KRAS (Kraš d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KRAS (Kraš d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

HMAM nisu uspjeli preuzeti rivp dao bolju ponudu,zar ne?

[i]MOJI POSTOVI NISU SAVJET NA KUPNJU,NA PRODAJU,NITI NA BAVLJENJE DIONICAMA,NITI SU INVESTICIJSKI SAVJETI ILI PREPORUKE.[/i]

Kako vam se cini FI za razliku 2016, te s obzirom na veliku izlizenost Agrokoru? Nisam pri compu pa trenutno ne mogu usporediti…

Izvješće je dobro. Solidno. Blagi rast prihoda, Ebitde i neto dobiti. Likvidnost je dobra, kao i solventnost. Oni iz kratkotrajne imovine financiraju sve obveze. I kratkoročne i dugoročne. Agrokor ih nije ni okrznuo… dvadesetak mil. kuna izlozenosti.

Njima fali rast, al to će valjda doći s novom erom novog vlasnika. Iako, tu će preuzimanje potrajati. Obzirom da je tesko preuzeti konditora s tradicijom i značajnim tržišnim udjelom (najvećim na Balkanu) ispod dosta vise cijene od trenutne. No, vidjet ćemo… situacija je po mojem sudu zadovoljavajuća. Jedna od rijetko dobrih priča u domaćoj prehrambenoj branši, a koja još nije privatizirana… uvjetno rečeno.

@Vauvau
Koji je FCF u 2017?, i na koji nacin rast pokazatelja opravdavaju ovako veliki PE?

Konditori su stabilni biznisi u konkurentnoj branši. Nigdje nisu relativno jeftini. Zapravo je tesko naci usporedbe, pogotovo na razini manjih kompanija. A velike tipa Hershey su skupe.

Kras ima potencijala uz efikasnije i bolje upravljanje da znacajno digne profitabilnost. Dakle, nosi taj potencijal i ima tradiciju i bit će ga obzirom na trenutne okolnosti (postojeću vlasničku strukturu) dosta tesko preuzeti odnosno bit će potrebna značajna premija za to.

Kupnja čokolade ili keksa nije racionalna odluka. Tu igraju preferencije i navike potrosaca, kao i kvaliteta. Većina kupaca kad kupuje šećer kupuje najjeftiniji na polici i ne dvoji mnogo oko izbora. Sa slatkišima je stvar drugačija. Dakle, tržišni udjel i tradicija imaju svoju vrijednost koja se nužno ne vidi u jednostavnim omjerima cijene i ostalih parametara poslovanja.

Ja cijenim Kras u preuzimanju na barem milijardu kuna. To nekome može biti skupo, al ja mislim da je to fer cijena s uključenom premijom. Vidjet ćemo kako će se dalje situacija razvijati. Zasad losa situacija na burzi diktira cijenu koja po mojem sudu nema veze s vrijednošću. Dovoljno je pogledati sto radi puno manji konkurent, Kandit i koliko je tesko uzeti značajniji tržišni udjel i koliko ta aktivnost košta.

Malo sam corava i umorna, ali ja ne vidjeh utjecaj Agrokora na Kras? Cak dapace niti u novacnom tjeku koji je bolji nego u 2016. godini, niti u rezervacijama, niti u Rdg-u pa sto je Marica sve naplatila????

Bio je utjecaj, al nevelik. On je navodno sveden na iznos od cca 3 milijuna eura odnosno nešto manje. Dakle, Kras je bio izvisio cca 2% godišnjeg prihoda od prodaje, a i od tog iznosa će vjerojatno nešto naplatiti, ja cijenim 30+%. To je bilo ljetos, u medjuvremenu ne znam da li se još sto naplatilo.

Izvješće je dobro. Solidno. Blagi rast prihoda, Ebitde i neto dobiti. Likvidnost je dobra, kao i solventnost. Oni iz kratkotrajne imovine financiraju sve obveze. I kratkoročne i dugoročne. Agrokor ih nije ni okrznuo… dvadesetak mil. kuna izlozenosti.

