OK lynx
okrenuti ću problematiku u tvom svijetu
ako je po tebi potpuni isto što nominala ide s 100 na 50, onda bi bilo isto i da nominala ide na 500 s istim brojem dionica ?????
Tada bi dionica prema fundamentima bila poptuno podcjenjena ili još bolje da ode na 5000 Kuna nominale po dionici, a ne 50 kao što će iči ?
I daj kaži kako će zrakom pokriti gubitke iz prošlih poslovanja , a za što su potrošili stvarni novac, ako je isto što ovim rezenjem temeljnog kapitala za 50 % pokrivaju 30 milijuna gubitaka, stvarnih novaca ?
Da nije bilo tih gubitaka dioničari bi dobili dividenu , ako se ne varam ?
Po kojim bi to fundamentima dionica bila podcijenjena da nominala ide na 500 kn.
Ovdje jedini problem može biti nekakva buduća dokapitalizacija bez prava postojećih dioničara, a ovo što ti loris pričaš nema veze s vezom i Lynx je tu u pravu.
Ovo po svemu neće proći jer korf nema značajna dugovanja, jer zbog ovoga se može značajno kazneno odgovarati pošto korf ima jako puno branitelja, ovo je VLHO prvi potez koji će im propasti!……..
Ovo su napravili bez proučavanja vođeni samo pohlepom, trebali su nominalu dignuti a ne je spuštati…..
OK lynx
okrenuti ću problematiku u tvom svijetu
ako je po tebi potpuni isto što nominala ide s 100 na 50, onda bi bilo isto i da nominala ide na 500 s istim brojem dionica ?????
Tada bi dionica prema fundamentima bila poptuno podcjenjena ili još bolje da ode na 5000 Kuna nominale po dionici, a ne 50 kao što će iči ?
I daj kaži kako će zrakom pokriti gubitke iz prošlih poslovanja , a za što su potrošili stvarni novac, ako je isto što ovim rezenjem temeljnog kapitala za 50 % pokrivaju 30 milijuna gubitaka, stvarnih novaca ?
Da nije bilo tih gubitaka dioničari bi dobili dividenu , ako se ne varam ?
Loris, ne pomaže, ne vjerujem da ništa ne kužiš, samo se praviš.
Točno, isto bi bilo i da nominala raste, to bi mogli obratno pretvaranjem rezervi (kad bi ih bilo) u upisani kapital. Nema veze je li nominala 50, 5, 500, ili 0 kn. Ako ti to nije jasno ne bi se smio približavati tržištu kapitala. Ali vjerujem da ti je jasno.
P.S. U pasivi ne postoji "novac", o tome u aktivi. Pa nećemo valjda doći još i do toga da objašnjavamo razliku između pasive i aktive. Ali znaš ti dobro i to, i strukturu pasive, strikturu kapitala ("i rezervi") unutar nje, samo se praviš da ne znaš ali to ti nećemo tek tako povjerovati. Znamo svi da namjerno govoriš to što govoriš.
[/quote]
zašto se uopće trudiš objasniti, onaj tko se iole razumije u FI sve mu je jasno.
očigledno je da se ide u spajanje jer najbitnija star je da je uprava ovlaštena izdavati dionice za uloge u stvarima i pravina, zbog toga i ide odredba za izdavanje novih dionica uz isključenje prava prvenstva.
btw 100% od mene
Ovo po svemu neće proći jer korf nema značajna dugovanja, jer zbog ovoga se može značajno kazneno odgovarati pošto korf ima jako puno branitelja, ovo je VLHO prvi potez koji će im propasti!……..
Ovo su napravili bez proučavanja vođeni samo pohlepom, trebali su nominalu dignuti a ne je spuštati…..
[/quote]
Što je sad svima vama danas? Kakvo dizanje nominale, odakle, kako, zašto? Pa nemaju rezervi iz kojih bi to činili i zašto bi to činili, nije poanta u nominali, poanta je u pokrivanju dosdadašnjih gubitaka i stvaranja rezervi u pasivi, kako bi se sa kešom iz aktive moglo slobodnije postupati (dividende, preuzimanja članica iz nižih razina hijerarhije itd., sve u smijeru konačnog spajanja sa VLHO i da dobijemo jednu predivnu veliku izvrsnu kompaniju koje bismo tada bili dioničari).
A na što misliš pod tim kazneno odgovarati? Nije ok (ali nije kazneno djelo) izvršavati dokap bez manjinskih (premda ovisno o cijeni…, može biti i više-manje ok, nitko ne kaže da bi bilo po cijeni različitoj od BVPS), ali to im i tako teško može proći na skupštini pa ne znam o čemu tu sad govorimo, jer o dokap još nema niti govora a pogotovo da bi bila nefer prema malim dioničarima. Ne znamo niti da li će izvršiti, kada, niti u kojem točno broju dionica niti po kojoj cijeni… a vrlo vjerojatno da će na skupštini biti sasječeno u korijenu.
