Slažem se! Najvatrenije za dionicu će biti vrijeme oko usvajanja GUP-a, kad se konkretno poveća vrijednost tvrtke za cca. 72 mil. eura.
1. Resnik – prenamjena 143.000 m2 u građevinsko (dodatno 270 eura/m2)
2. Kaštela – prenamjena 198.000 m2 u građevinsko (dodatno 170 eura/m2
Trenutno se u knjigama ta dva zemljišta vode po,
1. Resnik – 70.000 m2 x 135 eura/m2, a ostalih 143.000 m2 x 30 eura/m2 = ukupno 13.740.000 eura
2. Kaštela – 198.000 x 30 eura m2 = 5.940.000 eura
02.08.2011. | 13:18
zbog neisplate OSOBNih DOHOdaka JOŠ OD TRAVNJA, IZ ppdiv-a POZvali na akciju
BORBA ZA PRAVA Sindikat radnicima: Tužite ‘Staklenike’ jer nema plaća
Ivo Benzon
Mario Todorić / CROPIX
Prošao je i srpanj, a radnici “Kaštelanskih staklenika”, poduzeća u državnom vlasništvu, još nisu dobili plaću za travanj, svibanj i lipanj pa se sindikalno povjerenstvo PPDIV-a, podružnica “Kaštelanskih staklenika”, odlučilo za akciju – poziv radnicima da potpišu punomoć ovlaštenom odvjetničkom uredu kako bi svoja materijalna potraživanja naplatili sudskom tužbom.
Povjerenstvo je situaciju u staklenicima ocijenilo alarmantnom, posebice kad je riječ o socijalnom položaju radnika, te činjenici da im se ne uručuju obračunske liste koje imaju snagu “ovrhe”, a osim plaća ne isplaćuju im se ni otpremnine, razlika regresa za godišnji odmor, jubilarne negrade, troškovi prijevoza, naknade za bolovanje duže od 90 dana, dakle, sve ono što im pripada po kolektivnom ugovoru.
“Radnici su zakinuti u svojim pravima i to zbog ponašanja uprave”, jasan je bio u svojoj izjavi za “Slobodnu” Ivica Blažević, regionalni povjerenik PPDIV-a za Dalmaciju.
Nezadovoljstvo radnika nisu ublažili ni bonovi za regres (K-15) koji su im uručeni prošli tjedan u iznosu od 1250 kuna, iako je kolektivnim ugovorom utvrđena visina od 1700 kuna, koje mogu potrošiti u trgovinama “Keruma”.
Direktor traži kredit
Međutim, unatoč velikom nezadovoljstvu, zaposlenici se nisu odlučili za organiziranje štrajka, rekla nam je sindikalna povjerenica podružnice “Staklenici” Ljilja Nikolić. Na provedenom referendumu glasovalo je 67 članova, od toga “za” štrajk samo 43 što je bilo nedovoljno.
Štrajk se, naime, može provesti u slučaju ako se za to odluči tročetvrtinska većina od 127 članova. “Staklenici”, inače, imaju 150 stalno zaposlenih. I dok je sindikat krenuo u akciju, direktor “Kaštelanskih staklenika” Ivo Benzon u ponedjeljak je s “Agrofructusom”, kojemu staklenici prodaju oko 80 posto svoje proizvodnje, dogovorio zajednički aranžman za dobivanje kredita kod Hrvatske poštanske banke u iznosu od pet milijuna kuna.
Prema riječima Benzona, kreditna sredstva bi se iskoristila za osiguranje proizvodnje do kraja godine, te za isplatu dviju plaća jednokratno, te zatim svakoga 15. u mjesecu. Posezanje za kreditnim sredstvima upućuje na zaključak da problemi “staklenika” nisu posljedica samo afere s Escherichiom coli, već da vuku korijene iz ranijih godina.
jadranka matić
Program C − prodaja zemljišta
Uprava “Staklenika” ima velika očekivanja od programa pomoći poduzećima u teškoćama koja su u državnom vlasništvu. U slučaju “Staklenika” predloženo je da se glavnica potraživanja države po osnovi poreznog duga u iznosu od 25,4 milijuna kuna podmiri uplatom iz sredstava koja se planiraju ostvariti prodajom 49.000 kvadrata zemljišta Zračnoj luci Split, a kamata pretvori u dionice.
