Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Ivek, ti si propalio zadnjih dana. NHF. [huh]

No respect

Ivek, ti si propalio zadnjih dana. NHF. [huh]

Ne, ja sam skroz puko! [embarass]

skype - ivek1234

Nego, ajmo sada ozbiljno. Vidim da se svasta pise, ima dosta turbulencije a po mojem misljenju biti ce i dalje turbulentno. Barem jos neko vrijeme. Pokusti cu se nadovezati na onaj svoj malo duzi post od prije neki dan.

Takva turbulentna vremena posebno su rizicna jer ljudi masovno rade gluposti koje su dokazive u obicnom excelu. Ovdje cu dati opet neko svoje vidjenje bazirano na slucajevima gdje sam se opekao pa ako netko iz toga izvuce pouku super a ako ne morati ce sam platiti skolu i vjerojatno s vremenom zakljuciti isto sto i ja. Samo pazite da ne ponavljate razrede previse jer se i to placa. [lol] [lol]

Psiholoski najtezi trenutak je kada ste usli u dionicu. Prvo niste sigurni da li ste odabrali dobru dionicu zatim da li ste usli po dobroj cijeni a najgore od svega je sto ste u najvecem broju slucajeva istog trena u minusu jer vam je sjela brokerska naknada.

Kako je pred nama po svoj prilici dosta volatilnosti moze se ocekivati skakutanje kao po makadamu sto znaci da postoji realna vjerojatnost da se ta vasa dionica vrlo brzo nadje na par postotaka minusa sto ce prouzrokovati strah i paniku (pogotovo ako ste upravo ubacili zadnju paru ili ste na nekakvom marginu) i postoji velika vjerojatnost da cete u takvom pobudjenom stanju izletiti van trazeci nizu/bolju tocku za ulaz sto je obicno greska. Meni je u prvo virijeme trgovanja na burzi kao po nekom prokletstvu uspijevalo IZLAZITI iz dionica na donjoj mrtvoj tocki grafa kao i ULAZITI na polovini uzlazne putanje jer mi je trebalo nesto vremena da dodjem sebi i odganam strah nakon tih panicnih izlazaka tako da sam gotovo uvijek kasnio na vlak. Kada se tome pribroje brokerske naknade rezultat na kraju i nije bas neki.

Po meni je izuzetno bitno zadrzati osobnu likvidnost prilikom ulaska u pozicije te malo prouciti ono sto zovu Money Management. MM je mozda i najbitnija stvar u cijeloj prici i danas vise bez koncepta na tom podrucju ne ulazim niti u jednu dionicu. Ulazim obicno u fazama jer sam siguran da necu pogoditi dno za ULAZ. To mi se dogodilo mozda jednom ili dva puta u 9 godina ali ne zbog znanja nego puka sreca. I corava koka nadje zrno zar ne. U prvoj fazi “betoniram temelje” – ulazim u dionicu sa max 50% sredstava predvidjenih za tu poziciju. Prvo to mi pruza osjecaj sigurnosti, drugo ovisno o tome kamo market krene imam manevarsku sposobnost sto znaci i vise opcija koje mogu odigrati. Poslije toga lagano nadogradjujem poziciju do targeta u cijeni kao i kolicini dionica. Vjerujte mi onda je puno manje straha i moze se imati kontrola u ovim vremenima.

Najveca glupost koja je matematicki lako dokaziva je izici iz dobre pozicije na dobroj cijeni zbog nekakvog “hajpa” koji je krenuo na nekoj od dionica. Prvo kada je “hajp” krenuo vec ste zakasnili + ulazak na tim vecim cijenama je vrlo rizican jer vjerojatno su unutra i “dejtrejderi” koji ce izletiti van a vi tek morate napraviti plus da bi dosli samo do nule. Onda cete se kao vratiti u dionicu u kojoj ste bili jer ce vas ona cekati na istoj cijeni. Malo morgen – napravite si racunicu koliko ste zaradili (ako ste uopce) i ne zaboravite unijeti minimalno 4X brokereske naknade + povaratak na staru poziciju po vrlo vjerojatno visoj cijeni.

Kada krenu takvi “hajpovi” ja istog trena usmjeravam paznju na dionice koje su meni interesantne (ne ove koje su u “hajpu”) jer je to jako dobra prilika za pojacanje pozicija za male pare. Zato se uvijek trudim biti dugacak u “adutu” a to je CASH-R-A da mogu uvijek poklopiti kada se po mojem sudu ukaze prilika.

Ako je firma dobra i ima perspektivu nije lose malo pogledati TA prije ulaska cisto da vidimo gdje se cijena nalazi u datom trenutku iako to dugorocnije investitore mozda i nece zanimati.

skype - ivek1234

kak je lijepo kad ivek napiše ovakav tekstić. [thumbsup]

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Ma ja baš hoću reći da je šteta da se ovakvo remek djelo iskustva nalazi na temi Korekcija.
Svaka riječ vrijedi u praksi – od početničkih grešaka i strahova do ovoga da se u poziciju ulazi postupno.
To sam i ja u zadnje vrijeme počeo primjenjivati i stvarno vrijedi.
Svaka čast majstore na volji da ovo sve ovako interpretiraš.

Pozdrav [thumbsup]

Nego, ajmo sada ozbiljno.

