KRAS (Kraš d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KRAS (Kraš d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Pase kupcu, pase prodavateljima. No to je još uvijek jeftino i cijena će IMHO nastaviti put gore.

Neće valjda mesari preuzeti Kraš za 8 EV Ebitda. To bi bilo cudo nevidjeno i presedan u konditorskim okvirima.

Još prošlog tjedna, 4. rujna, cijena je bila 382 kune, a njezin skok i razmjerno visoki prometi dogodili su se, dakle, i prije Pivčeve objave namjere za preuzimanje u ponedjeljak, što je izazvalo pozornost investicijske javnosti i vjerojatno Hanfe. Među ostalima, dionice je tih dana prodao član Nadzornog odbora Kraša, a kupila njegova supruga. Također, Kraš d.d. je kupio 618 dionica za trezor, a desetak dana ranije je 900 dionica kupila i prokuristica Marica Vidaković, kada je cijena bila 390 kuna.

bože moj koliko slučajnosti

nemrem bolivit

Da zato i smrdi ovo povećanje c8jene

moje poruke nisu poziv na kupnju, prodaju dionica niti savjet za ulaganje - za takve stvari imate vlastitu glavu SVE VAS BUM TUŽIL !

Ako se uključila 3. strana a na istoj strani su Pivci i Esop, onda će ta 3. strana izvisiti tako da mi to izgleda dosta riskantno.
Pivci ako imaju Esop imaju sve, ali moraju dati ponudu po ZPDD.

a imaju li ESOP?…ne bih rekao da imaju….zato ovakav rat za svaku dionicu na burzi…
p.s.kad se počisti ovo na 600 kn nastaje propuh na prodaji…
[/quote]

To i hoću reći. Mislim da nemaju. Jer ako imaju, formalno moraju dati ponudu zbog zajedničog djelovanja i u tom slučaju ovo događanje na burzi ih ne dira.
Vjerojatno nisu postigli dogovor, u esopu djeluju dvije struje. A možda je problem i oko cijene, Esop traži veću cijenu da mogu svoje dionice na ime predati. U njihovom odnosu nije sve posloženo i sad esop preko burze izaziva. I ovo moje je šbbkbb.
[/quote]

ESOP će ih otkantati, čim su spomenuli Optimizaciju prozvodnje i broja radnika!?
Usput su im i nabili cijenu na burzi, pa im se neće isplatiti sada dati ponudu za
preuzimanje, već tek pri slijedećoj krizi kada/ako padne cijena dionice. Pivci su strpljivi
i mogu čekati još 5 godina ako treba, a do tada će imati 30% vlasništva kao do sada.

Čini se da više nisu “Bijeli vitez” koji je u prijateljskim odnosima s ESOP-om i Upravom,
već su postali prijetnja za Neprijateljsko preuzimanje i gubitak ESOP-ovih pojedinaca sa
višedesetljetnim pozicijama moći u toj tvornici i simbolu konditorske industrije na
području Hrvatske.

Pivci, koliko znam ne moraju dati ponudu za preuzimanje ako ne idu zajedno sa ESOP-om, te ako nisu u međuvremenu kupovali dionice!

Mene zanima samo jedna činjenica, odnosno dvije:

1. Da li je bilo insajderskog trgovanja, a sve upućuje da je bilo?

2. Odakle ESOP-ovcima lova da nabijaju cijenu na burzi kako bi
spriječili neprijateljsko preuzimanje, te da li koriste račun Kraš-a
kao kasicu prasicu?

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

A sto ako se uključio netko treći?

Zašto se stalno vrtite oko Pivaca i ESOP-a?

Dionica je jeftina, moguće ima i drugih koji bi preuzeli Kras ili bili partneri ESOP-a po mnogo većoj cijeni.

Možda se uključio netko treći i napucava cijenu, ali ako ESOP i Pivci zajedno sa Trezorom imaju 51%, što želi taj netko ‘Treći’ postići sa ovim?

Inače

BVPS 469,77kn
P/E 14,99
Trenutna tržišna kapitalizacija 869 200 180 kn (cijena 580 kn)

Napomena: Ovaj komentar nije preporuka za kupnju ili prodaju dionica. Udijeli koji like, znam da imaš! Vratit ću 100%, majke mi!

