Jota
To je jelo od narezanog,kiselog kupusa,graha i suhog mesa…dakle važno je da se ove sve tri stvari u početku kuhaju odvojeno…tako kupus treba svakako dobro oprati da ne bude prekiseo i prodinstati ga na maslinovom ulju…dodati lovorov list,malo papra…
Grah posebno kuhati sa suhim mesom,a posebno skuhati i krompir na kockice…
Kad je gotovo sve kuhano spojiti prvo kupus i grah sa suhim mesom,a na kraju dodati i kuhani krumpir na kockice koji će ostati lijepe bijele boje…( nikako ne stavljati krompir direktno kuhati u kupus jer vam se nikad neće skuhati…)
Ne raditi nikakve zaprške,jer će te gustoću postići zgnječenim kockicama kuhanog krumpira.
Tajna je i u tome da je jota najbolja drugi dan…
[thumbsup]
Danas je imao za rucak,jota je moja kraljica[thumbsup]
jel ima tko dobar recept za špek fileke odnosno tripice kako kažu u Dalmaciji ili Istri?[yawn]
Evo da ne ostanemo febi dužni odgovor,dat ćemo jednu odličnu stranicu ljubitelja tripica …i njihove recepte…
http://www.triperi.com/Triperi_recepti.htm#RECEPT_01_GLJI
febo: ” jel ima tko dobar recept za špek fileke odnosno tripice kako kažu u Dalmaciji ili Istri?[yawn] ” Evo da ne ostanemo febi dužni odgovor,dat ćemo jednu odličnu stranicu ljubitelja tripica …i njihove recepte… http://www.triperi.com/Triperi_recepti.htm#RECEPT_01_GLJI
[thumbsup]odmah idem pripremit tripice na meksički
[” [thumbsup]odmah idem pripremit tripice na meksički
[/quote]
Vidim ja da ti voliš pikantnu hranu…
[smiley]
[” [thumbsup]odmah idem pripremit tripice na meksički
[/quote]
pikantnu hranu i pikantne žene.[smiley]
hvala bakice
Ne znam zašto mislim da Šangajac ima odličan recept..[smiley]
Imate dobru intuiciju…
Ma ne da mi se baš pisat ali ajd sad, šta ću od vas…
Moram napomenuti da okus tripica je najviše ovisan o izboru tripica kao i od čega su a naravno i kako su očišćene.Ekipa sa kojom se ja satajem a i naši gosti, na kulinarskim degustacijama koje uglavnom sami pripremamo se u jednom slaže da su neuporedivo najukusnije one od kozleta (mlado od koze) a odmah za njim od janjca, što mlađe to bolje.Nemojte mislit u nedostatku gore navednih da se ne udara po telećim, junećim.
Spomenute tripice dobro očistit i prokuhat kratko te istu vodu bacit.U teći u kojoj se priprema jelo nasjeckat sitno bar dvi kapule ili ti crvenog luka a u pričuvi imat sitno ili na listiće nasjeckanog luka ili ti bjelog luka. U pričuvi treba imat 150-200g lipe suhe pancete da bude lipo prošarana ne smi bit ni sama crven a ni sve bilo…a kad je pomirišiš da te odma siti na staru konobu u kojoj visi meso i miriši da ti voda na usta pođe…takođe u pričuvi 4-5 listova lovore. Kapulu na ulju triba dugo frigat sa prstohvatom soli (da pusti sok), poklopljenu uz povremeno mješanje a triba i podljevat sa malo vode.Kad vidiš da stvara gustinu dodaj na kocke rizanu pancetu ili na prutiće, (kako ko voli), kad unju malo pofrigaš i kad te udari oni lipi miris od pancete tu ga moraš “uvatit” i onda ubacuješ tripice, lovor pa opet zeru (malo) frigaš a pomalo dodaješ tople vode, ne puno nikako, uvik triba da ti je gusto.Kad ga tako budeš varkala dodaš prid kraj oni luk (bjeli), soli ili još bolje vegete.Vrime kuhanja treba odreit prema vrsti i od čega (koga) su tripice odnosno prema starosti.Od mlađe živine za ovo gore šta sam naveo sa frigat tripice ne bi ti trebalo više od 15-20 min.Nakon što si luk kratko pofrigala, dodaš mljevene crvene parike (može i ljuta, prema sebi) ali neka bude delikatesna, a zatim dvi kocke juhe, kad vidiš da se sve to jako gusne sada podliješ sa većom količino vrile vode i tako nastaviš kuhat dok tripe nisu (kad ih probaš gotove), ako jesu možeš sa njima kuhat krompir a može i kuhan pa ga dodaš u tripice i nastaviš još kuhat da se sjedine okusi.N samom kraju se dodaje konšerva ili ti pire od pamidore dosoliti ili povegetiti… ajme zaboravio sam malo papra u zrnu…ali može i vriško mljevenog na kraju…Ako nije dovoljno gust satari koji krompir, moraš dobit gusto iće…
Ako sam što god zaboravio napomenit ći vas sad moram žurit zove me stara vištica…[wink]
Šangajac, hvala ti.
Moraćemo negdje organizirat druženje “forumaša ljubitelja tripica”
a ne meniju zna se što će biti..[thumbsup][wink]
Ah,već sam bila zaspala…ali me je ovaj recept od Šangajca probudio…imam ja dobru intuiciju…a i ne znam zašto ja mislim da ću ovakve tripice sigurno probat…[smiley]
Ja priznajem samo janječe tripice! To je hrana za Bogove! [thumbsup]
nešto slično rade i u Škotskoj. Hedgis ili tako nekako?[tongue]
Pohovane tripice:
Tripice teba da su cile, ne sjeckane i dobro skuhane. Posoliti i začiniti. Veličinu “krpe” od tripica odredite sami.Umutite jaja i posolite. Tripice uvaljati u brašno pa umućena jaja i na kraju u mrvice pa u vrilo ujle.Dobar tek…
Imaju razni recepti na ovaj način neko ih kombinira sa tankim fetama pancete,pršuta pa i sira a o začinima da i ne govorim.Ovo šta sam napisa je temeljni a vi upravite kako vam drago…[wink]