Čitam ovo što si napisao i prepoznajem sebe u masu situacija.

SVIM NOVOPEČENIM I NEISKUSNIM ULAGAČIMA.: PROČITAJTE IVEKOV TEKST 10 PUTA. DOBRO GA ZAPAMTITE. PRVI PUTA KADA ZARONITE, ONDA OPET PROČITAJTE. BIT ĆE VAM LAKŠE.

I love the Smell of Profits in the Morning

—————————————————————–NASTAVAK——————————————————————
Ekstremni primjer je bio kada su ljudi rasprodavali portfelje zbog HT-a. Izlasci iz odlicnih pozicija i bacali se naglavacke u HT. Ako se relativno davno znalo kada HT izlazi i da ce biti guzva nije li bilo pametnije novce osigurati prije? Nije li bilo logicno uci u jos poneku dionicu koja je zasigurno na rasprodaji? Zakljucak ostavljam vama.

Vidim dosta straha oko ZERP-a i EU. To je prica koju slobodno mozete zaboraviti. Karte su davno podijeljene i nacrtane na moju osobnu zalost. Mi mali ljudi zivimo u Matrixu. Pravi zivot se odvija iza kulisa a za nas koji gledamo taj “program” sve mora izgledati “slucajn i spontano”. Slucajeve sa zastojem pregovora vec smo imali ali kakve to veze ima sa trenutnim poslovanjem firmi? Da li je zbog toga netko srusio tvornice, odvezao bagere ili nesto slicno? To je prilika za ulaz ili pojacanje pozicija nista drugo.

Takvi dogadjaji imaju ekstreman psiholoski pritisak posebno na male ulagace a oni su vrlo predvidivi – RASPRODAJA!. Institucionalci samo to cekaju. Ali ne brinite, some day vratiti ce vam to kroz mirovinu ako je docekate. Dobro, vjerojatno ne bas sve! [lol]

Kao sto sam vec naveo ovo je strogo kontroliralno trziste. Fondovi su trenutno u minusima i pitanje trena je kada ce poceti odradjivati rast jer im realno prijeti opasnost povlacenja sredstava od investitora ukoliko im se ovi minusi zavuku. S druge strane sto dublji minus naprave morati ce ga ekstremnije vracati. A ono sto je najbitnije oni ipak zele svoje ovogodisnje bonuse. Pa i fond manageri zele stanove, namjestaj, moraju namiriti ljubavnice itd… [lol] [lol] S druge strane, privatne osobe koje su recimo u TOP 10 u nekakvom dnevnom padu gube ogromne novce. Ako se oni ne brinu i ne izlaze zasto da ja brinem za svoju crkavicu???

I za kraj, nemojte mene slusati. Mozda ja stvarno ovdje trabunjam same gluposti. Postoji poslovica koja kaze:
“Historia est magistra vitae” – povijest je uciteljica zivota!

Ako u vama ima jos straha pogledajte malo grafove u nazad 3-5-10 godina. Pogledajte Dot Com slom. Kraj svijeta zar ne? A opet se sve vrlo brzo uzdiglo. Vrijeme lijeci sve. Tvrdim da je ulazak na burzu u firme koje nece nestati u narednim godinama, dakle nisu visoko spekulativne, zapravo vrlo sigurna investicija pod uvjetom da niste ubacili zadnji novcic(tu vas moze psiholoski sjeba..) ili usli na vrlo kratak rok. Bolje je uzeti 10 dionica na kojima mozete cekati i stvarno su vase nego 100 na margin (tu vas isto cekaju ako stvari krenu u krivom smjeru).

Dionice jednostavno rade na funkciji vremena. Kada posijete zito necete sutra odmah u zetvu. Mora proci neko vrijeme da bi imali sto poznjeti. Tako je i ovdje. Osobno ne izlazim iz dionica ako nisam siguran kada i gdje cu uci u slijedecoj turi.

Neki se sa napisanim nece sloziti ali protiv svojeg misljenja ne mogu. Ovo sto sam napisao sam i debelo platio proteklih godina pa evo ako netko uspije ovo usvojiti bez placanja skupe skolarine – super. Ako ne onda ce morati platiti skolu sam, samo neka pazi da nema puno ponavljanja jer je to skupo! [lol]

U narednom periodu pamet u glavu i nemojte da vas navuku da radite gluposti. Upravo na tome ostvaruju profite. Prespavajte prije nego povlacite poteze i budite sigurni da to zelite ali morate sebi znati objasniti i zasto to zelite.

Pozdrav,

Ivek

skype - ivek1234

Je@ote, Ivek je hrvatski Kostolony. Koja legenda.

I love the Smell of Profits in the Morning

Je@ote, Ivek je hrvatski Kostolony. Koja legenda.

E sada ga precera!!! [embarass]

skype - ivek1234

Ivek je samo investitor koji se riješio jedne velike brige. Dvije brige.
Ljube i zokija…

Iz prošlosti se može izvući samo pouka, da ljudi nikad neće izvući pouke iz - prošlosti. wb

Di je sad Medo da zacrnjači!?

@ivek123

razumljivo i jako dobro opisan proces skupe ivekove skole. bravo ivek! [thumbsup][thumbsup]

Bogat si tek kad imaš nešto što nikad ne bi mogao kupiti novcem! (Brooks)

New Report

Close