Kulinarski kutak

Naslovnica Forum Razno Ležerno… Kulinarski kutak

Punjene lignje

Potrebni sastojci :
750 grama lignji, 100 grama riže, 100 grama očišćenih kozica, 2 dcl. bijelog vina, malo peršina, 2 režnja češnjaka, 1,5 dcl. maslinovog ulja,malo soli, papar.
Priprema :
Lignje očistite, operite i dobro osušite. Rižu na pola skuhajte, krakove lignji fino usitnite, a tijelo ostavite u komadu pripravno za punjenje. Na nekoliko žlica maslinovog ulja lagano popržite sitno isjeckani luk i peršin, te pustite da se pirja na laganoj vatri. Zatim dodajte rižu, usitnjene krakove, kozice i sve podlijte vinom pa lagano kuhajte još oko 5 minuta. Pri kraju kuhanja (kad smjesa postane kompaktna) dodajte začine, sol i malo papra. Lignje se pune ovom smjesom uz pomoć žlice, ali pri tom treba osobito paziti da lignje ne budu prepunjene, kako ne bi došlo do pucanja prilikom pečenja. Krajeve pričvrstite čačkalicom.

Evo jedan isprobani recept…..

Što se tiče liganja na žaru…to baš i ne pripremam,ali jednom sam ih u nekom restoranu jela “na šporko”,tj.neočišćene,potpuno cijele na žaru,..to je bilo odlično…[thumbsup]
Moram napomenuti da je neusporedivo jesti domaće jadranske lignje i one japanske iz leda…

Taman sam ti htio dat opomenu zbog čišćenja lignji kad ono ti napisala ispravak netočnog navoda.[proud]
Lignja u utrobi ima onu mlječ ili jaja koja su vrlo ukusna nakon termičke obrade i začina.Također se može iskoristiti za punjenje lignji zajedno sa kracima koji se sitno nasjeckaju i u uz druge dodatke eto punjenja za lignje.Njena kost koja prolazi cjelom dužinom tjela ljignji uglavnom se ostavlja jer tako bolje ljignja zadrži oblik a nije ju teško izvadit u iću.Neko joj guli kožu sa tjela ali ako su one prave ne dirat.Ledo očišćena lignja je tvornički ogoljena a utroba je odlično očišćena.Nekad su to bile najbolje lignje iz leda ali su se u zadnje pokvarili.
I na kraju dobro si primjetila:najbolja, neusporediva je friška jadranska lignja.Kad kupuješ zamrznutu nemoj nikako uzimat onu što ima onu nezdravu sivu boju jer je više puta odmrzavana i zamrzavana, jednostavno malo joj oguli kožu ispod mora bit bjela a ne siva i šta ti ja znam, ja takvu zovem gnjila lignja i ona smrdi ne miriše..
Ma šta ja ovo pišem…ti sigurno ovo već znaš…
[rolleyes]

Evo kako u Turskoj izgleda all incluse…

Svježe lignje su mi najbolje pečene na gradelama, neočišćene. Evo jednog jela od hobotnice:stavite je u lonac da se skuha u vlastitom soku i nasjeckate je na kolute. Krumpiri u kori kuhaju se u slanoj vodi.Sve se pomješa sa peršinom, češnjakom,paprom i kvasinom. Doda se i malo soka od kuhane hobotnice.

…zaboravio sam spomenuti da se hoba s krumpirima obilno zalije maslinovim uljem…

ja ti hobotnicu prvo prokuham jedno sat vremena u vodi koju samo posolim ali ne previše.
nakon toga ju izvadim iz vode (vodu ne bacam),
posložim u pleh,
posolim,popaprim,
dodam nasjeckanog luka,češnjaka, peršina,
ružmarina i list lovora.
to zalijem domaćim maslinovim uljem i može 1dl crnog vina.
zatim stavim u pečnicu na 200 C da se peče.
svakih 15-ak minuta podlijem ju vodom u kojoj se kuhala.
nakon cca 1 h dodam prethodno ukuhani krumpir i
poslažem ga po škrovadi uz hobotnicu.
pustim da se peče još oko pola sata te podlijevam i dalje vodom u koj se kuhala.
serviram vruće.

rezultat
dobijem hobotnicu pečenu sa krumpirima po okusu najbliže pečenoj pod pekom

dobar tek!
[thumbsup]

 I m a g i n a t i o n * a t * w o r k 

[bye]

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

Evo,samo za Zgubidana….
Sastojci:
300 gr mljevenog mesa
2-3 crvena luka
vegeta
sol
koncentrat rajčice
papar
mljevena paprika
bosiljak
500 gr špageta
ulje

Priprema:

Pirjati sitno kosani crveni luk na ulju. Kad požuti, dodati meso, te ga propržiti, podliti lagano vodom, posoliti vegetom i soli, dodati 2-3 žlice koncentrata od rajčice, te lagano pirjati. Na kraju jelo začiniti paprom, crvenom mljevenom paprikom, bosiljkom (svježim ili suhim), te gustoću po potrebi regulirati sa 1-2 žličice brašna.

Skuhati špagete al dente, te servirati sa umakom. Po želji posuti sa ribanim parmezanom.

MLJAC[thumbsup]

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

Dakle,ovo sam na brzinu pastala zbog Zgubidana…tajne su dobre pašta šute…u principu koliko mesa,toliko kapule,ona daje onaj fini puni okus…dodajte lovorov listić,mrvicu šećera,ako vam je rajčica previše kisekasta,ja ne stavljam koncentrat već pire ili sok od rajčice…meso ja stavim pola svinjetine,pola junetine…

Po meni, na pola ili naminutu prid kraj odati origano…[wink]


Po meni, na pola ili naminutu prid kraj odati origano…[wink]

Slažem se…zaboravila sam…imamo nešto sličan ukus…
[smiley]

New Report

Close