Je panika je u Americi ali nije im prosiječan PE na 40 nego na cca 17 tako da mislim da sloma tamo neće biti ali da će padati padaće (u evropi prosiječan PE 15) Hrvatska 23 PE Kina 40 PE
P/E
kina 48
sad (sp) 17,80
europa(ger, eng,fra, spa) 12
crobex 26
P/Bv
kina 7,36
sad 2,68
japan 2
euro 2
crobex 2,68
nemojte zaboraviti da smo mi trziste u razvoju gdje je ove godine nemali broj firmi 100% uvecao dobit i prihode!!
npr Mexico kao isto trzsite u razvoju ima P/E 40!!
ili jos bolje..bacite oko na Kineze..Žuti rulaju!
primjenimo Monroevu doktrinu:
“amerika amerikancima!”
[thumbsup]
Sve sam zapravo napisao u brlogu na stranici 31. Imate scenarije sa vjerojatnošću. To je što ja ozbiljno mislim i prognoziram. A šalu i sprdačinu ćemo ostaviti za uže krugove. Pozdrav svima i kad vas uhvati preveliki optimizam svratite malo u brlog [smiley]
Kolega RealiBear, ja nisam ni idealist niti slijepac i ne bojim se ni korekcije niti recesije. To je sve kružni tok burze, to je svakom pametnom jasno.
Evo, osobno smatram da će već slijedeći tjedan, vjerojatno krajem, doći do usporenja rasta, tj. stagnacije, ne i korekcije. Ne duge stagnacije, redovne stanke između dvije dobre etape, kakve se najnormalnije događaju više puta tijekom godine. To nas je sve povijest naučila.
No valja reći još jednu povijesnu činjenicu: da je od 10 najvećih lomova US burzi, osam bilo direktno ili indirektno vezano za rat ili teroristička zbivanja, a samo dva uz napuhane balone. Od toga je jedan napuhanac bio izravno nakon jedne ratne recesije. Jedini pravi balon je bio dot-com.
Jeste li kad pogledali, što se zbivalo na ostalim svjetskim burzama tijekom tih famoznih slomova US burzi?
Sorry SLK, ja ne govorim o nikakvom slomu burze. Ja govorim o bear marketu zbog recesije. Opet se moram repostat. Zadnji bear market (dotcom slom) je bio preko dvije godine i ja sam bio tamo i prije i poslije. Iako je recesija bila umjerena.
Recesije u USA se događaju u prosjeku svako 5 godina i u prosjeku indeksi padnu 28% za vrijeme njenog trajanja (svjetske burze padnu u prosjeku 23% za vrijeme recesije u Amera). Zadnja je bila 2001 i nova se jednostavno osjeća u zraku. Tko istinski vjeruje u free market zna da nema te sile koja može spriječiti promjenu trenda. I promjena trenda nikad nije ugrađena u cijenu kako bi neki spindoktori htjeli da naivni Joe Sixpack-ovi svijeta vjeruju.
Pogledajte neke brojke, vrijednost privatnih nekretenina u Americi je bila 21 triliona dolara. Ove godine je pad 6.7%, iduće godine se očekuje još daljnih 10% pada. Znači samo u nekretninama će biti izbrisano 20% nominalnog bogatstva (plus inflacija). Komercijalne nekretnine ih već pomalo slijede. Promislite osjećaja jada ako cijena dionica padne za npr. prosječnih 28%. E zato možete očekivati ekstremna upumpavanja likvidnosti da se zadrži taj lažni osjećaj blagostanja. Ali sav taj novac obično završi u pametnim rukama i ovaj put će se vjerojatno preliti u naftu, zlato i druge robe.
pa od dot coma su se tek nedavno oporavili. englezi isto. a japanci još ne.
pa od dot coma su se tek nedavno oporavili. englezi isto. a japanci još ne.
Nije baš tako Tuna, Japanci se nisu oporavili od sloma njihovih nekretnina i deflacije iz ranih 90. A Amerikanci i Englezi već 4+ godina ima rast stopa dobiti preko 20% u prosjeku.
…kad smo kod zutih..evo i mojih favorita[lol]
http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=3675
Ajmo spavat Mig, vrijeme će pokazati sve. Meni je puno lakše trkeljat nego 99% ljudi ovdje. Nek svak misli svojom glavom to je najbolje.
aj sad priznaj pred ljudima, koliko dnevno vas dvojica pričate… argumenti potpuno isti [wink]
na cemu si ti?
vidio sam covjeka 1x[shocked]
ti i Galinec?[sealed]
PS-zar nisi ti otisao i neš’ vise trkeljat jer su te napali i da si izgubio cijeli dan (iako si cijeli dan samo spamao s ivekom)?
a geronimo, tj moj alter ego te upitao jesi u dionicama,a to si mudro odsutio..
[yawn]
vidio sam covjeka 1x[shocked]
Onda vam obojici još jednom dugujem veliku ispriku.