Ivek, može li odgovr? I ja podržavam dugoročno ulaganje, a što u slučaju recesije umjesto korekcije?
Padovi u recesiji su obicno dugotrajni i lagani na manjim prometima. Barem su bili uglavnom takvi bili do sada. Kao sto napisah treba biti “dug u adutu” i money management po meni tu igra vrlo bitnu ulogu.
Recesija traje duze vremenski period od korekcije ali niti tu pad nije linearan.
Vecina ljudi je vjerojatno u radnom odnosu sto bi moglo zahtjevati i odredjenu preraspodjelu dohotka. Ja bi osobno u tom periodu malo “stisnuo” kucni budzet i vise izdvajao za dionice. To mi dodje kao stednja na dulji rok.
Ljudi su skloni potpisati lihvarske kredite sa ogromnim kamatama na 30 godina. Zasto ne zamisliti da je recesija jedan oblik otplate kredita samo sto neces davati lovu banci nego ulagati sebi na racun odnosno kupovati dionice koje su ti interesantne. Ili gledati na to kao prislinu stednju koja ce se SIGURNO u znatno kracem roku vratiti znatno veci prinos od orocene stednje.
Ponavljam, bitna je funkcija vremena. Recesija je samo “drugo stanje” marketa i upravo se u korekcijama i recesijama STVARA PROFIT a ne kada je rampage UP!
Market ima “memory efekt”. ATH je uvijek jako duboko urezan u psihu svih sudionika. Imas dionicu XY koja danas vrijedi 1000 kn. Za godinu dana vrijedi recimo 700 a za 2 godine 500 kn. Tvoj prihod je isti ili je u te dvije godine nesto rastao i polako si stavljao lovu na stranu i kupovao dionice. Ako proanaliziras grafove proslosti kada popuste “uzde” recesije ili korekcije market se strelovitom brzinom vraca na ATH ili ga cak probija cisto zbog “oversold” stanja i “kompresije” koja se dogodila kroz taj vremenski interval.
Netko ce reci pa zar nije bolje rasprodati sve i ponovno kupiti kada stvar krene gore. U teoriji da. Ali nitko ne moze reci kada je pocela korekcija ili recesija. Onoga trenutka kada se svi sloze da smo u recesiji i kada se to javno kaze u principu je vec kasno za izlaz jer je vec sve lagano potonulo. To je prica o zabi koju ako bacis u kipucu vodu iskoci van malo opecena a ako je stavis u hladnu ilagano zagrijavas skuhas je zivu. [lol]
To surfanje po valovima je meni bio glavni izvor gubitaka. Ja sam taman usao na trziste 1999 i prosao kroz Dot Com lom tako da govorim iz prve ruke. Ali eto, sasvim slucajno tu mi se poklopilo da sam kupovao po diskontu. Ako mi sada ulazimo u recesiju ja cu uciniti upravo ovo sto sam rekao jer u protivnom ce stajati hrpa love na racunima koju cu spiskati polako na ovaj ili onaj naciin. Trziste ce se vratiti iz recesije sa vremenom ali lova potrosena na izlaske, skijanja i gluposti koje bi kupovao nece. Zato sam ti vukao paralele sa stednjom i kreditom. Po meni je kupovina dionica u recesiji dvostruko bolja stvar od izlaska.
To opet ne znaci uletanje glavom bez obzira. Ako je XY 1000kn danas. Kupiti cu npr. 10 kom na 950, 10 kom na 900, 15 kom na 850 itd. – metoda “padajucih nozeva”.
Ono sto vecina ljudi ne shvaca je slijedece: na dionici niti gubis niti dobivas dok je nisi prodao! Na burzu stavljam VISAK love koju bi inace skurio na gluposti a dizati cu kada mi bude neophodno trebala, ili pretumbavam portfelj na kraju svojeg investicijskog ciklusa. Bitno mi je da nisam u marginu da me ne zakaci call i da mogu sam odrediti koliko dugo cu biti unutra. Tada me recesija stvarno ne dira nego imam dugorocni discount kojim si rusim prosjek i cekam detonaciju prema gore koja ce se sigurno dogoditi.
