randolph dobro veli – pola milijarde je ozbiljna para
imaju 700 milja ekvituija, mogzda mogu dobiti kredit na svoju imovijnu
kras 1 milijardu prihoda
pivci 1,5
bome, krupan zalogaj
Vjerojatno glupo pitanje. Tko je vlasnik kras esop?
radnici
ako pivci i esop idu zajedno u ponudu po 500 kn treba im cca 350mil kn
ako esop odustane pivcima treba cca 525mil kn
odakle im pare? koliko mi je poznato moraju ih osigurati i deponirati za SVE dionice koje su ciljane ponudom za preuzimanje.dakle, sve osim onih koje posjeduju.
Ne treba im ni 300, ni 500 ni 700 milijuna kuna nego im treba garancija na taj iznos, a to nije isto sto vi tvrdite. Garanciju obicno izdaje banka za simboličan iznos u odnosu na izdanu garanciju.
Nadam se da ne trebam pojašnjavati razliku.
randolph dobro veli – pola milijarde je ozbiljna para
imaju 700 milja ekvituija, mogzda mogu dobiti kredit na svoju imovijnu
kras 1 milijardu prihoda
pivci 1,5
bome, krupan zalogaj
Promet Pivac grupe premašuju 2 milijarde kuna. Ako ste ikada pogledali bilancu grupe mogli ste primijetiti da je grupa zadužena 200-300 milijuna kuna. Znate li tko su zajmodavci?
Braća Pivac kao fizičke osobe. Zanemarimo li dug društva prema vlasnicima, Pivac Grupa nema nikakvih financijskih dugova. Otuda je potencijal zaduženja i financijske poluge – očito prilično velik.
ako pivci i esop idu zajedno u ponudu po 500 kn treba im cca 350mil kn
ako esop odustane pivcima treba cca 525mil kn
odakle im pare? koliko mi je poznato moraju ih osigurati i deponirati za SVE dionice koje su ciljane ponudom za preuzimanje.dakle, sve osim onih koje posjeduju.
Ne treba im ni 300, ni 500 ni 700 milijuna kuna nego im treba garancija na taj iznos, a to nije isto sto vi tvrdite. Garanciju obicno izdaje banka za simboličan iznos u odnosu na izdanu garanciju.
Nadam se da ne trebam pojašnjavati razliku.
[/quote]
Naravno da treba objašnjenje. Što znači simboličan iznos u odnosu na izdanu garanciju?
7-11
nisam siguran da je tako. prihvaćene ponude šalju se u skdd i oni vrše isplatu prihvaćenih ponuda tako da novci moraju biti spremni na izdvojenom računu kod skdd. kako to tehnički funkcionira između skdd i ponuditelja, i ponuditelja i banke, ne znam i manje je bitno. ali novci ponuđene cijene puta sve ostale dionice MORAJU biti spremni jer teoretski mogu svi prihvatiti ponudu.
Ponuditelj mora osigurati novce na namjenskom depozitu ili bankarskoj garanciji. To je platežna garancija koja garantira da su osigurana sredstva u određenom iznosu za plaćanje dionica u ponudi. To je isto kao da je banka dala kredit u tom iznosu samo se pmaca naknada a ne kamata. Rizik je isti. Znaci mora biti osigurano placanje do zadnje dionice u ponudenom iznosu, osim mislim trezorskih dionica. Zato trezor kupuje. Da bar malo smanji obvezu. 🙂
Znaci, da ne moraju imati unaprijed spreman ukupan iznos novca za otkup dionica već samo defacto dogovoreno financiranje za taj iznos, a da odobrena garancija pokriva sve moguće potrebe koje mogu nastati iz obveze. Banku zanima procijenjeni omjer Ebitde i neto duga, a dobit će i odredjene kolaterale za eventualno kasnije odobren kredit. Obzirom na prethodno napisano, da su MI Braća Pivac duzna vlasnicima, defacto ta tvrtka nema duga jer vlasnici mogu uvijek taj dug konvertirati u equity i ojačati bilancu.
Posto je i mimo ESOP-a većina preostalih dionicara iz redova radnika, nije bas realno da će se svi odazvati u ponudi i prodati dionice. Kada to sve stavite u odgovarajuć kontekst shvatite da potrebnih 300, 400, 500… ili nadajmo se vise milijuna kuna, ne predstavlja toliki problem ukoliko nakon preuzimanja imate kombiniranu Ebitdu od 300-350 milijuna kuna i hrpu imovine kojom možete garantirati.
Znaci, da ne moraju imati unaprijed spreman ukupan iznos novca za otkup dionica već samo defacto dogovoreno financiranje za taj iznos, a da odobrena garancija pokriva sve moguće potrebe koje mogu nastati iz obveze. Banku zanima procijenjeni omjer Ebitde i neto duga, a dobit će i odredjene kolaterale za eventualno kasnije odobren kredit. Obzirom na prethodno napisano, da su MI Braća Pivac duzna vlasnicima, defacto ta tvrtka nema duga jer vlasnici mogu uvijek taj dug konvertirati u equity i ojačati bilancu.
Posto je i mimo ESOP-a većina preostalih dionicara iz redova radnika, nije bas realno da će se svi odazvati u ponudi i prodati dionice. Kada to sve stavite u odgovarajuć kontekst shvatite da potrebnih 300, 400, 500… ili nadajmo se vise milijuna kuna, ne predstavlja toliki problem ukoliko nakon preuzimanja imate kombiniranu Ebitdu od 300-350 milijuna kuna i hrpu imovine kojom možete garantirati.
realno je reći da oni mogu nabaviti 500 milja
da li realno žele kupiti ili samo pro forma pokazat će ponjuda
Moraju imati spreman ukupan iznos novca unaprijed, ali može im za to banka dati garanciju. Nema suštinske razlike. Oni to sigurno sada realiziraju s bankama. Banka inace pozajmicu vlasnika ne gleda kao zaduženje nega kao kapital. Braća su sigurno vec unaprijed procjenili koliko im novaca treba i dogovorili s bankama. To smo samo mi tek danas saznali. Čak i Marica zna.