KORF (Dom Holding d.d.)

Naslovnica Forum Tržište kapitala Hrvatska KORF (Dom Holding d.d.)

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Smatram da je oko 70 Kn dno za ovu dionicu,…[lol]

smatrao si ti nedavno da je dno za KORF 80 kn…tako da te tvoje prognoze objesi mačku o rep [lol]
[/quote]

Ako bude još niže još bolje…. Ima tu dosta špekulanta i samo čekaju da ulete….. [thumbsup]

Napravi razliku http://pravipotez.blogspot.com/

Eto dolazimo u zonu best buy, mogli bi uskoro kupovati nešto!!! Sada će biti kupnje, ako daju po 72 zašto ne bi prodavali po 65 Kn ipak treba dati i popust! [lol]

Još sam u više nego pristojnom plusu na ovoj dionici pa ne znam da li da se radujem zbog današnjeg živahnog prometa ili zbog pada kao pripreme za novi skok.

Iz onoga što sam analizom uspio saznati vjerujem da će se cijena dionice korf toku idućih godinu dana vratiti na barem oko 100 kn po dionici, ali ta cijena neće se dogoditi zbog izvrsnih Rivierinih sadašnjih ili budućih rezultata, već iz nekih drugih razloga…

Kako je moguće saznati kako će se kretati cijena neke dionice? 🙂 Ja ne vjerujem da je to moguće bez kristalne kugle.

Što se tiče izvrsnih rezultata [lol] , naravno da su za sada nemogući izvrsni rezultati, pobogu pa ova firma ima hotele!! Danas u RH nitko tko ima hotele, osim ako taj hotel nije na Trgu Bana Jelačića u Zagrebu, ne može imati izvrsne rezultate pa makar se postavio na trepavice jer hotel i da je cijelu godinu jako dobro popunjen i dalje pati zbog velikih strukturnih problema našeg gospodarstva (skup kapital, skupa radna snaga, nekonkurentni i ostali porezi uključivo PDV na sve usluge koje nude osim smještaja koji je slučajno skoro pa ok, jaka kuna itd.).

Kada bi RIVP bila izvrsna firma tada bi kao što je i normalno za izvrsne firme vrijedila nekoliko puta više od knjigodovodstvene vrijednosti. Nažalost, nije izvrsna firma i toliko ne vrijedi. S vremenom će se uvjeti poslovanja u RH mijenjati na bolje, i vrijednost će čak možda postepeno i rasti prema nekom većem od 1 multipilkatoru u odnosu na kapital.
Za sada u turizmu jedini koji može biti izvrstan pa u skladu s time vrijediti su oni koji se bave nekom nišom koja ne iziskuje veliku kapitalnu angažiranost niti puno radne snage. Takve stvari su rijetke a hotelski biznis im je čista suprotnost.

RIVP stoga još uvijek ne vrijedi nekoliko puta kapital kojim raspolaže, ali otprilike danas sigurno vrijedi oko 1x današnji kapital. Kako god gledaš ispadne ti vrijednost taman nešto s time u skladu.

KORF pak više nije nikakav holding, ovo postaje skroz jednostavna jedna turistička firma sa nešto čiste likvidne finacijske imovine kao dodatkom i on vrijedi gotovo jednako koliko i taj njegova "NAV", nikakav diskont nije potreban.

Ovdje cijena RIVP djeluje nešto nižom od onoga što bi cca. bilo vrijednost, a cijena KORF time djeluje pogotovo niže od tako implicirane “NAV” kad je već značajno niža i od današnje tržišne "NAV".

Radi se o tome da imamo očigledni disparitet između vrijednosti i cijene i to je jedino što treba imati u glavi i što je osnova za donošenje investicijskih odluka. Kada će se točno taj disparitet ukloniti, to nitko ne može predvdidjeti. Da je tržište efikasno to bi se moralo napraviti "trenutno", ali nije, i ne možemo tek tako mjeriti "mjeru neefikasnosti" pa na temelju nje procijenjivati nešto, računati kada će se neefikasnost ukloniti i sl. Ali generalno gledajući porastom likvidnosti tržišta kapitala se ima osnove za nadati i u počektu povećanoj razini efikasnosti.

Dakle svima bi trebalo biti jasno da RIVP za sada nema i ne može imati "izvrsne rezultate" (doduše, investitori i ne ulaži radi onoga "sada", ali otom potom, gledajmo ovo za početak sasvim jednostavno i konzervativno) ali to ne znači da unatoč tome ne vrijedi i sama više od ovoga koliko danas košta a onda da ne govorimo o tome kako je cijenjena KORF.

