Sve je to OK, ali SAD, VB, Irska i Španjolska nam baš i nisu neki vanjsko-trgovinski partneri. Slažem se (naravno) sa svim podacima, tablicama i grafovima, ali ne i sa naslovom “Što nam političari prešućuju o ekonomiji”.
U zadnjih nekoliko tjedana nisam dobio dojam da nam političari, a i mediji prešućuju vrliku svjetsku financijsku krizu, več naprotiv. Kud god se okreneš svi pričaju o američkim hipotekarnim kreditima, nafti po 90 $, …
Točno. Ova zadnja 2 dana dok indeksi u svijetu luduju, to opće ne spominju u dnevniku a dok će za koji dan indexi u svijetu padati 1%(što je sasvim normalno) onda će opet govoriti o krahu tržišta.[undecid]
i što je tu stručno osim što čičin-šain (kojeg inače cijenim) na pune dvije stranice piše o proteklim događajima i ništa pametno ne kaže, dok na trećoj stranici govori o aziji i americi i o tome tko koga siše. Pa to već znam godinama. Ja hoću nove informacije koje će mi obogatiti fond znanja a ne ono što svatko imalo zainteresiraniji može saznati.
naglasio sam: najstrucniji tekst u hrvatskim medijima, dnevnom tisku, hrani za siroke mase, kako hoces. svi na dnevnoj razini lupetaju u novinama o krahu ili procvatu financijskog trzista i masa onda to prihvaca zdravo za gotovo. prvi put netko za siru publiku pise o stvarnim procesima koji se odvijaju preko bara…
uff, pa zar na sve morate gledati s visoka…[angry]
*** obrisano ***
Podaci koji se odnose na 2006. ili 2007. bi koštali novinsku kuću između 5.000 i 10.000 US$. Za članak ovog tipa su dovoljni i grafovi i podaci iz 2005. koji su neusporedivo jeftinijim jer nisu više aktualni.
Prof. Šajn je na pravom tragu i dobro kaže otkuda potiču izvori financijskih kriza te kako bi se oni eventualno mogli riješiti. Ovdje će u budućnosti veliku ulogu odigrati ECB (nadam se da ćemo se već tada nalaziti pod njihovom kapom, ako ne – jao nama) te oduzimanje primata dolaru kao meri vrijednosti u internacionalnoj trgovini kao i trgovini naftom.
Šanj se s pravom dotakao na kraju Kine, jer su njihove dolarske devizne rezerve toliko velike, da ako ih puste na tržište, mogu napraviti sa US ekonomijom što žele.
Zapravo se FED preselio u Peking a da to ameri niti ne znaju…[smiley][smiley]
http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/art-2008,2,2,,107204.jl
obvezno pročitati.
najstručniji tekst dosad u hrvatskim medijima o krizi na globalnome financijskom tržištu i usporavanju američkoga gospodarstva.
autor je dr. ante čičin šain.
ako netko želi,čisto neobavezno, na ovaj tekst, nek pročita Cooperov dokument (naći ćete na netu)[pray]
Zašto nije spomenuo skok svih svjetskih burzi zadnja 2 dana???
Jedino članci iz Jutarnjeg lista mi “titraju” pa mi je teško čitati. Ima li netko sličan problem?
SVI BI SE CRVENILI DA IMAJU HRVATSKE FOND MENADŽERE I BROKERE!!!![cry][bye]
bojim se da je dio istine ovdje i da bi pola foruma to bolje radilo
[angry]
Šanj se s pravom dotakao na kraju Kine, jer su njihove dolarske devizne rezerve toliko velike, da ako ih puste na tržište, mogu napraviti sa US ekonomijom što žele. Zapravo se FED preselio u Peking a da to ameri niti ne znaju…[smiley][smiley]
bravo, to mi je zapravo ključna poruka šainove analize i drago mi je da može doprijeti i do prosječnog medijskog i dioničkog konzumenta. [cool]
Asko: ” Šanj se s pravom dotakao na kraju Kine, jer su njihove dolarske devizne rezerve toliko velike, da ako ih puste na tržište, mogu napraviti sa US ekonomijom što žele. Zapravo se FED preselio u Peking a da to ameri niti ne znaju…[smiley][smiley] ”
bravo, to mi je zapravo ključna poruka šainove analize i drago mi je da može doprijeti i do prosječnog medijskog i dioničkog konzumenta. [cool]
ne samo to, sto se tice predvidjanja, kaze da o puno toga odlucuje politbiro KP Kine, po mom misljnenju je apsolutno u pravu, na djelu je smjena generacija.
USA ide down i ustolicujemo novu supersilu, ili lokomotivu svjetske ekonomije, naravno to nije proces koji ce se desiti preko noci, ali meni se cini da je ovo pocetak kraja za Amere.po meni je clanak dosta OK i u suglasnosti je s onim Sorosevim predvidjanjima da ce recesija pogoditi Ameriku, ali ne i trzista u razvoju, da mi idemo naprijed, sto dezurni altruisti iliti dusebriznici kako vlad111 rece, nerado spominju.!
dosta dobar clanak, rijedak u nasim novinama.[wink]
delboy: ” kamenac: ” http://www.jutarnji.hr/magazin/clanak/art-2008,2,2,,107204.jl obvezno pročitati. najstručniji tekst dosad u hrvatskim medijima o krizi na globalnome financijskom tržištu i usporavanju američkoga gospodarstva. autor je dr. ante čičin šain. ” tipicno profesorski, a nista nije receno… Ima nekih stvari koje su apsolutno tocne, s druge strane previse generaliziranja, nikakva predividjanje o buducnosti ili eventualnih obrazlaganja buducih kretanja.. ipak, nije mi jasno kako uopce moze staviti grafove iz 2005?
Dobar je dio članka u kojem je praktički rekao da je Amerika napuhani balon kojeg mogu probušiti kinezi kada god zažele. Iako im to nije u interesu i zbog njih samih. Trenutno. Financijsko tržište i ekonomija imaju neke svoje zakonitosti, ali one ne vrijede jedino u slučaju amera.
zato sam i rekao da ima stvari koje su apsolutno tocne,,,,
ma stvar je u tome da je hot issue decouplinga rasta GDP-a Kine, te ostalih emerging markets od utjecaja US-a, tj da se svi nadaju da su unutrasnja potrosnja te regionalne gosp. veze dovoljno jake da ublaze utjecaj usporavenja US ekonomije
Zbrinjavajuće je , ali samo po Amere, da je razina štednje dovedena konzumerizmom na nulu, tako da se sav kapital za razvoj i investicije uvozi (recimo to tako). S time se zaduženje povećava iz godine u godinu, ali ovaj puta nema zlatnog standarda kojeg će jednostavno ukinuti i promijeniti pravila kad im to paše i na štetu ostalih. Baš me zanima kako će se izvući iz ovog sr…. Kineski i Japanski vanjskotrgovinski suficit se prelijeva preko fin. institucija naveliko u SAD ovako i onako. iako u malim količinama, tako da i dalje glavni kreditori ostaju “najveći” prijatelji amera…oni sami …[lol]
Jednom davno su isto Britanci napravili od svoje zemlje, sad je valjda red na amerima da “odrade” što se mora…[smiley]