ja prihvacam..valjda ce i on, ako smo isti..
i jos jedno pitanje ako moze..?
ne kazem ja da nece biti tako ko sto ti kazes, ako ne i gore,
npr. ja sam danas kopao po smecu, jer me neka baba na cesti zamolila da joj dof’atim boce iz kontejnera..
i tako dok sam lovio boce po dnu, pomislih..ko zna sto me ceka (ipak sam ja medvjed u dusi)
ali kako ce to tebi pomoci, pitam ja tebe?
buduci kod nas nema opcija?ni puta ni kola?
BSN!
dakle, zaradit’ neš’..
koji je tvoj interes u svemu?
ne kazem da ti nisi filantrop koji se boji za nas, zeli pomoci..samo pitam da mi potvrdis, kao onomad za Galinca?[huh]
PS- bacih pogled tamo..nije li malo nekonzistentno “tamo” pisati kako smo te napali i kako nismo ok, da si samo gubio vrijeme, ovdje najaviti kako ides u brlog, a opet ne das se ni na spavanje odavde??nije li to debelo “preko mjere”?
no dobro..
buduci ti neces, idem ja na spavanje!
pametniji NE popusta.
lijep pozdrav i svako dobro!
[wink]
Pusti moje motive, pusti osobe i njihove namjere i kako netko namjerava zaraditi, nismo svi isti. Svak ima pogled iz svoje perspektive.
Gledaj ako želiš ono što ja pišem. Jel točno ili nije, koliki postotak uspješnosti u predviđanjima imam. Bockanja, ruganja i sprdačinu zanemari.
Decki ne dirajte mi Medu. Ja volim vidjeti tustu ribetinu u njegovim cvaljama![proud]
Covjek analizira vrlo dobro, jedino je upitno koliko takve analize imaju svrhe na nasem Balkanu…
Decki ne dirajte mi Medu. Ja volim vidjeti tustu ribetinu u njegovim cvaljama![proud]
Covjek analizira vrlo dobro, jedino je upitno koliko takve analize imaju svrhe na nasem Balkanu…
Slazem se Sakai. Ne dirajte nam Medonju. Upravo kako si rekao – analize su dobre i korektne samo je pitanje primjenjivosti na nas. Tu je jos puno toga nejasnog.
Evo gledam u kristalnu kuglu i cini mi se ovako (sada cu malo kao Ivana7):
– slijedeci tjedan bi mogao biti “uzbudljiv” jer je dobar dio investitora na trzistu kako malih tako i institucionalnih. Jedan dio firmi ce imati jako dobra FI i po meni je za ocekivati da ce institucionalnima odgovarati spustanje cijena i skupljanje prije objave istih. Slijedeci tjedan je kao stvoren za to time vise sto se oko nas sve trese.
– poucen do sadasnjim iskustvom primjetio sam da fondovi nabubaju svoj postotak rasta do 5 mjeseca u godini jer im je onda puno lakse kontrolirati godisnji prinos kroz laksu kontrolu trzista,
– nesto para se vratilo u fondove po infu koji imam. Bankarski fondovi su opet donekle likvidni. Likvidnost ostalih (iza kojih ne stoje banke) je vrlo upitna. Dodje li do jace korekcije mogao bi se neki od njih i “izvrnuti” jer ih se stvarno namnozilo ko gljiva poslije kise a i neki od njih su skloni manipulacijama napumpavanju sto bankarskim i mirovinskim bas i ne odgovara jer onda moraju izravnavati kurs i loviti “padajuce nozeve”. Mislim da se cak moze dogoditi da ukoliko bude takvih nekontrolinanih nastupa pojedinih fondova mozda budemo vidjeli i koordiniranu akciju velikih da ga “izvrnu” sto je i logicno.
– od mirovinaca ne bi ocekivao u narednim danima neku pretjeranu agresivnu kupnju. Skupljaju polako (pogledajte ATPL), nigdje im se ne zuri i imaju konstantan priljev casha. Oni takodjer mogu lagano kontrolirati plitko trziste kao sto je nase. To je osnovni razlog zbog kojeg smatram da kod nas ne moze jos doci do nekakvog sloma trzista osim ako institucionalni investitori nisu totalni moroni.