Svi ostali članci se mijenjaju na bolje. Meni bi i ovako usvojene (obzirom na očekivanja evenutalnih normalnih dokap po ok cijenama) a pogotovo uopće bez članka o izdavanju novih dionica promjene Statuta značile najmanje neutralnost a obzirom na neke detaljčiće zapravo i povećanje vrijednosti kompanije (po dionici) a trenutno umjesto bilo kakvog rasta gledamo čak PAD dionice koja je prethodno već bila drastično podcijenjena. Ako ovo nije dokaz neefikasnosti našeg tržišta, e onda stvarno ne znam što je. Ova dionica je postala rekorder po broju dokaza koje za to ponudila.
P.S. Što se tiče ovime vjerojatnog u konačnici spajanja sa Valamarom, to je ono što sam ja od početka i vjerovao da će se dogoditi i priželjkivao (čak sam nekad davno i razmišljao kupovati direktno VLHO, ali mi je preeskup u odnosu na KORF, pa zato KORF).
Nije problem smanjivanje nominale, ali pod uvjetom da neće biti nekih štetnih dokapitalizacija, inače nemam ništa protiv spajanja KORF i VLHO inače to bi trebalo biti jako sinergijsko spajanje i onda bi dionica mogla vrijediti preko 300 Kn s nominalom od 50 Kn……..
Molim pročitajte još jednom detaljno poziv
ovo što Vas zabrinjava kolega lynx isključenje prava prvenstva
(3) Uprava MOŽE izdavati nove dionice ….. ja bi stavio naglasak na MOŽE ali i NE MORA …. uz isključenje prava prvenstva
isključenje prava prvenstva ISKLJUČUJE sve postojeće dioničare kako male tako i većinske
Molim pročitajte još jednom detaljno poziv
ovo što Vas zabrinjava kolega lynx isključenje prava prvenstva
(3) Uprava MOŽE izdavati nove dionice ….. ja bi stavio naglasak na MOŽE ali i NE MORA …. uz isključenje prava prvenstva
isključenje prava prvenstva ISKLJUČUJE sve postojeće dioničare kako male tako i većinske
To sam odmah vidio ali ne razumijem se dovoljno u "pravne zavrzlame" pa nisam bio siguran kada se kaže "dioničare" da li to znači "sve postojeće dioniačare" ili "neke od postojećih dioničara" pa nisam htio govoriti, ne govorim stvari u koje nisam dovoljno siguran. Drago mi je ako potvrđujete da se to treba tako čitati. Ali to onda postaje manje jasno, koji je motiv, nije valjda skroz bezazleni ako i u drugim firmama da je to tobože za slučaj potrebe strateškog partnera, hitnih dokap u kriznim situacijama i sl.? (ovdje konkretno možda i u suradnji sa potencijalnim preuzimačem jednoga dana konačnog integriranog holdinga). Ako je tako stvar bi bila još "sigurnija" nego li je bilo u mojoj početnoj reakciji/procjeni kada sam rekao da je sumnjivo ali ne previše obzirom na ostale okolnosti.
na jadranskoj banci je bilo "zanimljivo" rješenje u kojem su mali dioničari ostali kratkih rukava samo jednom odlukom većinskih vlasnika…istina neki su to rješavali na sudu…
u svakom slučaju male većinom ožene, a sudeći po dosadašnjoj praksi na korfu teško je vjerovati da to neće biti i ovaj put
Svipredstavljate ovo kao da je sve TOLIKO loše, uopće nije tako, ajmo reći da je ovo logičan slijed koji smo svi trebali očekivati… I nije mi jasna jedna stvar, ako mislite da će te izgubit jer će vas VLHO naguzit, zasto onda jednostavno ne kupite i nešto malo VLHO-a pa raspodjelite rizik?
I slijedeći potez je pretpostavljam spajanje VLHO-a i KORF-a…. tamo u 12. mjesecu…
Ovakve situacije kada mali investitor teško može razlučiti ciljeve uprave
često dovode do panike i rasprodaje.To je stara priča kako gotovo uvijek imali gube,
a veliki zarađuju.
Uprava jednostavno nema dovoljan broj glasova da bi bitno profitirala na uštrb malih dioničara.
A po kojim to parametrima puno vrijedi? Je li zato što je to rekao bloger ili kako ga već ovdje zovete? HR još dugo vremena neće dignuti turizam na višu razinu iz jednostavnog razloga što nema plan razvoja,nema kvalitetno riješenu infrastrukturu i vrvi nesposobnim ljudima na čelnim pozicijama. U tom kontekstu što se može očekivati od KORFa osim da iskazuje gubitak na kraju godine. I samo još da nadodam, smanjenje dioničkog kapitala i istovremeno stvaranje preduvjeta za dokapitalizaciju od 186 mil. je po mom mišljenju čista malverzacija. Onaj tko misli svojom glavom će 373 milijuna izbrisati iz svih obračuna fundamenata te nakon toga procijeniti vrijednost tvrtke. Što se tiče budućeg dokapa ili više njih, duboko sam uvjeren da ni taj novac neće sjesti u dionički kapital. Živi bili pa vidjeli.
Svipredstavljate ovo kao da je sve TOLIKO loše, uopće nije tako,
Molim te da se ispraviš, ne "svi" nego : "svi osim Lynx-a koji misli da je vrijednost kompanije ovime jednaka ili veća nego li je bila prethodno". A možda nisam niti jedini, čudno bi bilo da ste svi mislite jednako i baš nitko kao ja.