RAIFFEISENBANK AUSTRIA D.D. 6.668 0,44
novi igrač – ili je skroz novi ili je samodokupio pa izbio u prvih 10
Prosječnu cijenu unatrag tri mjeseca za ponuditelja će izračunati Zagrebačka burza, a on u ponudi mora priložiti i elaborat o procjeni fer cijene i načinima njezina izračuna. Zahtjev za odobrenje objavljivanja ponude za preuzimanje upućuje Hanfi koja za izdavanje rješenja ima 14 dana. Prema neslužbenim informacijama, Hanfa iz izračuna prosjeka može isključiti neke transakcije. Od dana izdavanja Hanfina rješenja ponuditelj mora objaviti ponudu u roku od sedam dana, a ona zakonski traje 28 dana.
Još prošlog tjedna, 4. rujna, cijena je bila 382 kune, a njezin skok i razmjerno visoki prometi dogodili su se, dakle, i prije Pivčeve objave namjere za preuzimanje u ponedjeljak, što je izazvalo pozornost investicijske javnosti i vjerojatno Hanfe. Među ostalima, dionice je tih dana prodao član Nadzornog odbora Kraša, a kupila njegova supruga. Također, Kraš d.d. je kupio 618 dionica za trezor, a desetak dana ranije je 900 dionica kupila i prokuristica Marica Vidaković, kada je cijena bila 390 kuna.
bože moj koliko slučajnosti
nemrem bolivit
Kao ovjektivni promatrac sa strane (nemam dionice) mislim da je u tijeku neprijateljsko preuzimanje i borba za KRAS. Nesto slicno kao kod Peveca.
Po trgovanju rekao bih da netko dize cijenu i da je spreman ju drzat visoko s ciljem da cijena na burzi bude veca od ponudjene cijene Pivaca u ponudi i da im ponuda “propadne” ili ih primora da ponide puno vecu cijenu nego su planirali. Od sutra se ukljucijem u igranku, bit ce ovo jako zanimljivo razdoblje za Kras u sljedecih par mjeseci…i za trejdere i za investitore…
Puno je dionica protrgovano u 5 trgovinskih dana, skoro 40000 komada, samo danas pola uz relativno mali broj transakcija. Lako je moguće da će se s vidljivim današnjim trgovinskim danom pojaviti novi br 4.
Nemojte se ljutiti al napisali ste notorne gluposti. Da će ESOP ući u ponudu i da će mu se iskrcati Pivci?
To pokazuje fundamentalnu pravnu i logičku nepismenost, kao i nedostatak znanja i iskustva. Ili sto drugo, namjerno dezinformiranje iz sebičnih i oportunistickih razloga. Meni je doista zao sto ste se našli uvrijedjenim, al ja naprosto nisam mogao izabrati blaži diskurs. No fence.
… kažeš ” fundamentalnu pravnu i logičku nepismenost,”
ok, krenimo iz početka, ja sam napisao “esop je debelo ispod i ako neće biti dobri i krenu u obranu kopovanjem dionica na tk, osim što će vrijednost dionice u bitnome narasti, nakon prelaska kontrolnog praga im nastaje obveza objave ponude za preuzimanje”
dakle,
1. MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. 460.522 30,73%
2. KRAŠ – ESOP D.O.O. 276.441 18,45%
iz vl. strukture je razvidno da KRAŠ – ESOP D.O.O. ima 18,45% udjela u tem. kapitalu i isto toliko glasova na GS, tajođer, razvidno je i da MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. drže 30,73% i kao takvi su najveći poedinačni dioničar i da su za 5,73% više prešli prvi, kontrolni prag od 25%+1dionica ali kako iz nekog razloga to pravo kontrole ne žele konzumirati i dalje, iako je 6.25% ispod kontrolnog praga, KRAŠ – ESOP D.O.O. za sada ima upravljačka prava…
…ukoliko se ne uspostavi zajedništvo i MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. samostalno odluče na objavu ponude za preuzimamanje, što komotno mogu u svakome trenutku i taman da u predmetnoj akciji ne steknu niti jednu dionicu ulaze u kontrolnu vl. poziciju jer su već su već stekli i više od potrebnog za prvi, kontrolni prag od 25%+1 ćime preuzimaju upravljanje umjesto KRAŠ – ESOP D.O.O. koji tada spada na običnog manjinskog dioničara bez nekih posebnih prava u upravljanju tvrtkom
međutim, ako KRAŠ – ESOP D.O.O. želi zadržati ili obraniti svoju dosadašnju poziciju a bez zajedničkog djelovanja sa pivcima, isti mora povečati svoj udio u temeljnom kapitalu ili kupovinom na tk (do najmanje 25%+1 dionica) ili objavim dobrovoljne ponude a u svakom slučaju, objava ponude za preuzimanje se odnosi na SVE preostale dionice s pravom glasa ciljnog društva u što naravno, spadaju i dionice MESNE INDUSTRIJE BRAĆA PIVAC D.O.O. izuzev , naravno trezorskih, i vlastitih.