Čeka se novi oglas
Nakon neuspjeha u prvom pokušaju prodaje većinskoga dijela “Kaštelanskih staklenika” u svibnju ove godine, kad na objavljeni oglas nije stigla ni jedna prijava, još se ne zna kada će uslijediti novi oglas i s kakvim uvjetima. Upit o tome uputili smo Agenciji za upravljanje državnom imovinom, ali odgovor nismo dobili do pisanja ovog teksta.
Odlukom Vlade RH, podsjetimo, na prodaju je bio ponuđen paket od 75,63 posto dionica po cijeni dionice od 7000 kuna, tako da je početna ukupna cijena iznosila 601,4 milijuna kuna. Na visoku početnu cijenu u odnosu na ukupnu aktivu Društva, koja je na dan 30. rujna 2010. godine iznosila 412.988.000 kuna, a ukupne obveze Društva 58.935.000 kuna, utjecala je vrijednost zemljišta “Staklenika” u Resniku.
Lijepo je što se poteglo pitanje plaća i neisplate u novinama, ovo je već drugi članak o tome. Međutim, mislim da se ništa neće postići sa tim. Podsjećam da se u 03/2010 počelo razgovarati o problemu staklenika na ministarskom nivou i privatizaciji. Evo nas u 08/2011, godinu i pol poslije, a sve što su napravili je glupo raspisan prvi natječaj za prodaju, koji nisu uskladili sa GUP-om, niti potrebnim zakonima za prenamjenu zemljišta. Naravno, ovo pisanje je pozitivno jedino zato što će malo pogurati drugi krug.
Nadodao bi to što se tiče plaća! Mislim, KSST konstantno godinama gomila ogromne gubitke i na način koji rade nema nikakve šanse da rade pozitivno. Uprava zajedno sa radnicima je nanijela novčani gubitak iz poslovanja od preko 100 mil. kuna, a usput su rasprodali i 300.000 m2 zemljišta podobnima u zdnje 4 godine! E sad, što je najgore, radnici imaju kolektivni ugovor kao da rade u HT-u i kao da njihova tvrtka zarađuje godišnje 1 mlrd. kuna. Pogledajte malo uvjete! Mislim, strašno je to što se radi u državnim tvrtkama, a kad se radnici dignu na ovaj način protiv tvrtke koju su doslovno sami uništili, onda je to stvarno sramota!
Znam da bi oni sada opet prodali zemljište ZL da bi pokrili plaće i doprinose i to po cijeni od 1000 kn/m2, ali sumnjam da će im to dozvoliti u tijeku privatizacije. Ovdje je zakon ona, daj ti meni moje, a boli me ona stvar za tvrtku i na koji način ćeš mi to pokriti. Navikli su rasprodavat ono što nije njihovo i sad je problem kad država neda taj model pokrivanja dugova! Nije fer od strane radnika, jer, najmanje pola (100) ih je višak u firmi!
Vlasnik/nositelj računa Stanje [%] Vrsta računa Mjesto
1.
REPUBLIKA HRVATSKA
93.594 82,39 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
2.
DRŽAVNA AGENCIJA ZA OSIG. ŠTEDNIH ULOGA I SANACIJU
4.051 3,57 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
3.
HZMO
3.235 2,85 Zast. račun ZAGREB, HRVATSKA
4.
VODOVOD I KANALIZACIJA D.O.O.SPLIT
1.992 1,75 Osnovni račun SPLIT, HRVATSKA
5.
ŠANTIĆ IVE
312 0,27 Osnovni račun RIJEKA, HRVATSKA
6.
PERIĆ IVAN
200 0,18 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
7.
MITROVIĆ MILIVOJ
200 0,18 Osnovni račun ZAGREB, HRVATSKA
8.
URLIĆ MARIO
195 0,17 Osnovni račun DUBROVNIK, HRVATSKA
9.
Grupa računa na kojima je uknjižena ista količina vr. papira
183 0,16 –
Ukupno: 91,52
Urlic danas -5, jucer -2, sveukupno -7, prosjek 2400.
U krizi je najbolje ulagati u zemljište:). To ce pokazati i naredni trgovinski dani.
Inace ovi iz Audia se vracaju s godisnjeg 16.08:
http://slobodnadalmacija.hr/Split/tabid/72/articleType/ArticleView/articleId/145329/Default.aspx
…Neslužbeno su nam kazali da bi se pravila postupanja mogla promijeniti kada su u pitanju natječaji koje će raspisivati Agencija. U prvom krugu bi se primala pisma namjere zainteresiranih kupaca, a u drugom bi se provelo dubinsko snimanje pristiglih ponuda iz prvog kruga. No, o svemu će se više znati poslije 16. kolovoza…
Bi će KSST i po 200kn
Bi će KSST i po 200kn
Ili 31,38 kn/m2 za gradevinsko zemljiste uz more.