– ako pogledate zadnjih 6-8 mjeseci mi smo bili u jednoj dugoj i vrlo kontroliranoj korekciji sto i nije lose. Dugo smo padali pa se brzo vracali u nekim kratkim bull runovima vodjenim od institucionalaca sto je po meni kontrola prinosa o kojima sam govorio malo iznad. Mislim da niti nadalje institucionalni investitori nece dozvoliti raspad trziste nego ce izmjenjivati ciklicke periode i kontrolirani rast u ovoj godini kao i prosloj koristeci sentiment prema svjetskom trendu. Najjaci rast osobno ocekujem oko FI kao i proteklih godina a nakon toga kontrolu trzista u drugoj polovici i prema kraju godine.
– ono sto je malo nezgodno je los svijetski pocetak a posebno US. FED ocigledno nije dorastao zadatku i nisam siguran da nije pomalo i izgubio kontrolu. Pogledajte malo na CNBC video strimove i vidjenja analiticara. Sentiment je krajnje negativan. Ono sto je lose je dosta veliki pad US indeksa u petak. Naslovi po CNN, CNBC, Bloomberg, itd kao sto su “Brutal Seloff On Wall Street” sigurno ce generirati paniku medju investitorima i biti ce zanimljivo vidjeti reakciju Azije u jutro (Nikkei sletio u petak cca 4%) u ponedjeljak. Moze se dogoditi da i Dow opako odleti dolje ali i da bude solidan bounce pogotovo ako FED najavi kresanje kamata. Ako se EU, Azija i US zacrvene jako u ponedjeljak mislim da ce u utorak nasi institucionalci pustiti malo panike i poceti skupljati plodove pale sa drveca pred njihove noge.
– takodjer kod nas treba uzeti u obzir zaguzvavanje oko ZERP-a i pregovora sa EU koje ce unijeti malo straha u male ulagace ali po meni to je nesto sa krajnje izvjesnim ishodom – na zalost mi cemo se opet izvrnuti na ledja i pristati na sve sto EU bude trazio. Na taj dio osobno uopce ne obracam paznju ali da bi moglo izazvati odredjeni potres moglo bi.
Ivek, šta nas neće spasit Sanader i sklapanje koalicije u utorak?
Ne vidim da smo lani imali korekciju zbog neizvjesnosti oko Ljube i PKD, i potom bull runove zbog pobjede HDZ… Nismo li? [huh]
————————- Nastavak———————————————————————-
Taj potres biti ce iskoristen od institucionalaca da popune portfelje to je sigurno.
– treba takodjer uzeti u obzir i da ce se rijesavati Kosovo po modelu “tresla se gora rodio se mis” sto ce opet generirati neku tenziju i mogucu rasprodaju ali vrlo kratkorocno. Eto opet prilike.
– jako cijenim FA i TA, proucavam jednu i drugu medjutim po meni je PA (psiholoska analiza marketa) ipak najjaca stvar. FA utvrdjuje nesto duze cinjenicno stanje. TA je post mortem i objasnjava proslost. PA je PO MENI najkompliciranija ali i nudi najvise sanse da se napravi projekcija trzista u buducnosti te u sebi inkorporira FA + TA. Puno je varijabli u igri i gotovo da podsjeca na kompleksne diferencijalne jednadzbe.
Raspisao sam se jer je vani ledena kisa i nemrem van iz kuce ali ovo je MOJE SPEKULATIVNO VIDJENJE TRZISTA i nisam bas ovdje sve napisao jer ima jako punu toga sto mi je u glavi i na temelju cega donosim osobne odluke u investiranju. Nema formula samo jedna analiza bazirana na MOJEM OSOBNOM VIDJENJU I MOJOJ LOGICI – koja naravno moze biti TOTALNO KRIVA.
Gledam da sam u ne previse rasrpsenom portfelju (4 dionice) kako bi ga lakse mogao kontrolirati na dugi period (3-4 godine), iskljucivo u likvidnim dionicama (da mogu izletiti na brzinu ako ocijenim da stvari idu u kur..) i firmama koje PO MENI imaju perspektivu.
