima za burzovne mešetare.Moram reći da sam veliki gurman ali volim i pripremati tako da ću ovu temu posjećivati češće.
[thumbsup]
Molio bih spisatelje da svoje recepte malo preciznije pojasne.
Recimo Bakicaaa u zadnjem receptu ne navodi da li filetira ribu ili skupa sa kostima…Ili Silvastar, za predpostavit je da se jaja umute sa vrhnjem (ili ne) pa se kuha…[wink]
Samo ti pitaj Šangajac…,ja volim odavati kulinarske tajne..,a kad padnem u posebno stanje za laku noć čitam kuharice kojih imam više nego Karapandža…dakle ovdje se radi o normalno očišćenoj ribi,sa kostima naravno i ovlaš pofriganoj…štos je što je marinada dobra ne samo od uobičajeno plave ribe,već i od malih oslića…to je moj izum…sutra pošaljem sličicu…
Oslić ipak ima one neugodne bodlje na leđima pa bih ga filetirao i glavu bi mu otkinuo, jer ima samo onu sridnju kost a i lakše ga je pofrigat a lakše ga je ist kao filet, neće ti po stolu pravit nered sa kostima. A jel ono kiseli kratavci ili… a mrkvu jel malo prokuhaš?
Nemoj se lipa moja idit što ti se ja mješam u tvoju ricepturu…ako se idiš neću ti više ništa spomonjat kontra tvojih riceptura ali ću ti uputit koji moj ricept…šala mala. [rolleyes]
Vau,dakle….stvarno glavu i ja odrubim i spremim je u led pa kuham kad mi treba riblji temeljac za podljvevanje rižota ili za brudet…dušice draga ovi oslići su mali,pa se ne isplati sve filetirati…mrkvicu malo propirjaš zajedno sa lukom,neka bude malo al dente ( na zubić ),ionako će ona još dozrijati u marinadi…jako je važno da luk ne prepržiš jer je onda sve gorkasto…i mora biti na rebarca da ga osjetiš dog ga jedeš…negdje sam pročitala da u marinadu stavljaju i male komadiće jabuke,a krastavčići su kiseli…marinada mora biti slatkasto kiselkasta…to se postiže octom,vinom ,limunom…mora biti u tolikoj količini da prekrije ribu,ne da ona u njoj pliva…
Oslić ipak ima one neugodne bodlje na leđima pa bih ga filetirao i glavu bi mu otkinuo, jer ima samo onu sridnju kost a i lakše ga je pofrigat a lakše ga je ist kao filet, neće ti po stolu pravit nered sa kostima. A jel ono kiseli kratavci ili… a mrkvu jel malo prokuhaš? Nemoj se lipa moja idit što ti se ja mješam u tvoju ricepturu…ako se idiš neću ti više ništa spomonjat kontra tvojih riceptura ali ću ti uputit koji moj ricept…šala mala. [rolleyes]
sve malo prokuhaš…i zaliješ
bakicaaa : marinada bez kapi vina,papra(cilog),peršina(može sa korjenom)…?? nije navika ili ja nemam okusa?
Ne moram vam pričati kako ću ovo čistiti barem pola sata…srećom ručak je skoro skuhan…poslije ću vam ispričati kako se čiste škampi….[proud]
Kako se čiste? Ja ih samo operem i skuham (na buzaru).
Vidim da je tema pogođena. [wink]
E baš mi je drago!
Ajmo ljudi – recepti koje volite!!!!!!!!
JAJA NA OKO S LUKOM ( Lagano za Vjeku) [smiley]
SASTOJCI:
2 jaja (po osobi [tongue])
maslinovo ulje
luk
sol
šnita kruha
PRIPREMA:
Luk se očisti i nareže na kolutiće.
Poprži se na ulju i na to se “ube” jaja i malo posoli.
Ručak je gotov!!!! [thumbsup]
Vidim da je tema pogođena. [wink] E baš mi je drago! Ajmo ljudi – recepti koje volite!!!!!!!! JAJA NA OKO S LUKOM ( Lagano za Vjeku) [smiley] SASTOJCI: 2 jaja (po osobi [tongue]) maslinovo ulje luk sol šnita kruha PRIPREMA: Luk se očisti i nareže na kolutiće. Poprži se na ulju i na to se “ube” jaja i malo posoli. Ručak je gotov!!!! [thumbsup]
E i ovaj recept ti je kolega bez greške;;;;;;;;ali o onoj pašticadi i tartarskom bi se dalo raspravljati[shocked]
Dakle kako se čiste škampi…uhvatite ih sa dva prsta lijeve ruke za središnji dio tijela i povucite gornji dio oklopa glave…ispod će biti zelenkasto smeđa tvar koju isperite…sada treba još izvaditi i crijevo koje vadite tako da lagano zaokrenete središnji dio repa škampa i lagano povučete…škampe možete i zarezati škaricama po leđima da se lakše čiste dok se jedu,a obavezno ih je flanbirati,tj zapaliti konjakom,jer ima je korica onda hrskava….[proud]
Evo i ovo prvi put čujem ;;;;čistiti friške škampe [embarass] moram probat par komada ali malo sam skeptičan
Evo i ovo prvi put čujem ;;;;čistiti friške škampe [embarass] moram probat par komada ali malo sam skeptičan
Mravak,pa zar stvarno za to ne znaš…istina je u restoranima to ne rade,pogotovo kad su škampi pripremljeni na žaru…ali kad ih očistiš tek tada vidiš razliku,ako su veći ja znam tako očišćene odvojiti repiće posebno,pa ve za buzaru ili rižoto,a od glava i krakova ( očišćenih ) napravim fantastičnu juhu…Mravak,probat ćeš…