Bakalar na brudet
Sastojci:
za 4 osobe:
50 dag bakalara
50 dag krumpira
2 dcl maslinova ulja
2 glavice luka
3 režnja češnjaka
1/2 vezica peršina
2 lovorova lista
1 žlica meda
sol i papar
Opis:
Bakalar namočiti u hladnoj vodi i ostaviti 24 sata. Dobro ga istući i skuhati, a zatim očistiti od kostiju. Oguliti mu kožu i narezati ga na veće komade. Komade bakalara popržiti na zagrijanom ulju i izvaditi. Na istom ulju popržiti luk narezan na kolutiće. Kad luk zažuti, posložiti red bakalara i red krumpira narezanih na ploške. Redanjem posložiti sve sastojke. Posipati isjeckanim češnjakom i peršinom, posoliti, popapriti i ubaciti lovor. Preliti sve sastojke vodom i kuhati na laganoj vatri jedan sat. Povremeno protresti posudu, ali bez miješanja.
U nekim krajevima bakalaru se dodaje žlica meda da mu oduzme jačinu i učini ga mekanijim.
Jelo će imati bolji okus ako se pripremi u zemljanoj posudi.
Konzumira se uz bijea suha vina rashladnjena na 11 °C
A ja nikad nisam bila na Braču…htjela ovog ljeta,ali bojim se gužvi…slijedećeg ljeta,a možda i prije moram ga posjetiti…očito je poseban…[proud][smiley]
pojeo danas: -tatarski bifetk -grah s kobasicom -dagnje na buzaru -oradu na gradele -punjene lignje popio danas: -2-3 litre dingača -5-6 pivi -2-3 travarice zlo mi je…(vidi se iz mojih postova)he-he[smiley]
nedostaju: kunjke na buzaru,zatim one dugačke, smeđe, što se ne smiju vaditi kod nas, isto na buzaru, pečene trlje, dimljena tunjevina, hobotnica na salatu, pošip “Carevic”. I još sam blagovao dok si ti pisao, blago tebi.
u slast Bakice! [thumbsup]
I mi ćemo jednog dana izgraditi most, i bit će duži. Kako smo počeli ekipa je kod mene čim malo zagrije…..ali na moju sreću stari Indijanac je rekao da će zima biti duga i hladna.
Pa i tvoj je poseban, svaki naš otok na svoj način.Vidi na “fotografije” nisam stavio svoj nego tvoj – Vrbnik.
Nisam bas vican kuhanju ali skampe na brudet obozavam i kuvat i konzumirat.
Dali mi netko moze odgovoriti po kojoj metodi prepoznajemo dali su skampi svjezi ili ne?
Škampi na brudet
Sastojci:
1 kg škampa
0,20 kg luka
0,2 l maslinova ulja
1 češanj češnjaka,
2 žlice peršina
1 žlica krušnih mrvica
1 žlica šećera
2 žlice umaka od rajčica
0,2 l bijela vina
0,2 l vode, sol, papar
Opis:
Na maslinovu ulju do pola ispirjati na rebarca izrezani luk. Dodati umak od rajčice, isjeckani peršin, češnjak, krušne mrvice, začine i doliti vode. Pokriveno kuhati neko vrijeme da luk i ostalo omekša. U tako pripremljeni i ukusan umak dodati škampe, pokriti posudu i lagano kuhati. Doliti vino. Brudet treba biti srednje gust, crvenkaste boje. Poželjno je koristiti suho vino dalmatinskih vinogorja koje obavezno treba servirati uz jelo.
Rokoch
Dali mi netko moze odgovoriti po kojoj metodi prepoznajemo dali su skampi svjezi ili ne?
Ja ih prepoznajem po izgledu…kad mašu još nožicama,ne možeš promašiti nikako…[proud]
Rokoch
Dali mi netko moze odgovoriti po kojoj metodi prepoznajemo dali su skampi svjezi ili ne?
Ja ih prepoznajem po izgledu…kad mašu još nožicama,ne možeš promašiti nikako…[proud]
mislim u restauranu kad Vam konobar ili gazda kaze da su svijezi, a recimo Vi niste bas znalci na koji nacin testirati dali su zaista svijezi?