Ovdje jednostavno nema baš nikakve zdrave logike na jedan način vrednovati RIVP a na drugi način KORF. Taj sloj između stvarno ništa negativnoga ovdje ne znači. Uvijek gledajte vrijednost i cijenu i to je sva mudrost. Nikakva prognoza kretanja cijena dionica nema smisla niti itko uopće ima potrebe za takvim što. Glavno je da vidiš da je negdje očigledno i uz vrlo "grube procjene" da su se vrijednost i cijena potpuno razišli, tj. da se TK razišlo sa zdravim razumom. To su prilike za racionalne investitore. Takvih stvari ima na našoj ZSE samo ih treba zgrabiti i čvrsto držati – i to se onda zove investiranje.

Ovdje jednostavno nema baš nikakve zdrave logike na jedan način vrednovati RIVP a na drugi način KORF. Taj sloj između stvarno ništa negativnoga ovdje ne znači. Uvijek gledajte vrijednost i cijenu i to je sva mudrost. Nikakva prognoza kretanja cijena dionica nema smisla niti itko uopće ima potrebe za takvim što. Glavno je da vidiš da je negdje očigledno i uz vrlo "grube procjene" da su se vrijednost i cijena potpuno razišli, tj. da se TK razišlo sa zdravim razumom. To su prilike za racionalne investitore. Takvih stvari ima na našoj ZSE samo ih treba zgrabiti i čvrsto držati – i to se onda zove investiranje.

Slažem se da pogotovo ove padove treba iskoristi za kupovine dionica ali i držanje dionica, tržište će se oporaviti, jer postoji jak interes inozemnog kapitala, pa će i samo vredovanje kapitala koje se nalazi u ovome holdingu to će tek doći do izražaja, kada veći investitori kažu cijena treba da ide gore ići će pogotovo kada bude postojao interes većinskog vlasnika, jer mora i sada voditi računa o cijeni dionice, jer nije baš lijepo kada ima velike padove, rast može dopustiti, ali što će biti to ćemo vidjeti, dionica vrijedi preko 200 Kn, sada cijena što dosta oscilira upravo jer je naše tržište neefikasno ovo se i dešava, ali tko ima strpljenja da čeka na rezultate svoga ulaganja biti će nagrađen!

Ja ne vjerujem da je generalno moguće saznati kako će se kretati cijena neke dionice i vjerujem da će u ovom slučaju dionica u toku sljedećih godinu dana cijena prijeći stotku i vjerujem da će u sljedećih 10 godina Crobex prijeći 5000 bodova. Vjerujem da sam analizi ove dionice posvetio više vremena nego većina koja trguje njome i vjerujem da bolje razumijem što će se ovdje događati u sljedećih godinu dana. Postoji mogućnost da ne bude kako vjerujem zbog razloga više sile (krah tržišta i slično) ili da jednostavno griješim. Dijelom zato ovdje pišem i diskutiram, uvijek je dobro čuti drugo mišljenje i drugi ljudi ponekad lakše vide greške čovjeka.

Imamo Rivieru koja je oslonac vrijednosti ove dionice. Rivierom upravlja Valamar od 2005, ne osobito uspješno. Pogledajmo na primjer jednu mjeru poslovanja: povrat na kapital po godinama od 2010 unatrag do 2005:
-5,99% -3,74% 0,08% 1,78% 0,21% 5,07%
i usporedimo sa povratom na kapital Istraturista u istom razdoblju:
-4,00% 5,12% 0,16% 4,71% 4,97% 6,45%

Istraturist je uvijek bolji. Istraturist se trži P/B oko 2. Po meni pretjerano visoko. Ja bih generalno platio P/B oko 1 za stabilno poslovanje ako je povrat na kapital negdje oko 7-13%, zavisno o drugim parametrima: dividende, sigurnost, vlasništvo, a P/B oko 2 tek za povrat na kapital oko 15% ili više. Na primjer, mislim da KODT vrijedi koliko se trži (P/B malo ispod 2, povrat na kapital preko 20% uz dobru povijest i solidne izglede za rast). Po meni je Istraturist precijenjen i razmatrao bi P/B oko 1 ili ispod.

Pogledajmo hotelijera sa prodajom i kapitalom usporedive s Rivierom i k tome iz iste regije: Plava Laguna. Povrat na kapital zadnjih 6 godina unatrag:
4,24% 3,51% 3,67% 4,74% 3,82% 6,57%
Trži se vrlo stabilno na P/B 0,64 što je ispod cijene za Riveru uz grubo gledano bolje pokazatelje uspjeha.

