BAKICAAA:
”
Ma,lipi moj Šangajac,ka da se Smoje probudia,oli si mu ti nešto u rodu…[smiley][smiley]
”
Usput ,Šangajac što je to divji gudin,…jel to divlja svinja…[rolleyes]
Pa jeee !
veprovina na Febin način:
1/2 kg veprovine od buta
crvena paprika
luk
češnjak
lovor
papar u zrnu
majoran
mrkva
peršin
njoke
koncentrat rajčice
džem od brusnica
-dan prije u 1 l vode i 2 dcl vinskog octa staviti komad veprovine (1/2 -0,75 kg)dodati nakosani luk, sol i papar te pustiti poklopljeno cijelu noć
-narezati veprovinu na sitne komade (za gulaš)
-nasjeckati luk i mrkvu te svježu crvenu papriku
-dinstati luk, mrkvu i papriku dok ne poprimi boju
-dodati veprovinu te dinstati dok ne bude smeđe boje
-doliti 1-2 čaše vode i krčkati na laganoj vatri oko 1,5 h
-dodati 2 lista lovora,papar u zrnu,češnjak,peršin i majoran
-dodati žlicu ljute mljevene paprike i žlicu koncentrata od rajčice te džem od brusnica (2 čajne žličice)
-dodati sol i papar(mljeveni) po želji
-krčkati još oko pola sata
servirati vruče uz kuhane njoke
dobar tek!
veprovina na Febin način:
Mislim kolega da bi vas trebalo angažirat u našoj kužini ako vepar pogine.S tim da ste obavezni odat tajne ispijanja…
I moram reć da je recept dobarrr, ali napomenuti da se može umjesto džema od brusnica dodat suhe šljive u cilo.Vodu sa octom bi trebalo prokuhat jer se onda umanji utjecaj kislina iz octa te se meso brže o bolje skuha.Voda sa octom i začinima se naziva rasol u čemu se drži razna divljač da bi se poboljšali okus mesa, zato bi vodu sa octom trebalo prokuhavanjem pasterizirat jer meso divljači zna stat u rasolu i po tri dana.
@Šangajac. to u vezi kuhanja vode s octom sam zaboravio. u pravu si, vodu s octom, lukom i mrkvom (nakosanom) treba obavezno prije prokuhat pa tek onda stavi meso u pac.
Evo,ako niste kupili bakalar zadnji je čas…jer treba ga i namakati prije kuhanja…evo jedne stranice koja može pomoći u njegovom spremanju…usput Šangajac nadam se da ćemo čuti kulinarske tajne spremanja bakalara iz tvoje dimarice…[smiley]
http://www.gastronaut.hr/tematjedna.asp?tjedan=200652
Osobno … ko nije probao savjet bakalar na portugalski ….. ( kao musaka … ali s bakalarom ) ….
pa daj onda recept…[yawn]
Za Bakicuuu i društvo jedan odličan recept od srnetine. Mi ga često jedemo. Mekano i ukusno prava rapsodija.
Srneća pečenka
za 4 osobe
1kg srnetine od buta ili plećke
1/2 litre mlaćenice
50 grama špeka
1 luk
1 vezica zeleni za juhu
sol
papar
začin za divljač
2 lista lovora
5 borovnica
1 mala limenka šampinjona (125 gr.)
2 žličice koncetrata od rajčice
1 čaša vrhnja
Ostavite srnetinu preko noći u mlaćenici. Prije pripreme obrišite meso kuhinjskim papirom.
Špek narežite na kockice, luk očistite i sitno narežite. Zelen za juhu operite i sitno iskošite. Zagrijte odgovarajuću posudu i u njoj popržite špek. U istoj masti popržite meso sa svih strana, posolite, popaprite i začinite začinom za divljač. Dodajte luk i svijetlo ga popržite, zatim umiješajte zelene začine i još malo pirjajte. Dodajte lovorov list i borovnice, poklopite, smanjite na najslabiju vatru. Pecite 35 minuta, zatim jednom okrenite i nastavite peći još 30-35 minuta (vrijeme pečenja ovisi o mekoći mesa). Gotovo pečenje izvadite i u komadu ostavite na toplome.
Ocijedite šampinjone u cjedilu, a vodu sačuvajte. Šampinjone stavite u umak od pečenja, rajčice pomiješajte s vodom od šampinjona i ulijte u umak. Sve kratko zagrijte i pikantno začinite po ukusu.
Na kraju umiješajte vrhnje. Pečenje narežite, stavite na pladanj za posluživanje i prelijte umakom te poslužite.
Prilog:
Zelena salata, tjestenina
Vino svježeg okusa
-dobar tek
Ovo mora da je odlično…hvala rovadC…sad čekamo još Šangajca pa da kulinarski kutak bude potpun…[smiley]
a mene ste zaboravili…
za 4 osobe
-3 kg janjetine: rebra, but i glava
-dobro posoliti i pustiti 2 sata da ostoji
-narezati crveni luk
-poslagati u pleh redom janjetinu i luk
-posoliti sa malo ružmarina
-politi uljem
-peći cca 2 sata na 200 C
-prokuhati krumpir
-dodati u janjetinu te zapeći još 15-ak minuta
-servirati vruće
Dobar tek![thumbsup]