[color=blue]Jakša Cvitanić: Bezrazložan strah investitora razlog je korekcije [/color]
Business.hr
05.02.2008 09:38
Pročitaj komentare(3)
Kada počnu crni dani, ljudi počnu precjenjivati rizik te postanu zainteresirani samo za sigurna ulaganja, čime dodatno ruše ekonomiju, bez razloga, samo iz straha. U Hrvatskoj se vrijeme visokih prinosa moglo još neko vrijeme nastaviti, ali teško nakon posljednje krize. Veliki porasti i padovi karakteristični su za mlada tržišta, objasnio je Jakša Cvitanić za Nacional krizu koja je tijekom siječnja protutnjala Zagrebačkom burzom.
Vezane vijestiPreporuke burzovnih analitičara nisu osobito korisne
Cijene kuća u SAD-u neprestano su rasle, ali ih je bilo lako financirati dok su kamatne stope bile niske. Kada su kamatne stope počele rasti, pokazalo se da je tržište precijenjeno. Ljudi nisu više mogli sebi priuštiti otplatu kredita te su počeli masovno prodavati kuće, rušeći im cijenu, a kriza se lančanom reakcijom zbog psihološke nesigurnosti prelila na sve svjetske burze, objasnio je Jakša Cvitanić nastanak globalne krize.
Jakša Cvitanić profesor je financijske matematike na California Institute of Technology, jednom od deset najboljih sveučilišta na svijetu, a posljednjih petnaestak godina obrazuje studente koji odlaze raditi za financijske institucije na Wall Streetu ili za velike banke koje vladaju svjetskim financijskim tržištima.
Financijska matematika bavi se procjenjivanjem vrijednosti kompliciranih financijskih instrumenata, derivata. Za takve instrumente postoje zasebne burze i njihov broj sve više raste jer svatko u dogovoru s financijskom institucijom može izmisliti svoj derivat u cilju zaštite od rizika.
Najjednostavniji primjeri su forward instrumenti kojima se trguje i u Hrvatskoj, a osobito su popularni forward instrumenti čija je povezana imovina strana valuta. Ako poduzeće zna da će mu za nekoliko mjeseci trebati dolari, a plaši se nepovoljne promjene tečaja, zahvaljujući tim instrumentima može dogovoriti iznos koji će kupiti i po kojoj cijeni.
Matematičari, fizičari i informatičari sve su traženiji u financijskim institucijama, a primjer jedne koja ekonomiste uopće ne zapošljava je Hedge Fond Renaissance Technologies s Long Islanda, najuspješniji investicijski fond svih vremena koji u 20 godina nije imao negativan mjesec, a ostvaruje prosječan godišnji prinos 35 posto.
——————————————————————————–
Da nije ovo uvod u problem Kosova? -koji se ovih dana treba riješit… Nakon 1.mjeseca možda se ljudi boje da sada zbog Kosova ne padne još!
Tu je i ZERP pa pregovori sa EU….[cry]
Tako nekako se i meni cini. Kljuc za to su izbori u US. Kome pravo – kome krivo, ali meni tako izgleda i to bi mogao biti pokretac. Sada, kratkotrajno ili dugotrajno, pametniji cemo biti pred kraj ljeta.
Tebi se sva ekonomija i Burza svodi na izbore. Naši, srpski, američki…. Vazda isto. [smiley]
Steta sto nema vise diktatura i tiranija, tada su izbori jako, jako rijetki…osim kad se bira koga ce se smaknuti[lol]
ljudi, ako dosad niste prodali nemojte ni sada. neće još dugo ovako. treba čekati, ne gledati burzu, pomalo dokupljivati svoje favorite i sve će biti ok. prognozeri najavljuju volatilnost do 6 mjeseca a onda je kraj krizama i ponovni početak rasta i to velikog. mi ćemo malo gore , malo dolje i to je to. tako do izvješća za mjesec dana, a onda će ono što ostvaruje dobit rasti a ono što ne ostvaruje dobit pasti….kao i uvijek
ljudi, ako dosad niste prodali nemojte ni sada. neće još dugo ovako. treba čekati, ne gledati burzu, pomalo dokupljivati svoje favorite i sve će biti ok. prognozeri najavljuju volatilnost do 6 mjeseca a onda je kraj krizama i ponovni početak rasta i to velikog. mi ćemo malo gore , malo dolje i to je to. tako do izvješća za mjesec dana, a onda će ono što ostvaruje dobit rasti a ono što ne ostvaruje dobit pasti….kao i uvijek
Sutra idemo dole, i to 2-3%[bye][bye]
ivek123:
”
Tako nekako se i meni cini. Kljuc za to su izbori u US. Kome pravo – kome krivo, ali meni tako izgleda i to bi mogao biti pokretac. Sada, kratkotrajno ili dugotrajno, pametniji cemo biti pred kraj ljeta.
”
Tebi se sva ekonomija i Burza svodi na izbore. Naši, srpski, američki…. Vazda isto. [smiley]
Hebi ga meni se tako cini. Bumo videli.
SLK:
”
”
Hebi ga meni se tako cini. Bumo videli.
Ma sve stoji. O razlozima se vode globalne rasprave i svatko ima svoj teorem.
Meni je drago da još uvijek imam samo dio kapitala u dionicama, a planiram imati jednom dosta više.
Ova škola je svima nama izuzetno poučna i dobro je ne “markirati” nego pratiti nastavu svaki dan, zbog budućnosti. Polagati ispite, ispravljati one na kojima smo pali i ostati trezven i prihvaćati činjenice.
Sretno nam i diplomirali svi u ovom broju u kojem smo sad, da nema ponavljača i odustalih. [thumbsup]
Jeste li vi kolega bili danas na nastavi? Vidim da niste!
Sretan put i javi se ponekad [lol]
vlalonca: ” Sutra idemo dole, i to 2-3%[bye][bye] ” Sretan put i javi se ponekad [lol]
Izašao na -20% i sad hoće nadoknaditi minus dodatnim padom od 20% da sa može ukrcati u vlakić.
Sliči mi na neki dobri stari SF roman H. G. Wellsa. [thumbsup]