Može li biti da je P/B 0,72 za Rivijeru prevelika cijena s obzirom na dosadašnje Valamarovo vođenje poslovanja i izglede za budućnost? Može li biti da cijena KORFa bolje odražava vrijednost od cijene RIVPa? Kako obrazložiti da racionalni investitor sada ne bi trebao prodavati RIVP i ništa ne činiti glede KORF?

Međutim, na primjer, ako netko osnovano vjeruje da će se vrlo brzo KORF spojiti sa RIVP i da će se cijena KORFa kratkoročno uskladiti sa P/B 0,72 za RIVP takvome je sada KORF prilika za racionalno ulaganje.

Ne primam virtualna prijateljstva osoba pod nadimkom

Slažem se da pogotovo ove padove treba iskoristi za kupovine dionica ali i držanje dionica, tržište će se oporaviti, jer postoji jak interes inozemnog kapitala, pa će i samo vredovanje kapitala koje se nalazi u ovome holdingu to će tek doći do izražaja, kada veći investitori kažu cijena treba da ide gore ići će pogotovo kada bude postojao interes većinskog vlasnika, jer mora i sada voditi računa o cijeni dionice, jer nije baš lijepo kada ima velike padove, rast može dopustiti, ali što će biti to ćemo vidjeti, dionica vrijedi preko 200 Kn, sada cijena što dosta oscilira upravo jer je naše tržište neefikasno ovo se i dešava, ali tko ima strpljenja da čeka na rezultate svoga ulaganja biti će nagrađen!
[/quote]

Inozemni kapital nažalost tek sada neće zaviriti u Hr, neka moja predviđanja o (WV – fau V recesiji rekli bi u automobilskoj indutriji) nekako je sve bliže i bliže!

Tko nije KORF prodao na 90,00 kn stvarno mi nije jasno – da nije vidio po svim indikatorima da je ne samo pregrijan nego se jači dioničari počeli iskrcavat…..koji su ga umjetno održavali na tim razinama

ps Malo pesimizma, cijena KORFA na 58,00 kn je dobra cijena za ova vremena

[embarass]

NOVAC JE SAMO SREDSTVO POMOĆU KOJEG SE ZADOVOLJAVAJU POTREBE

Iz onoga što sam analizom uspio saznati vjerujem da će se cijena dionice korf toku idućih godinu dana vratiti na barem oko 100 kn po dionici, ali ta cijena neće se dogoditi zbog izvrsnih Rivierinih sadašnjih ili budućih rezultata, već iz nekih drugih razloga…

Kako je moguće saznati kako će se kretati cijena neke dionice? 🙂 Ja ne vjerujem da je to moguće bez kristalne kugle.

[/quote]

evo ovako
http://www.poslovni.hr/forum/tehnicka-analiza–grafovi-savjeti-i-analize-2434-pg3600.aspx#post1177224

Nastavis li i dalje vjerovati da dionice treba uvijek samo i samo drzati, mogla bi ti 2008. godina biti jedna od boljih u "karijeri!"

NHF

[i]MOJI POSTOVI NISU SAVJET NA KUPNJU,NA PRODAJU,NITI NA BAVLJENJE DIONICAMA,NITI SU INVESTICIJSKI SAVJETI ILI PREPORUKE.[/i]

[/quote]

evo ovako
http://www.poslovni.hr/forum/tehnicka-analiza–grafovi-savjeti-i-analize-2434-pg3600.aspx#post1177224

Nastavis li i dalje vjerovati da dionice treba uvijek samo i samo drzati, mogla bi ti 2008. godina biti jedna od boljih u "karijeri!"

NHF

[/quote]
Sve je moguće, pa tako i to, premda za sada ova godina daleko šiša 2008., koja je na 2. mjestu, za sada je poredak mojih godina ovakav:

1. 2011. to date: +17,25 % (sa div.) u odnosu na CROBEX
2. 2008. : +10,41 % (sa div.) u odnosu na CROBEX
3. 2009. : +8,93 % (sa div.) u odnosu na CROBEX
4. 2010. : +4 % (sa div.) u odnosu na CROBEX

Obzirom da CROBEX ne uključuje dividende ovo nije precizna usporedba u odnosu na tržište, ali recimo da je dy crobex-a nekih cca. 2 % ove moje prednosti se otprilike može umanjiti za tih 2 % i to je onda otprilike stvarni odnos prema tržištu kroz te 4 pune godine koje sam na tržištu.

