KRAS (Kraš d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KRAS (Kraš d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ja ipak očekujem ovakav scenarij: Vaš link …

Kras nije provincijalna Vajda. Ovdje su puno veći ulozi i tržišni udjeli u igri i puno rigoroznije zakonska regulativa (na Vajdu se nije primjenjivao Zakon o preuzimanju dioničkih društava) i puno veća vrijednost na kraju price. U Vajdi uopće nije bilo obrane već su je defacto prepustili direktor i ekipica… ovaj tu gore je i tada grintao, al nije ništa poduzeo i dionicari su dobili kolko su dobili. Šteta. Danak neiskustvu i neznanju.

Nadam se da je 500 tek prva stepenica.

Jutrošnja transakcija na otvaranju sugerira da je cijena već poznata?

500 kn je oko +25% u odnosu na prethodnu cijenu na burzi pa “uzmi ili ostavi”..medjutim tko “ostavi” u pravilu ne prodje dobro, vidi kako su na VLEN prosli, ponuda po 9,xx kn a sad je cijena pola od toga

na ignoriranju: ljudska bijeda "nabiduasku" (dno dna)

Jutrošnja transakcija na otvaranju sugerira da je cijena već poznata?

500 kn je oko +25% u odnosu na prethodnu cijenu na burzi pa "uzmi ili ostavi"..medjutim tko "ostavi" u pravilu ne prodje dobro, vidi kako su na VLEN prosli, ponuda po 9,xx kn a sad je cijena pola od toga
[/quote]

Daj ne trkeljaj, ovdje će oni koji ostanu zadnji svoje dionice prodavati kao suho zlato. Pivcima je trebalo 6-7 godina da na burzi sakupe 25%. Nema ti to veze sa nekad bankrotiranim Lencem. Ovo je vrijedan biznis sa značajnim potencijalom rasta profitabilnosti uz adekvatno restrukturiranje.

Brodogradnja je u našim uvjetima neisplativ biznis. Nisu slučajno sva naša brodogradilišta propala i nisu se mogla ili su se jedva privatizirala.

Usporedjivati firmu sa brendovima iz FMCG biznisa koja je ujedno najveći ne hrvatski nego regionalni igrač po prihodima i prepoznatljivosti brendova je kao usporedjivati staru istrošenu ragu i dobro u(z)gojenog zdrijepca.

cijena nije beznačajna,
jednom se Jedan Gazda nabidavao u kupnji, još su mu i mirovinci pomagali, a onda

https://www.vecernji.hr/biznis/mercator-prodan-agrokoru-za-pola-milijarde-eura-946877

kratki i najbitniji isječak za one koji ne žele ponovno čitati stari članak:

U petom i konačnom pokušaju preuzimanja Todorić je znatno srušio cijenu slovenskog lanca. Umjesto 120 eura, koliko je dogovoreno kupoprodajnim ugovorom s konzorcijem u lipnju prošle godine (2011. nudio je čak 221 euro!), platit će oko 86 eura po dionici."

Da li.je usporedba sa Gazdom slučajna ili namjerna :)).
A glede tog Gazde i Merkatora znamo kako je Gazda zavrsio i kako Merkator.
Ali ne znamo gdje su Gazdini novci.
Mozda ih je ulozio negdje ?

Status Quo: Roll Over Lay Down

Investimir, je sve totalno neprofesionalno ali izgleda mi kao da su se glavni među malim dioničarima i u esopu posvađali i sad se prepucavaju. Marica ne želi pustiti kormilo a drugi možda bi.

Mogla bi to biti prava "sapunica" tj. biti će tu još svega, čini se da Pivci nisu bili kordinirani s Esopom.
Ostalom, mislim da Esop i nema baš mogućnost zaduživanja da pripremi pare za objavu ponude osim da zaduži sam Kraš, mislim da to nije baš moguće.
Pitanje je koliko je ekipa iz Kraša složna i koje igrače ima Pivac u strukturama Kraša.
Ono…idemo kao skupa u preuzimanje ali tko Vam kriv što Vi nemate para pa ja moram ići sam.
[/quote]