dakle, rezime svega, o ćemu sam i pisao u postu ranije, ponovno citiram sebe
“bolje im je da budu kooperativni i da se šlepaju za pivcima u nekom zajedničkom djelovanju nego da skroz ispadnu iz pozicije u pojedinačno najvećeg manjinskog dioničara sa eventualno jednim članom u NO”
eto, toliko, a sada molim da mi vi kolega, koji se kritikom i nametanjem na moj post pokušavate prikazati kao šlolovani, pravno pismen i fundamentalno logički iskusan,(:-D)), umjesto da se tu razabacujete nekakvim retoričkim blebetanjem, objasnite mi i ukažete, na što se to točno odnosi vaš zaključak da je moj post pun “gluposti fundamentalne pravne i logičke nepismenosti”???
Barbosa
Mislis da onaj koji ima 25%+1 može donositi sve odluke u društvu? Jel pod tim mislis kontrolni paket?
Nemojte se ljutiti al napisali ste notorne gluposti. Da će ESOP ući u ponudu i da će mu se iskrcati Pivci?
To pokazuje fundamentalnu pravnu i logičku nepismenost, kao i nedostatak znanja i iskustva. Ili sto drugo, namjerno dezinformiranje iz sebičnih i oportunistickih razloga. Meni je doista zao sto ste se našli uvrijedjenim, al ja naprosto nisam mogao izabrati blaži diskurs. No fence.
… kažeš " fundamentalnu pravnu i logičku nepismenost,"
ok, krenimo iz početka, ja sam napisao "esop je debelo ispod i ako neće biti dobri i krenu u obranu kopovanjem dionica na tk, osim što će vrijednost dionice u bitnome narasti, nakon prelaska kontrolnog praga im nastaje obveza objave ponude za preuzimanje"
dakle,
iz vl. strukture je razvidno da KRAŠ – ESOP D.O.O. ima 18,45% udjela u tem. kapitalu i isto toliko glasova na GS, tajođer, razvidno je i da MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. drže 30,73% i kao takvi su najveći poedinačni dioničar i da su za 5,73% više prešli prvi, kontrolni prag od 25%+1dionica ali kako iz nekog razloga to pravo kontrole ne žele konzumirati i dalje, iako je 6.25% ispod kontrolnog praga, KRAŠ – ESOP D.O.O. za sada ima upravljačka prava…
…ukoliko se ne uspostavi zajedništvo i MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. samostalno odluče na objavu ponude za preuzimamanje, što komotno mogu u svakome trenutku i taman da u predmetnoj akciji ne steknu niti jednu dionicu ulaze u kontrolnu vl. poziciju jer su već su već stekli i više od potrebnog za prvi, kontrolni prag od 25%+1 ćime preuzimaju upravljanje umjesto KRAŠ – ESOP D.O.O. koji tada spada na običnog manjinskog dioničara bez nekih posebnih prava u upravljanju tvrtkom
međutim, ako KRAŠ – ESOP D.O.O. želi zadržati ili obraniti svoju dosadašnju poziciju a bez zajedničkog djelovanja sa pivcima, isti mora povečati svoj udio u temeljnom kapitalu ili kupovinom na tk (do najmanje 25%+1 dionica) ili objavim dobrovoljne ponude a u svakom slučaju, objava ponude za preuzimanje se odnosi na SVE preostale dionice s pravom glasa ciljnog društva u što naravno, spadaju i dionice MESNE INDUSTRIJE BRAĆA PIVAC D.O.O. izuzev , naravno trezorskih, i vlastitih.
"bolje im je da budu kooperativni i da se šlepaju za pivcima u nekom zajedničkom djelovanju nego da skroz ispadnu iz pozicije u pojedinačno najvećeg manjinskog dioničara sa eventualno jednim članom u NO"
eto, toliko, a sada molim da mi vi kolega, koji se kritikom i nametanjem na moj post pokušavate prikazati kao šlolovani, pravno pismen i fundamentalno logički iskusan,(:-D)), umjesto da se tu razabacujete nekakvim retoričkim blebetanjem, objasnite mi i ukažete, na što se to točno odnosi vaš zaključak da je moj post pun "gluposti fundamentalne pravne i logičke nepismenosti"???
