Slažem se u potpunosti s tobom,meni se to dogodilo (da sam zaradio 20-ak %) na nekim dionicama koje sam uzeo krajem 11. mj.Tu zaista postoji dilema da li da se proda i efektira kapitalna dobit ili se čeka,ako se u slučaju ako se misli da postoji snažan trend rasta tržišta kao početkom godine.Možda je rješenje da se proda u proporcionalnom dijelu koliko je narastao portfelj te se kupi nešto treće što još nije napravilo značajniji povratak iz korekcije.
@febo
Ja stvarno nemam nista protiv jahanja na valovima; stovise da se vise i zaraditi ako imas dobar nos i malo srece + puno vremena. Osobno ne zadovoljavam u potpunosti ni jedan od navedenih kriterija pa se ne vidim u istome.
U svakom slucaju je glavno da se nesto zaradi i da se bude zadovoljan prinosima.
Eto, citirati cu Senecu: Nije siromasan onaj koji nema, nego onaj koji zudi vise.
@febo
kupio tisak prije 10 dana. trenutna dobit 20 %. dali bi ga Ti u ponedjeljak prodao? [cool]
@febo kupio tisak prije 10 dana. trenutna dobit 20 %. dali bi ga Ti u ponedjeljak prodao? [cool]
ako bih ocijenio da sam zadovoljan trenutrnom zaradom, ako bih procijenio da TISK u periodu od slijedeća 2 mjeseca možda neće ići uzlaznom putanjom, ako bi mi ta sredstva trebala za nešto drugo , onda bih ga vjerojatno prodao. sve je stvar tzv. oportuniteta odnosno fiktivnih troškova izgubljenih zarada. postavlja se pitanje što ako…
ako primjerice prodam prerano, odrekao sam se velikog djela potencijalne zarade (oportuniteti), s druge strane, ako čekam predugo, prodat ću ga vjerojatno po istoj ili nižoj cijeni nego li danas ali ću propustiti da novac od ovih 20 % prinosa uložim negdje drugdje (također oportuniteti).
da skratim, sve ostaje stvar subjektivne procijene svakog od nas, njegove mogućnosti za daljnja ulaganja, njegove trenutne potrebe (potrošnja) ili njegova osobna sklonost riziku.
Ako smijem dati savjet onima koji misle jahati na valovima u sljedećoj godini… Sve moguće dobitke na početno ulaganje stavljajte sa strane i prebacujte u neke druge vidove ulaganja. Pogotovo ako koristite leverage margin kredita.Naime lako je moguće da će biti nekoliko valova velike volatilnosti. Ako svaki put udarate sa svom zaradom kladite se da ćete svaki put biti u pravu u lovljenju dna a to nije baš jako vjerojatno. 100% točnost u pogađanju trendova obično znači da ste sklopili pakt i da vas gorika čeka vječno gradelanje [wink][smiley][pray]
Burza obično puno brža pada nego što raste i ‘bull trap’ stalno čeka u zasjedi. Nakon par žešćih volatilnosti obično svi budu toliko slomljeni i živčani da igra postaje sve teža i teža i onda se razjasni jel bear ili bull.
ma medonjo, što bih ja bez tebe….
u svakom slučaju pamtim tvoje savjete. postao si mi poput noćne more, kad god razmišljam o špekuliranju odmah mi pred očima zabljesnu tvoji naputci. postao si poput onog dobrog duha moje savjesti, e sad fali mi još neki bad guy pa da slika postane potpuna.
inače počeo sam sanjati ove prognoze sa onog tvojeg topica.[thumbsup][wink][smiley]
Ako smijem dati savjet onima koji misle jahati na valovima u sljedećoj godini… Sve moguće dobitke na početno ulaganje stavljajte sa strane i prebacujte u neke druge vidove ulaganja. Pogotovo ako koristite leverage margin kredita.Naime lako je moguće da će biti nekoliko valova velike volatilnosti. Ako svaki put udarate sa svom zaradom kladite se da ćete svaki put biti u pravu u lovljenju dna a to nije baš jako vjerojatno. 100% točnost u pogađanju trendova obično znači da ste sklopili pakt i da vas gorika čeka vječno gradelanje [wink][smiley][pray]
Burza obično puno brža pada nego što raste i ‘bull trap’ stalno čeka u zasjedi. Nakon par žešćih volatilnosti obično svi budu toliko slomljeni i živčani da igra postaje sve teža i teža i onda se razjasni jel bear ili bull.
slažem se samedom.najveći svjetski ulagači u dionice uključujući i Buffeta nisu se obogatili na shortanju nego na dugoročnom ulaganju,naravno pod pretpostavkom da su ulazili po fer cijeni u dobra poduzeća.
Ide to još sve 5 puta gore prije ulaska u EU. Sav keš u dionice i hrčući zarađivati, to je recept za iduće 3 godine.
A kolegi koji čita “najveće svjetske financijske krize”, pisac se zove Kindleberger a ne Kindelberger. Pročitao sam knjigu 3 puta i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo mi daleeeeeko od sloma. Pozdrav i svima sve najbolje![tongue][tongue][tongue]
Ide to još sve 5 puta gore prije ulaska u EU. Sav keš u dionice i hrčući zarađivati, to je recept za iduće 3 godine.
A kolegi koji čita “najveće svjetske financijske krize”, pisac se zove Kindleberger a ne Kindelberger. Pročitao sam knjigu 3 puta i sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo mi daleeeeeko od sloma. Pozdrav i svima sve najbolje![tongue][tongue][tongue]
e kolega čisto mi je gušt pročitati tvoje postove ponekad, ko after aight nakon bifteka, ako je biftek burza ovih dana…[rolleyes]
wunderkind: ” a kakva će bit sljedeća godina kad inflacija zakuca na vrata, a ljudima ponestane penez! [thumbsup] ” Plašeći se inflacije sam i stavio sav novac u dionice. Ako ide sve gore, idu i dionice. najgore je imati u tom slučaju keša.
e, tenkisto, stvarno si legenda![lol]
Od pocetka do kraja apsolutno tocno. Iskusio na svojoj kozi par puta i nije bas ugodno. Inace Medonjo ti si omiljeni forumas moje zene. Ne zbog tekstova, ne kuzi to previse ali pala je na avtar!!! [lol] [lol] [lol] [lol]