Zvao sam zse, pa sam zvao hanfu, i oboje su mi potvrdili da dionice koje trezor posjeduje ne ulaze u izračun za onih 25%. Dakle, stjecatelj mora kupiti 25% izdanih dionica da bi prešao prag od 25%.
Naravno da ne ulazi, jedna stvar je udio u temeljnom kapitalu a druga stvar udio u glasačkim pravima (tu se gleda bez trezorskih).
Zvao sam zse, pa sam zvao hanfu, i oboje su mi potvrdili da dionice koje trezor posjeduje ne ulaze u izračun za onih 25%. Dakle, stjecatelj mora kupiti 25% izdanih dionica da bi prešao prag od 25%.
Naravno da ne ulazi, jedna stvar je udio u temeljnom kapitalu a druga stvar udio u glasačkim pravima (tu se gleda bez trezorskih).
[/quote]
To mi je apsurdno, kad se isplaćuje dividenda i glasa na skupštini onda se trezorske ne računaju.
Pivci po ovoj logici imaju vec sada pravo na preko 25% udjela u dobiti iako imaju 23% dionica.
Jos me zanima kako se računa kvorum na skupštini, da li skupština mora imati kvorum sa 50%+1 izdana dionica ili se računa preko glasačkih prava.
Godišnji izvještaj
Vaš link …
Potraživanja – str 31
146,98 mil doma
144,90 mil inozemstvo
Agrokor – str 44 – Isticanje pitanja
Kako je prikazano u bilješci 23 uz godišnje konsolidirane financijske izvještaje, Društvo
na 31. prosinca 2016. godine ima iskazano potraživanja od kupaca u zemlji u ukupnom
iznosu od 146.988 tisuća kuna. Više od polovice iskazanog iznosa odnosi se na potraživanja
od članica koncerna Agrokor. Od ožujka 2017. godine koncern Agrokor ima problema s
likvidnošću, te su u tijeku pregovori između najvećih dobavljača i koncerna o reguliranju
međusobnih odnosa. Naše mišljenje nije modificirano u vezi s tim pitanjem.
I još 83 milijuna u kreditima ESOP-u i zajmovima zaposlenicima, te stambenim kreditima?!?! Dođe ti da ti ih uopće ne bude žao
[/quote]
To mi je apsurdno, kad se isplaćuje dividenda i glasa na skupštini onda se trezorske ne računaju.
Pivci po ovoj logici imaju vec sada pravo na preko 25% udjela u dobiti iako imaju 23% dionica.
Jos me zanima kako se računa kvorum na skupštini, da li skupština mora imati kvorum sa 50%+1 izdana dionica ili se računa preko glasačkih prava.
[/quote]
valjda 50%+1 prisutnih dioničara.
Krivo Verdi, kolega je pitao:
Glasačka prava su bitna kod glasanja, ne izdane dionice jer se kod glasanja trezorse dionice poništavaju.
Pogledajte ovdje recimo, poziv na skupštinu RIVP-a, vrh stranice 5.
Ukupan broj dionica izdanih s pravom glasa iznosi 126.027.542 dionica, a ukupan broj glasačkih prava iznosi 124.170.508 dionica, obzirom da jedna dionica daje pravo na jedan glas i da prava iz vlastitih dionica miruju.
Broj dionica koje imate podijelite s većim brojem (sa trezorskim) i dobijete udio u temeljnom kapitalu.
Broj dionica koje imate podijelite s manjim brojem (bez trezorskih) i dobijete koliko vaš udio nosi glasačkih prava.
U slučaju kada Društvo ima trezorske dionice, svaki idoničar (očito) uvijek ima veći postotak glasačkih prava od udjela u teemljnom kapitalu.
jasno. ako se trezor ne računa onda je jedna dionica glas + postotak koji se dobije kad se oduzmu trezorske ali veća je poanta u tome tko je prisutan na skupštini. teoretski kad bi pivci došli sami na skupštinu mogli bi izglasati svašta. manje više sa 25% uz mali odziv ostalih možda imaju oko 40%. ovo je čisto nagađanje ali ne znam da li se na nekoj skupštini ikad skupi više od 80% sviju. 25% glasova u jednoj ruci tad vrijedi puno više. za većinu stvari treba 50%+1 prisutnih dok za značajnije može trebati i 75%. zavisno od statuta i td.
prije mjesec dana je KRAS iz trezora kao prodao članovima uprave i nadzornog odbora te dionice i stvorio si prostor za kupnju još oko 5% dionica u trezor jer smiju imati u trezoru 10% ako se ne varam.sve je to manevar pred skupštinu i borba sa pivcima za prevlast.zato cijena polako raste kao i zbog moguće propasti zvečeva.
Čini mi se da je Kraš prije ovog pada bio na 575,00 kuna sad je pitanje dali će u ovom rastu uspjeti preskočiti 600,00 kuna ili će to za sada biti plafon.
u svjetlu kraševe izloženosti prema agrokoru čini mi se, čini mi se da su zreli za preuzimanje od strane braće pivac. i onda ide metla po socijalističkoj upravi.