Ova godina je slučajno krenula jako dobro, time je bolja od nevjerojatno dobre 2008., da li će 2008. ponovno preuzeti primat, budemo vidjeli.

A što se tiče "uvijek samo i samo drzati", to si pogrešno razumio moje riječi: stalno držati ako/dok imaš što!, ako je sve skupo onda naravno da se možeš povući ne želeći sudjelovati u toj ludosti i to je ono najbolje što možeš učiniti. Trenutno ima puno toga što je jako jeftino, pa mi nije jasno zašto bi se investitor sada povlačio, to bi bila špekulacija koja je naravno dozvoljena i ja pozdravljam sve špekulante i želim im svako dobro, ali ovdje govorim sa investitorskog stajališta kojima to nije ono u čega vjeruju da mogu uspješno raditi.

[/quote]

Inozemni kapital nažalost tek sada neće zaviriti u Hr, neka moja predviđanja o (WV – fau V recesiji rekli bi u automobilskoj indutriji) nekako je sve bliže i bliže!

Tko nije KORF prodao na 90,00 kn stvarno mi nije jasno – da nije vidio po svim indikatorima da je ne samo pregrijan nego se jači dioničari počeli iskrcavat…..koji su ga umjetno održavali na tim razinama

ps Malo pesimizma, cijena KORFA na 58,00 kn je dobra cijena za ova vremena

[embarass]
[/quote]
[rolleyes]velika većina neiskusnih se krcala na tim cijenama ,dok su im jači igrači koji su kupovali na 30-40-50 kuna prodavali ,no da je primjetan iskrcaj od tih cijena ,više je nego prepoznatljivo,ovo se u bliskoj budućnosti vraća na 40-50 kn.

Lynx

Malo sam bio u proslom postu zlocest prema tebi, iako te smatram za jednog od najboljih forumaša, ( npr ti si mi svojim pisanjem prije 2-3 god skrenuo pozornost na kodt i HVALA ti na tome).
No ono sto me smeta je sto negiras rezultate i projekcije koje omogucuje tehnička analiza, a narocito zato jer se vjerujem nisi ni probao baviti njome.Osobno sam ulozio jako puno truda i rada u proucavanju TA i iako se ne smatram vrhunskim tehničarom poput Cromana, Naturalneta, Geronima, ajmo rec da smatram da sam poprilicno dobar u TA…No manimo se mene i mojih rezultata. Smeta me da ljudi koji uopce ne špoznaju materiju necega pljuju po tome i to proglasavaju ništavnim.
To je kao da ja kazem da je nemoguce da covjek trci 100 metara ispod 10 sekundi ( a pravi razlog je samo zato sto ja to nisam niti pokusao a niti mogu)
Kada bi se ti i bavio time, i bio dobar ili loš i dalje ne mozes tvrditi da Ta ne radi, vec da ne radi TEBI ili radi TEBI.
Puno pozdrava i pamet u glavu, izgleda da opet dolaze vučja vremena! [thumbsup]

[i]MOJI POSTOVI NISU SAVJET NA KUPNJU,NA PRODAJU,NITI NA BAVLJENJE DIONICAMA,NITI SU INVESTICIJSKI SAVJETI ILI PREPORUKE.[/i]

@Delux

Pa o tome i je riječ – meni je bitno što radi meni! (što me briga što možda radi nekom drugom?, to nije moja stvar).

A ovdje se prema svim mojim spoznajama, istraživanjima, razmišljanjima, definitivno radi o stvari koja jaako teško može nekome donijeti dugoročnu investicijsku korist, tj. odnos dobivenog efekta i uloženog truda i obzirom na rizik koji se time pouzdima je vrlo nepovoljno da mislim da se ne isplati tako puno/skupo i jako riskirati biti među tih 0,00…1 % kojima će to biti korisno. Ja se bavim investiranjem a špekulacije koliko god da nekom za to super-stručnjaku mogu biti vrlo korisna stvar, za mene nisu, ja se ne mogu upuštati u tako teške poslove.

Ja biram sigurnije putove. Ja se kladim na viskovjerojatne događaje a ne tako niskovjerojatne. To je sva mudrost glede mog stava ovdje. Ne želim se baviti onime što mi je jasno da je zanemariva šansa da će mi biti korisno. To što to može biti nekom drugom korisno a nama 99,9…9 % "običih ljudi" ne može biti, to nas "obične ljude" zaista ne zanima. Taj neka gleda svoja posla a mi čemo gledati svoja.

New Report

Close