Inace HR je u recesiji od kada sam se ja rodio a to je dosta vremena. [lol] [lol] Dakle, nama nista novo. A recesija u US. Na ovom kontroliranom trzistu to ce se eventualno iskoristiti kao bauk da se pokupe dionice od malih investitora ili da se izvrnu neposlusni mali fondovi koji rade sran…a ako ima takvih.
Bravo Ivek! [thumbsup]
E, da… i hvala! Na greškama se uči, a ja bih radije na tuđima – jeftinije su. [wink]
———————————————————NASTAVAK———————-
I da zavrsim. Vrlo je bitna cinjenica da kod nas nema Opcija i PUT-ova. To znaci kada ZSE leti dolje SVI gube a MNOGIMA se to ne svidja.
Fondovi su veci i bogatiji od mene ali ja imam veci manevarski prostor od njih i PUNO VISE VREMENA buduci nemam godisnji bonus i radno mjesto mi ne ovisi o godisnjem rezultatu.
Zakljucak je – Ivek VS Fondovi = Ivek Wins ako nije glup i nestrpljiv!!!!! [lol] [lol] [lol] [lol]
Kako to radi ivek123?
James Pardoe
Cijena
170,00 KN
Dodaj u košaricu
Izdavač: Poslovni dnevnik, Masmedia
Urednik: Silvije Orsag
Godina: 2006
Broj stranica: 164
Uvez: tvrdi
[smiley]
Kolege, pa u sto se pretvorio ovaj forum? Dejavue pise superprograme, RealBear makroekonomske analize, Ivek123 pravi prirucnik burzovnog prakticara, Mark1 salje filmove iz Finske na svoju dionicu, govore o nama forumasima u udarnom terminu na Dnevniku! Onaj ,tko ovdje ne dolazi, jos malo pa ce postati drustveno neprihvatljiv! Drago mi je zbog toga i hvala svima vama![thumbsup][thumbsup][thumbsup]
kaj su rekli na dnevniku o forumasima?
naime nemam HRT jerbo malo sam daleko
ovdije se oblikuje javno mišljenje (pri)učenih, a mediji dalje formiraju mišljenje ostalim _ _učenima
pozdrav legendama[rolleyes]
Ne znam kako je po formumima, ali su mi se vratili neki prijatelji iz USA. Kažu da se kriza osjeti u svakodnevnom životu. Imaju neku privatnu firmu i kažu da je posla sve manje i manje.
Daj molim te malo argumentiraj.
Iz moje perspektive. Ovdje sam vec 2 mjeseca i radim samo sa amerikancima. Pustam tvornicu u pogon na sjeverozapadu USA. Posla kao u prici. Opet, iz moje perspektive, standard im je veci nego prije 2 godine kada sam takodjer bio nekoliko mjeseci u USA. Gledam na CNBC-u da American Express ima problema jer ljudi ne placaju obaveze po kreditnim karticama. U razgovoru sa prosjecnim ljudima ne osjeca se da su prezabrinuti zbog hipotekarne krize. Nije da se hvalim ali ako su mi 3 firme ponudile posao za ne bas malen novac a definitvno su im jeftiniji lokalni strucnjaci onda mislim da posla ima. Raspitivao sam se koliko je tesko bilo firmama dobiti narudzbe za vrijeme dot com krize.
Odgovorili su: kada je bila kriza tocno? Makar u mojoj bransi se nije osjetila.
Ono sto hocu reci, ako i bude krize, nece zahvatiti sve i svakoga. U teskim situacijama se isto tako da zaraditi novac, zar ne?
Ivek! Lijepo si to napisao . I ja radim slično, ali danas ču nešto prodati za u čarapu i ljevi đep.Neču još prodavat za pod jastuk. Malo ču oš odspavati na ravnom.[lol]
Ne znam kako je po formumima, ali su mi se vratili neki prijatelji iz USA. Kažu da se kriza osjeti u svakodnevnom životu. Imaju neku privatnu firmu i kažu da je posla sve manje i manje.
Pa eto Grm već radi na tome, vidis da je Iran prijetnja, izcuju kutije oko krstarica, a oni kul, ni da mrdnu, žele mir [yawn]