Medonjo, Ivek je u dionicama. No ako cemo biti posteni do kraja (pa opet Ivana7 model):
– Ivek je 9 godina na trzistu,
– proslo ljeto je skroz izasao u cash,
– vratio se sa manjim dijelu u kupovinu za vrijeme korekcije prije IPO HT-a,
– kada je krenuo bull run po izlistavanu HT-a Ivek je opet SVE prodao,
– tri dana prije izbora(srijeda) je opet poceo kupovati sto je bila cista kocka ali se ispostavilo kao dobar potez,
– Ivek je odredio mizernu cifru (u odnosu na ono sto je izvuka tijekom ljeta), s kojom se vratio na trziste i zapoceo NOVI CIKLUS tako da si donekle u pravu – taman da ovdje full “izgorim” zivo mi se fucka. No vjeruj mi ne mislim izgoriti nego kroz godine i ovo nabubati jer ovdje se vise ne radi o novcu nego o igri u kojoj uzivam. Cim pocnem gledati novac u svemu tome pocnem raditi gluposti i gubiti.
Mislim kupovati iskljucivo u korektivnim fazama i padovima kojih ce zasigurno biti. Za sada ne mislim prodavati nista jer kao sto rekoh igram na dosta duge staze. Sto ce se dogoditi za 3, 6 ili 12 mjeseci apsolutno mi je svejedno. Zanima me nakon par godina. Sam sebi sve vise licim na investitora tipa mirovinski fond! Bljak! [lol] [lol] [lol]
I za kraj: OVO JE MOJE SPEKULATIVNO VIDJENJE BAZIRANO NA PRST x PALAC METODI! [pray][pray][lol] [lol] [lol]
Ivek, šta nas neće spasit Sanader i sklapanje koalicije u utorak?
Ne vidim da smo lani imali korekciju zbog neizvjesnosti oko Ljube i PKD, i potom bull runove zbog pobjede HDZ… Nismo li? [huh]
Mislim da je to vec prihvaceno zdravo za gotovo. Spasiti od cega? Ovo je plitko i vrlo kontrolirano trziste. Kao sto napisah institucionalni investitori imaju full kontrolu i ne vidim nikakav razlog za paniku u ovom trenu. Ovo je godina za “long play” sigurno i mogucnost dobre kupnje u korektivnim fazama. Barem cu ja tako igrati.
ivek..
imas moje isprike, podcijenio sam te..
ovo je jako dobro štivo![embarass][embarass]
ako moze pitanje za sve, jel se sutra nastavlja TODORIJADA?
brze, jace, VISE??
mislim da bi BELJE moglo biti 1.pick drafta[proud]
ali, naravno, postoji mogucnost i korekcije i stagnacije, kao i uvijek.nadam se 1.opciji[shocked]
Mislim da je vrlo izgledna TODORIJADA[lol] , ali bi ove druge dionice mogle malo potonuti.
sad sam pročitao noćašnju raspravu i fakat mi nije jasno što vas toliko smeta realni medo.
ja sam bar za prvo polugodište optimističan, a prisutnost medvjeda oko mene daje mi sigurnost. njihova je funkcija ulijevati strah drugima tako da ne počnu svi kupovati kad i ja nego da oklijevaju pa se onda jave tek kad im ja budem htio prodati. da nema medvjeda vi bikovi ne biste imali kome jednog dana prodavati svoje dionice kad narastu jer bi ih svi kupili kad i vi.
Mislim da je vrlo izgledna TODORIJADA[lol] , ali bi ove druge dionice mogle malo potonuti.
Vrlo lako moguce. Mene jako zanimaju dionice koje bi zbog TODORIJADE mogle padati jer pretpostavljam da ce pogotovo dobar dio malih investitora biti zavedenen mogucnostu kratkotrajnog visokog prinosa. Ja bum radje skupljao s poda nego se penjao po drvecu! [lol] [lol] [lol]
Hvala stari. Sto ces, trenutak slabosti. [cool][cool]