[/quote]
Mozda ne bi trebao komentirati ali evo podkrade se krivo iznosenje nekih podataka!
“dakle,
iz vl. strukture je razvidno da KRAŠ – ESOP D.O.O. ima 18,45% udjela u tem. kapitalu i isto toliko glasova na GS, tajođer, razvidno je i da MESNA INDUSTRIJA BRAĆA PIVAC D.O.O. drže 30,73%”
Iz ovoga gore bi proizlazilo da Pivci i ESOP nemaju preko 50%… zaboravili ste trezor!
To pokazuje fundamentalnu pravnu i logičku nepismenost, kao i nedostatak znanja i iskustva. Ili sto drugo, namjerno dezinformiranje iz sebičnih i oportunistickih razloga…
… kažeš " fundamentalnu pravnu i logičku nepismenost,"
ok, krenimo iz početka, ja sam napisao "esop je debelo ispod i ako neće biti dobri i krenu u obranu kopovanjem dionica na tk, osim što će vrijednost dionice u bitnome narasti, nakon prelaska kontrolnog praga im nastaje obveza objave ponude za preuzimanje"
dakle,
"bolje im je da budu kooperativni i da se šlepaju za pivcima u nekom zajedničkom djelovanju nego da skroz ispadnu iz pozicije u pojedinačno najvećeg manjinskog dioničara sa eventualno jednim članom u NO"
eto, toliko, a sada molim da mi vi kolega, koji se kritikom i nametanjem na moj post pokušavate prikazati kao šlolovani, pravno pismen i fundamentalno logički iskusan,(:-D)), umjesto da se tu razabacujete nekakvim retoričkim blebetanjem, objasnite mi i ukažete, na što se to točno odnosi vaš zaključak da je moj post pun "gluposti fundamentalne pravne i logičke nepismenosti"???
[/quote]
Ja vidim da vi i dalje ne razumijete da ESOP sa radnicima i bivšim radnicima odlučuje o budućnosti Kraša, a ne Pivci. Pivci mogu doći do većinskog paketa Kraša samo ako imaju krticu unutra ili vise njih koje su radi nekih svojih partikularnih interesa spremni ići protiv interesa većine ostalih dionicara, a vjerojatno i samog društva ili ako ponude fer cijenu i l/ili na tu cijenu znacajnu premiju.
Jasno mi je da vi niste dionicar i da niste nikada bili na skupštini pa se sami uvjerili koliko glasova imaju Pivci, a koliko ostali prisutni dionicari.
Ako Pivci nemaju glasove, nemaju ni NO. Ako nemaju NO, nemaju ni upravu. To sto ESOP nema kapitalnu snagu, ne znaci da nema formalno-pravnu snagu da odlučuje zajedno sa ostalim dioničarima iz kruga radnika o tome s kime će ostvariti zajedničku budućnost ili kome će prodati dionice. Da Pivci mogu dalje samostalno onda ne bi ni pokušavali uspostaviti zajedničku suradnju sa ESOP-om.
Barbosa
Mislis da onaj koji ima 25%+1 može donositi sve odluke u društvu? Jel pod tim mislis kontrolni paket?
naravno da ne, to je prvi prag kojime nastaje obveza za objavu ponude za preuzimanje a odluke donose, zavisno o statutu, NO I Uprava ili UO koji se pak biraju glasovanjem na GS…ali ti to znaš…
inaće,
Kontrolni paket dionica je količina dionica koja je dovoljna da vlasniku osigura odlučan utjecaj na tok poslovanja dioničkog društva. Formalno je potrebno imati apsolutnu većinu, odnosno 50%+1 svih dionica.
međutim, pokazalo se da se takav položaj može osigurati i s nižim postotkom dionica, jer se ostale dionice nalaze u rukama većeg broja sitnih dioničara(npr kras) koji ne participiraju u radu GS, dakle naglasak je na 50%+1 glasova na GS
kol. Pongo, zaboravite trezor, one za ponuditelje ne postoje, te su dionice u vl. tvrtke i nemaju glasačka prava!
@Barbosa
Da to sam vam i htio napomenuti jer ste valjda u brzini navodeci postotke udjela i glasova to krivo u postu naveli, valjda zbog brzinei, ali nema veze tu se kuzimo…
Sjecam se ja dobro kod nekih kompanija gdje su se prelazili udjeli 25%+1 dionicu, davno je to bilo ali nista od ponude… za dionicare ostao samo gorki pelinkovac!