Bi će KSST i po 200kn
Mora bit da si jako sretan kad se ujutro pogledaš u ogledalo i kažeš sam sebi, joj kako sam ja pametan!
Oho ide ovo prema mojem targetu od 1000 kuna, lijepo lijepo vrijeme je da dignem zivotno osiguranje, tako i onak je o sve jedna velika laz, prije nego sto propadnu banke i moje osiguranje zajedno s njime ^_^.
REKORD U RESNIKU Najprometniji dan u 45 godina
Nedjelja, 07 Kolovoz 2011
Posljednja srpanjska subota u zračnoj luci u Resniku je bila u znaku obaranja rekorda – kroz nju je prošlo 23.789 putnika, što je dosada najveći ostvareni promet u jednom danu.A to znači i da je prošla subota bila najprometnija u 45-godišnjoj povijesti Zračne luke. Također, i cijeli protekli mjesec srpanj bio za 9,2 posto bolji od prošlogodišnjeg – kroz Zračnu luku je prošlo 274.063 putnika, od čega je u međunarodnom prometu bilo 256.309 putnika.
Izvor: Slobodna Dalmacija
U BERKETOVOJ MARINI NA VEZU OSAM, TRENUTNO NAJVEĆIH I NAJLUKSUZNIJIH PLOVILA NA JADRANU
Usidrene jahte skupa duge čak 407 metara i vrijedne 315 milijuna eura
Marina Kaštela u vlasništvu gradonačelnika Joška Berketa, posljednjih je dana pravi praznik za oči. Vanjski lukobran marine “okupiralo” je osam najvećih i najluksuznijih megajahti koje se trenutno nalaze u akvatoriju Jadrana čija je zajednička dužina 407 metara, dok im cijena prema izračunu doseže vrtoglavih 315 milijuna eura.
Gotovo 86 metara duga i oko 100 milijuna eura vrijedna jahta “Ecstasea”, koja je kako doznajemo u vlasništvu bivše supruge milijardera Romana Abramoviča, dok je najzvučnije ime američki milijarder kineskog podrijetla Jimmy Lee, čije čak tri “megaljepotice”, 64 metarska “Kogo”, 49 metara duga “Quinta esentia”, i 22 metra duga “Baby charcharias” krase kaštelansku marinu.
Među najveća remek-djela svakako se svrstava 38 metara duga jahta “Wally Power”- jedini takav primjerak u svijetu, plovilo koje prema informacijama koje smo dobili, doseže brzinu jednaku onoj kao formula. Plovilo je iznimno luksuzno opremljeno, prolaznici će kazati da je iz daljine nalik na tenk, duga je 36 metara, a ovisno o unutarnjem uređenju cijena joj se kreće između 12 i 20 milijuna eura.
– Megajahte koje se trenutno nalaze u našoj marini, svakako spadaju u sam vrh luksuza, glamura i njihove veličine. Naša marina jedino je mjesto na Jadranu gdje se odjednom usidri ovoliki broj megajahti i jedna smo od rijetkih marina koja može pružiti ovakav komfor. Na prvom mjestu zahvaljujući lukobranu dugom gotovo 500 metara i dubini gaza od 9 metara.
– Moram kazati kako ova glamurozna plovila i ljudi koji se nalaze na njima od strane naše marine imaju potpune usluge, jednom riječju, sve što požele. Nudimo im izmjenu otpadnih ulja, tankanja goriva, taksija, organizacija ručkova i večera, nabavku hrane po njihovim željama kao i iznimno dobru opskrbu strujom, prepričava nam kapetan Marine Kaštela Željko Perić, navodeći kako je tijekom ove turističke sezone kroz Marinu prošlo oko 100 megajahti.
Stiže i Severina
Među najzvučnijim imenima svakako je milijarder Jimmy Lee, a ovih dana posjetit će je i hrvatska zvijezda Severina sa zaručnikom Milanom koji ima plovilo u kaštelanskoj marini čiji nam rukovoditelji kažu da se radi o iznimno uvaženom i cijenjenom gostu.
Kako nam je potvrđeno, iz uprave marine, agenti im za iduću turističku sezonu najavljuju još veći broj spektakularnih plovila koji će za svoje odredište imati upravo njihov vanjski lukobran.
Izvor: Slobodna Dalmacija
Bi će KSST i po 200kn
Mašta može svašta