Evo jednog jednostavnog receptića za one koji se uče…a probude se u nedjeljno jutro gladni a u kući nema kruha,niti ičega tomu slično…
daklen,morate imati barem nešto,a to su recimo dva tri jaja koja lijepo malo posolimo i dobro izmutimo,pa lagano dodajemo brašno,i napravimo smjesicu malo gušću nego palačinke,možemo dodati i malo mlijeka ,ili žlicu kiselog vrhnja,toga valjda uvijek ima u frižideru…zagrijemo tavicu,..onu za palačinke…stavimo naravno i ulje…i razlijemo naš uradak ravnomjerno po tavici…
kad mislimo da je pečeno,okrenemo pažljivo lopaticom i spečemo i s druge strane naš omlet…stavimo na plitki tanjur ,u slast pojedemo i vratimo se ponovno u krevet …
[proud]
Ljudi! Imam dva jaja. Što da počnem s njima? [proud][proud][proud]
Posjedone,
Pa zar si ponovno prešao na “the dark side” svojim aluzijama? [smiley]
Posejdon: ” Ljudi! Imam dva jaja. Što da počnem s njima? [proud][proud][proud] ” Posjedone, Pa zar si ponovno prešao na “the dark side” svojim aluzijama? [smiley]
Isuse bože!
Pa valjda smijem pitati sveukupni puk za recept i to na kulinarskom kutku?
Vidim ja da si ti itaj koji ima prljave primisli.
Sram te bilo! [smiley]
Ne znam kako se zove u psihologiji ali znam kako se zove na tanjuru.
PUNJENA JAJA
Sastojci:
6 jaja
30 g maslaca
20 g sredine kruha
1 čaša mlijeka
2 žlice ribanog parmezana
20 g suhih gljiva
peršin
sol
Priprema:
Skuhajte jaja, prepolovite ih po dužini i izvadite žumanjke. Potopite sredinu kruha u mlijeko pa je dobro izgnječite.
Potopite gljive u mlaku vodu. Promiješajte dobro sve sastojke i time ispunite mjesta gdja su bili žumanjci.Punjena jaja služite mlaka.
Dobar tek!
ima li ko dobar recept za kiseli kupus i suvo meso?
ima li ko dobar recept za kiseli kupus i suvo meso?
To se u primorju zove jota…napisati ću pa ću spastati…
[wink]
Jota
To je jelo od narezanog,kiselog kupusa,graha i suhog mesa…dakle važno je da se ove sve tri stvari u početku kuhaju odvojeno…tako kupus treba svakako dobro oprati da ne bude prekiseo i prodinstati ga na maslinovom ulju…dodati lovorov list,malo papra…
Grah posebno kuhati sa suhim mesom,a posebno skuhati i krompir na kockice…
Kad je gotovo sve kuhano spojiti prvo kupus i grah sa suhim mesom,a na kraju dodati i kuhani krumpir na kockice koji će ostati lijepe bijele boje…( nikako ne stavljati krompir direktno kuhati u kupus jer vam se nikad neće skuhati…)
Ne raditi nikakve zaprške,jer će te gustoću postići zgnječenim kockicama kuhanog krumpira.
Tajna je i u tome da je jota najbolja drugi dan…
[thumbsup]
Evo malo finog slatkog….
Splitski akvarel od badema i prošeka
Sastojci:
3 lista gotovog tankog tijesta za savijače
Za nadjev:
4 bjelanjka
10 dag šećera
vanilin šećer
10 dag badema
5 dag maslaca
Za šato od prošeka:
2 žumanjka
2 jaja
3 dl prošeka
10 dag šećera
Priprava:
Bjelanjke tući i postupno dodavati šećer. Kad se dobije čvrsti snijeg, dodati mljevene bademe i vanilin šećer. Svaki list tijesta poškropiti rastopljenim maslacem. Na rub tijesta staviti trećinu nadjeva i saviti. Ponoviti s ostalim tijestom i nadjevom. Savijače premazati maslacem i peći 20 minuta na 180 stupnjeva. Narezati i poslužiti s toplim šatoom od prošeka koji se pripremi tako da se izmiješaju žumanjci, jaja, šećer i prošek te se smjesa kuha na pari, a potom čvrsto istuče dok ne postane pjenasta.
[wink][rolleyes]
jel ima tko dobar recept za špek fileke odnosno tripice kako kažu u Dalmaciji ili Istri?[yawn]