Lijepo ste vi to sročili, no bez ESOP-a Pivci ne mogu preuzeti Kraš. To je bar jasno. Iako mogu napraviti još jedan korak “naprijed” u tom procesu. No taj korak ne garantira konačan uspjeh dokle god uz njih nije ESOP.
[/quote]

ljudi moji, o ćemu vi tu…pa pivci su laganini i bez puno pompe već preuzeli kraš, imaju kontrolni paket +5% i oni odlučuju o esopovoj poziciji a ne obrnuto

druga stvar, ovo je najbolje što se krašu moglo dogoditi, da dobije “pravoga” gazdu umjesto da ga gule i isisavaju quazi “menađeri” u stvari kokošari zaostali iz nekih prošlih vremena okupljeni u socijalistički relikt “esop” dioničarstva kojime su radnici sami sebe marginarilizirali prepuštajući stvarno materijalno vlasništvo tj. dionice, u zamjenu za udio u nekoj tamo “esop” udruzi kojom će, eto upravljati bivši direktori i njihovi potomci koji bi inaće nestali u ropotarnici prošlosti.

pivci imaju kontrolni paket 30,73%, esop 18,45% i trezor 5,03%(trenutno ničije dionice bez prava glasa) a ostala vl. struktura je ispod 0,6% pojedinačnog vl. udjela i ja ne vidim kako bi tehnički, “esop” upoće mogao parirati pivcima kada su u debelo podređenoj poziciji,…pivci bez esopa već sada praktički mogu samostalno kontrolirati tvtku a esop bez pivaca ne može doslovce ništa

KADA NEPRAVDA POSTAJE ZAKON - OTPOR POSTAJE POTREBA

Vise od 40%, možda i so 50% Kraša je u rukama radnika i bivših radnika sto kroz ESOP, a sto direktno. Pivci nisu još ništa preuzeli.

Trezor može bez problema kupovati ako se MV oduzme uzde iz ruku. Aktivno kupovati, na trzistu. Ako trezor počne kupovati i aktivno se uključi u obranu, preuzimanje Pivaca je propalo. Nitko razuman vise neće prodavati Pivcima, a pogotovo ne ESOP, a bome ni radnici.

Unutra je rat. I sad je prilika da se dogodi “glavosjeca”.

Radnici su se uvijek držali zajedno, al kod zadnjeg dokapa je Marica na pitanje radnika kod dokapa kada su je pitali da li da kupuju dionice, odgovorila mlako kako tko želi ako želi.

Takav odgovor se nikada do tada nije čuo iz njenih usta. Da bi ona nakon dokapa mjesecima kupovala po najnižim cijenama (ukupno oko 5.000 komada). Radnici to znaju i zato je nakon rasta cijene u tvornici nastao totalni kuršlus. Svima je jasno tko se i kome prodao i da dionice vise vrijede. Tesko da će ESOP ući u bilo kakav sporazum s Pivcima, a to znaci da bi preuzimanje po trenutnim cijenama moglo propasti.

Kada se i ako se postigne odgovarajuća cijena, možda se i približe nekom dogovoru.

mišljenja sam da će djelovati zajedno. zašto bi im onda esop i dao potvrdno mišljenje ili dozvolu?
slažem se sa barbosom da su pivci dobra stvar za kraš! da su znali sami dobro voditi tvrtku, ne bi 10 godina imali iste prihode i otprilike svake g istu dobit. takva je bila i vajda. statična tvorevina sa prastarim menađmentom. danas isti slučaj kraš. samo je on puno kvalitetniji materijal sa svojim proizvodima i brendovima. a to sam siguran da će pivci znati valorizirati! pitanje je samo koliko će duboko morati zagrabiti u vreću.

Odakle tebi da im je ESOP dao dozvolu?

To jednostavno nije istina. Gdje si to čuo?

Pivci po 500 kuna neće preuzeti Kras. To bi bilo ridikulozno i to MV jako dobro zna.

imaš tri ili četiri obavijesti na zse sa danom 09.09. kraš, kraš esop i mi pivac

NO je dao dozvolu upravi da krenu u razgovore oko zajedničkog djelovanja. To ne znaci da je djelovanje uspostavljeno niti da će se uspostaviti.

Još je to sve na jako dugom stapu. Koji bi ubrzo mogao puknuti.

Za sada je promet preko 14.000 dionica (7,4 mil.kuna), uz prosjek koji je prešao 500 kn. E sad ili još uvijek nemaju željenu količinu pa i dalje kupuju s aska ili je procurilo da će ponuda biti iznad 500 kn pa kupuju drugi da zarade na razlici u relativno kratkom roku??

Ignore: KressoM, delux

New Report

Close