KRAS (Kraš d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KRAS (Kraš d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

A šta bi se moglo desiti sa pojačanim trgovanjem i dizanjem cijene
2.5 radna dana (5., 6. i 9.9.) prije objave prve ponude za preuzimanje
9.9. u 14:58h, te sa kupovinom od strane MV 28.08.?

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Ispravak ponude za preuzimanje, čini mi se iz obavijesti da
Pivac ne kupuje ove dionice preko Raiffeisen-a. Jel netko
to bolje proučio od mene?

http://www.zse.hr/userdocsimages/novosti/jxGraKzaG3FUJXEdbbETIw==.pdf

Jučer sam pitao po kojoj osnovi je MIBP nastala obveza za preuzimanje a obzirom da su se pozvali na čl.9. st.5) ZPDD. Taj članak definira nastanak obvezne ponude. Malo su se z.jebali pa su korigirali na dobrovoljnu ponudu za preuzimanje. Inače tko god misli da skrbnički iza RBA može dati bilo kakvu ponudu nek pročita stavak 5) istog članka i sve će mu biti jasno. MIBP🤞,👍,za male dioničare win-win situacija.
[/quote]

Članak 9. nema 5. stavak.

Oni su se i obavijesti od 9. rujna ispravno pozvali na članak 10. 5. stavak.

http://zse.hr/userdocsimages/novosti/rwSttp7RypJhmkrdLM87iQ==.pdf

Samo u tekstu ponude nisu spominjali izravno da je ponuda dobrovoljna.
[/quote]
Ne 9.5) Nego 9.3) tipfeler.

” ništetno je svako stjecanje dionica s pravom glasa ciljnog društva od strane budućega konkurentskog ponuditelja od trenutka objave namjere za preuzimanje prvog ponuditelja.”
Pa lijepo piše da dionice kupljene u vremenu dok traje ponuda nemaju pravo glasa. Znači možeš stjecati, kupovati dionice i za vrijeme trajanja ponude ali na skupštini za to vrijeme one nemaju pravo glasa.
Ništa bitno!
Kada prođe ponuda po koliko god bila i kada proda onaj tko želi prodati u ponudi, onda se nastavlja normalno dalje po uobičajenim zakonima.
Zato smatram da Pivci imaju namjeru dati ponudu forme radi jer vjerujem da nisu računali na ovu cijenu. U ponudi neće steći ni jednu dionicu jer vjerujem da im nitko neće tu ponuđenu cijenu uzimati za ozbiljno. Vlasnik Kraša će očito biti netko nepoznat i za sadašnju upravu jer u ovom priopćenju danas o rastu cijene se jasno očituje strah uprave da ne ostane bez svojih položaja i privilegija koje su uz to vezane. Jednom riječju slijedi im noga u dupe!

Pa nije mogao ni prije dati ponudu jer su išli i u prvoj najavi i sa članakom 10, sad im je HANFA samo naložila da maknu članak 9 jer oni nisu u obvezi da daju ponudu nego ju daju dobrovoljno.
Taj skrbnički što skuplja kupuje za novoga potencijalnog ponuditelja do određene cijene, a onda će novi ponuditelj dati ponudu za preuzimanje.
Ili će Pivci daju extra visoku ponudu i postati većinski vlasnici ili su i oni kupovali za budućeg kupca i dogovorili prodaju…

Neće ništa poništiti samo nitko ko je kupovao nakon 9.9. ne smije dati kontraponudu. To sam pisao prije 3-4 dana.

A moze li taj datum biti danasnji posto je danas dostavljen ispravak?
Kako je Budfox primjetio da je stala kupjja nakon obavijesti.

A ako se Pivci dogovore sa Kraš ESOP-om, zajedno sa trezorskim onda
imaju 51%, te daju ponudu za preuzimanje po recimo 450 – 500kn, koja im
s obzirom na tržišnu cijenu neće proći?

Preuzimaju firmu bez da su potrošili kunu, a samo napišu međudioničarski
ugovor sa ESOP-om o pravima i obvezama po istom.

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Zbrka je nastala zato što je MIBP mislila da zajedničkim djelovanjem sa ESOPOM, nastaje obveza davanja obvezne ponude, a ako ih ESOP otpili imaju obvezu objaviti dobrovoljnu ponudu sami, to je bilo u prvoj objavi, HANFA ih je ispravila utoliko da su po oba osnova u obvezi dati dobrovoljnu ponudu.

Neće ništa poništiti samo nitko ko je kupovao nakon 9.9. ne smije dati kontraponudu. To sam pisao prije 3-4 dana.

[/quote]

To nema nikakve veze a time. Očito je za danas bila postignuta ciljana prosjecna cijena.

Jel da je tako kako vi pisete, znacilo bi da je i Hanfa u dosluhu s njima. Nemojmo utvarati privide koji ne postoje.

[/quote]

Šta nije cijena pala sa 890kn na 750kn poslije obje obavijesti
– očitovanje o porastu cijene i ispravak ponude za
preuzimanje?

Tko god bio iza RBA racuna napravio je dar-mar i eventualne zajedničke ponudace Pivac-ESOP natjerao u kut! Puno im je dao na razmisljanje, tako da za njih ova situacija nikako nije dobra.Zasto?, odgovor se krije u cijeni!

Ja ne vidim da ih je Hanfa ispravila da su obje ponude dobrovoljne.

Zašto mislim da kupuje MIBP? Oni će dati ponudu sami ili zajednički. Ako daju zajednički imaju ESOP dionice svi sretni i s cijenom a MIBP sa većinskim vlasništvom. Situacija 2 MIBP samostalno daje ponudu, znači ESOP nije zadovoljan dolazi treći i daje kontraponudu koja po ZPDD mora biti veća i MIBP može ostati kratkih rukava. Ako zakon to ne brani, a već se komentiralo da dok nema ponude smiju kupovati, štite svoje dosadašnje ulaganje. Ovim tempom i dizanjem letvice brzo mogu doći i do 15% pa čak i 20%. Znamo da se KRAŠ već branio (preko Texo-Ramljaka) od preuzimanja MIBP, da li će ponovno vidjet ćemo, nemaju puno vremena.

New Report

Close