Šangajac,kolače osim palačinki i još dva,tri ne volim raditi…odmah pomislim koliko je to kalorija…i smrkne mi se…ali drugo obožavam…[smiley]
Ma Bakicaaa…ispraća se stara i dočekuje Nova… možeš se mašit slobodno kojeg, neće ti sigurno naškodit…bitno je da ti to ne postane navika…
Sarma
1/2 kg svinjskog mesa
250 g goveđeg mesa
200 g svinjskih rebara
200 g suhe slanine
50 g riže
1-2 glavice kiselog kupusa
1 glavica luka
1 jaje
1 žličica crvene paprike
1 žlica brašna
sol
lovorov list
Pripremite listove kiselog kupusa u koje će te savijati sarme, pažljivo ih skidajte sa glavice da se listovi ne potrgaju. Odvojene listove ostavite da stoje u hladnoj vodi da se iz njih ispere suvišna sol. Prije savijanja sa svakog lista odsijecite zadebljanje. Sitno nasjeckajte luk i popržite na malo masnoće, a zatim luku dodajte mljeveno meso i još malo sve zajedno pržite. Mesu zatim posolite, popaprite dodajte rižu i dobro izmiješajte, sklonite sa vatre a zatim umiješajte jaje. Na dno dublje posude najprije stavite one dijelove kupusa koje ne možete upotrijebiti za uvijanje sarmi. Za savijanje sarmi koristite listove srednje veličine, u svaki list stavite po žlicu nadjeva od mesa i zavijte i slažite sarme u krug tako da na sredini ostane mala rupa kroz koju e te poslije dodati zapršku. Slaninu i suho meso isijecite na komade i stavite između sarmi. Kad savijete sve sarme dodajte lovorov list i nekoliko zrna papra i pokrijte sarmu preostalim listovima. Nalijte hladnu vodu i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata. Od brašna, crvene paprike napravite zapršku prelijte preko sarme i nastavite kuhati još pola sata.
ajme bakice ja odmah gladan…
ajme bakice ja odmah gladan…
Čuj,da si bliže….[smiley]
Tako si fino objasnila da sam se uzivio u cijelom postupku [thumbsup]
Kopanice:
korijen domaće blitve skuhati u slanoj vodi i začiniti solju, paprom, maslinovim uljem, kvasinom i malo acceta balsamica…
Nećete vjerovati vlastitom nepcu [thumbsup]
Recept sarme za štovanu gospođu Febo:
600-700gr. mljevenog mesa za 15 kom. srednje vel. sarmi.Ja koristim mljeveno juneće, neko mješano jun.-svinjsko.
Nasjeckati sitno jednu kapulu ii ti crvenog luka u tavu u kojoj ste ulili ulja te ga popržiti dok kapula ne omekša (neko dodaje sitno nasjeckanu pancetu) za što je pravo vrime i čim panceta pusti oni svoj miris da vam voda počne curit na usta, ubacit mljeveno meso i frigat,pržit, uz stalno mješanje i usitnjavanje grudvica mesa.Posut sa Vegetom (nadam se da će nešto uplatit na račun za reklamu)te po potrebi malo soli. U međuvremenu pripremit riže u jednu šoljicu od cca 1dc. te istu usut u meso i mješati da se i riža malo pofriga.Kad skinete sa vatre dodajte 1-2 jaja. Sada je vrime da se u smjesu dodaju začini prema vašim mogućnostima a može smjesa ostat kakva je, samo je probat da li dovoljno slana…Listovima kupusa, koje ste odabrali za punjenje, nožem istanjit korjen lista da bi ste lakše savijali sarme. Sa unutrašnje starne lista uspete smjesu 1-2 velike kašike i motate tako da počnete od korjena lista.Čim poklopite smjesu sa kupusom bočne strane lista savijete unutra…zarolate do kraja lista i eto sarme.
U loncu u kome će se kuhat sarma uspe se ulja da jedva pokrije dno.Ovo sad treba uradit brzinski ništa ne smi zagorit nego se samo čut prijatan miris. Kad se ulje zagrije ubacit sitno sjeckani bjeli luk neposredno iza njega kašiku 1-2 mljevene crvene paprike (može se kombinirat sa ljutom mljevenom) i uz nepresatno mješanje dodati brašno (glatko).Brašno ne smije ni požutit nego samo objedinit u gustu smjesu te odmah postepeno dodati mlake vode a smjesa treba biti uvjek gotovo gusta.Tako dodati cca dvije čaše vode oko 4dc.
a u vodu kocku-dvije goveđe juhe.
Na dno složiti sjeckani koren kupusa koji ste odstarnjivali sa listova te nasjeckani kupus a poželjno bi bilo i neupotrebljivu tvrdu kožu pancete sjeckanu na trakice.Pa prvi red sarmi na njima prutići pancete (ne kože)i ponovo sjeckana sridina kupusa pa opet sarme,cjec.kupus, panceta, bjeli luk sjeckan na listiće i tako dok ne se utrošite materijal. Na kraju sa par listova kupusa poklopite završni red sarmi.Dolijete vode samo da poklopi sarme te zavrtite lonac ljevo-desno par puta što će te morat ponavlajat više puta da vam sarma ne zagori dok se šuviga.
LJuta paprika po želji, papar u zrnu po želji, soli također…Triba bar jedan i pol sat da se lagano šuviga ako ne i dva sata…
Dobar tek!!![wink]
Pa Bakiceee nije u redu… pa Febo je mene pitao…šala mala. A nevjerojatno je da su nam se recepti gotovo poklopili…[thumbsup]
Pa Bakiceee nije u redu… pa Febo je mene pitao…šala mala. A nevjerojatno je da su nam se recepti gotovo poklopili…[thumbsup]
hvala Šangajac i u ime gospođe Febo[thumbsup]
ona sprema sarmu po Istarski bez puno masnoća, ali svejedno dobru.
pokazat ći joj sutra ujutro tvoj recept.[wink]
ja ovdje dođem pogledati ne zbog recepata, iako ogladnim i od samog čitanja, nego u nadi da ću vidjeti neku fotku pripremljenog.
kako bi me veselila slika..
sigurno i ostale.
ne u “fotografijama”, nego baš ovdje, baš tematski.[wink]