Kako sto želi?

A gdje to piše da Pivci trebaju preuzeti Kras?

Zašto netko treći ne bi bio partner ESOP-a?

Ako postoji treći, taj jedini radi u interesu dionicara koji nisu radnici, a nisu ni Pivcevi igrači.

Nemoj mi samo o BVPS kod Kraša da si imalo upućen ne bi pisao takve gluposti. Idi sad lijepo na ovaj Report: Vaš link …
i pogledaj po koliko Kras vodi sva zemljista… 89,7 miljuna kuna.

Znaš li koliko vrijedi gradjevinska parcela na kojoj je smještena tvornica i okolna zemljita na zagrebačkim Ravnicama? Najmanje 40 milijuna eura. Radi se o vise od 80.000 metara četvornih gradjevinskih parcela.

A brendovi? Znaš li po koliko se vode u bilanci?

Uh što ne volim tu kovanicu “neprijateljsko preuzimanje”. Kad je firma uspješna pa je netko želi onda to zovemo “neprijateljsko preuzimanje” kao u slučaju Kraša. Kad je firma pred bankrotom pa bi je rado s dugovima nekome uvalili onda tog nesretnika nazivamo “strateški partner” kao u slučaju brodogradilišta.

Oni koji rastu zadnji rastu najviše.

KRAŠ d.d. – Konstituiran Nadzorni odbor Kraš d.d. Zagreb

Nikad nije kasno

Potencijalni 3 igrač, je neko iskusan, tko kuži igru.
Pa do 4.09 se protrgovalo unazad 2 mj. manje dionica nego samo jučer ili danas.
Znači da to može bitno mijenjati prosjek cijene. I to je sve neko zakomplicirao za 3-4 dana.
Povukao – probudio je interes, puno se ljudi uključilo u kupovinu , tako da nije baš sva lova od te osobe. A i trejda se žestoko.

Ako me pamcenje dobro sluzi , prije par godina pokusaj preuzimanja nije dobro prosao.
Govorilo se da su Pivci bili spremni poudit nekih 630 kn..ESOP nije dao ispod 1000 ( pristali bi na 900 ) .
To su bile cifre za ona vremena..mozda danas ide vise..mozda ima onih koji bi dali za manje..Kako god..neka se napokon i po dobrom zse spominje u medijima .

Pozdrav

svi smo mi Crobex

Kronologija preuzimanja

Lipanj 2010.
MI Braća Pivac ušao među deset najvećih dioničara Kraša s 11.842 dionice (0,3865 posto udjela)
Prosinac 2010.
Pivci raspolažu s 33.767 dionica (2,46 posto udjela)
Prosinac 2011.
S prikupljenih 68.699 dionica MI Braća Pivac prešao prag od pet posto udjela u Krašu
Travanj 2013.
MI Braća Pivac prešao prag od deset posto udjela (raspolažu s 137.451 dionica)
Prosinac 2014.
U njegovu je vlasništvu 206.270 dionica Kraša, čime je prešao prag od 15 posto vlasništva
Veljača 2016.
Pivci postaju drugi najveći dioničar Kraša s prikupljenih 268.647 dionica
Travanj 2016.
MI Braća Pivac postaje najveći dioničar Kraša i s 274.767 dionica prelazi prag od 20 posto udjela
Prosinac 2018.
Sudjeluje u dokapitalizaciji Kraša s 50 milijuna kuna, kupnjom novih 125.000 dionica, čime stječe 30,37 posto udjela u vlasništvu (bez obveze preuzimanja)
Rujan 2019.
MI Braća Pivac objavljuje namjeru objave preuzimanja Kraša u zajedničkom djelovanju s Kraš-ESOP-om

https://lider.media/aktualno/biznis-i-politika/hrvatska/mi-braca-pivac-sasvim-prijateljsko-finale-ovladavanja-krasem/

Oni koji rastu zadnji rastu najviše.

RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 10.388 0,69%

ovi gazev – 5000 kom u 1 dan

Samo Jako, samo Aljoša, samo Vlahi ...

New Report

Close