Njima fali rast, al to će valjda doći s novom erom novog vlasnika. Iako, tu će preuzimanje potrajati. Obzirom da je tesko preuzeti konditora s tradicijom i značajnim tržišnim udjelom (najvećim na Balkanu) ispod dosta vise cijene od trenutne. No, vidjet ćemo… situacija je po mojem sudu zadovoljavajuća. Jedna od rijetko dobrih priča u domaćoj prehrambenoj branši, a koja još nije privatizirana… uvjetno rečeno.

Slazem se.
Treba uci u fazu kad zarada vrijedi vise od mrtvog booka.
Valjda uskoro.

Disclaimer: Tko moje pisanje shvati kao nagovor na kupovinu / prodaju dionica ili kao investicijski savjet taj je otisao na kvasinu odavno.

Dionice Krasa mi vec dugo tapkaju u mraku, ili me malo pohlepa pere, ali mislim da puno vise vrijede a kupljene su davno!
20.7.2012 14:57 KRAS-R-A 380,02
7.11.2012 13:26 KRAS-R-A 369,5

Ja bih tu povukao jednu staru paralelu sa Lurom odnosno Dukatom. To je bilo doduše davno, al nekih drugih sličnih repera u specifičnoj prehrambenoj branši nemamo. Mlijeko i mlijecni proizvodi nisu usporedivi sa slatkišima, al recimo da je lokalna i regionalna pozicija Kraša slična. Zapravo, Kras ima dosta prihoda iz izvoza, cca 470 milijuna kuna. No, da skratim priču: Dukat je vrednovan sto eura po dionici odnosno 300 milijuna eura sto je tada bilo na razini jednih prihoda od prodaje odnosno cca 10-11 Ebitda. Dug je tada bio usporediv s dugom Kraša, naravno skalirano veličinom firme odnosno prihodima od prodaje. Zapravo, mene ne bi iznenadilo da Pivci nisu odnosno bolje rečeno budu jedini interesenti. Naime, očito je da su postojeća uprava i ekipa iznutra neskloni Pivcima pa u toj situaciji ne bi bilo iznenadjenje da se u proces, koji bi mogao potrajati, uključi i netko treći tko bi mogao ponuditi visu cijenu i ispuniti neke druge uvjete prihvatljive upravi i radnicima. Špekuliram naravno, al logika mi ide za time da ako se već mora prodati onda neka se proda nekome sto skuplje tko će se, barem načelno, opredijeliti za razvoj proizvodnje i daljnji rast i razvoj kompanije. Kraševci imaju municije za takvu igru jer kontroliraju i ESOP i trezor i velik broj radničkih odnosno “prijateljskih” dionica.

Mislim da će se ići na iscrpljivanje, al možda se stvari puno brže razviju od ocekivanja jer su sve oci i sav angažman trenutno usredotočeni na Agrokor. Nije Marica slučajno toliko angažirana oko Agrokora. Pored prijateljskih i navodno nekih prošlih poslovnih odnosa s Ramljakom i njena je glava u torbi. Kako ova na ramenima, tako i ona u ulozi “alfe i omege” Kraša.

Veća EBITDA, dobit, smanjen financijski dug, veca financijska imovina, smanjena materijalna, amortizacija veća od capexa…odlično izvješće

[i]MOJI POSTOVI NISU SAVJET NA KUPNJU,NA PRODAJU,NITI NA BAVLJENJE DIONICAMA,NITI SU INVESTICIJSKI SAVJETI ILI PREPORUKE.[/i]

gospon Sisoje nema druge strane trezor nema nikakve sanse protiv Pivaca a trece strane nema jer Pivci imaju pa skoro 25 posto Krasa jedino da se izglasa dokap pa da Pivce razrede ali ce i tada razrijediti vlastite dionice koje posijediju eto tako ja to vidim.Sa time da Pivci to skupljaju za nekoga kome se ne zuri

New Report

Close