Bežanija na fondovima nije bila kako kaže teta Snežana,imovina fondova je pala više od 10%,ali pali su i prinosi,ali ona sve to vidi kao bežaniju. Kaže drugarica da je u Hrvatskoj politička situacija nestabilna,po meni ako Vlada nije formirana,ne znači da je politička situacija nestabilna.
možda si ti drugarice počela da trguješ akcijama pa si zamenila mesta za trgovanje akcijama iliti ga hartijama.
Ali znaš drugarice imam još dosta novca,pa bi voleo ako možeš da napišeš da je burza krahovala,tako da mogu i ja da rizikujem……
Srdačno,
Tvoj Marko
belgijanci su bez vlade 6 mjeseci.. e to je nestabilna politicka situacija..
@ luki 007
Izgleda da si mlađi kad ne poznaješ problematiku.
U socijalizmu su uglavnom sva poduzeća bila u vlasništvu radnika. To se zvao samoupravni socijalizam. Znači radnici bi osnovali firmu, na famoznim sastancima odlučivali o investiranju, kupovini stanova za svoje djelatnike, utvrđivali ključeve za raspodjelu tih stanova koje spominješ i ostalom.
Otprilike kao radničko dioničarstvo iako to nitko takvim nije smatrao.
I karikirano rečeno onda je došla država i oduzela tvornice radnicima i dala nekima, da sad ne nabrajam. Pod sumnjivim uvjetima naravno.
One koje nije sad rasprodaje.
belgijanci su bez vlade 6 mjeseci.. e to je nestabilna politicka situacija..
I kak im je na burzi, dobro !?[thumbsup]
ne bi znal.. ne interesira me bas..
baš smo danas nešto ljutiti, cjepidlake i svi smo nekako tugaljivi, baš čekam jedan dan pravi[cool]
Točnije rečeno firmi koje je država jednostavno podržavila i koja je bila zapravo najveća otimačina u Hrvatskoj od strane režima da bi ih poslije na razno razne načine prodavala.
O čemu pričaš, pa u socijalizmu si sve dobio besplatno, od stana koji ti je firma dala kad si došo na red na listi….da ne nabrajam sve, pa sve je i bilo državno……a kaj bi ti, da ti je 1990 neko poklanjo firme i stanove, pa stanovi i jesu poklanjani, ak si bio pametan mogo si ga otkupit po 10 puta manjoj vrijednosti, ne kužim te čovjeće….
Sad mi još samo moraš objasniti kak je država mogla podržavit ono kaj je i bilo državno, e ak mi to objasniš !
naravno da se ne očekuje da mlađe generacije sve razumiju… ali onda nek lijepo pitaju pa će im se objasniti.
1. u socijalizmu nisi stan (ili bilo što drugo) dobio besplatno, nego su svi radnici/djelatnici/zaposlenici/kako ti drago izdvajali u stambene fondove svojih poduzeća i pomicali se na famoznim listama i onda (eventualno) došli dovoljno visoko da stan i dobiju.
2. nabroji sve slobodno…
3. vlasništvo NIJE bilo državno… bilo je društveno. najveća pljačka o kojoj govori korisnik kojem odgovaraš je bila napravljena u onom prvom dijelu famoznog dvojca “pretvorba i privatizacija”, dakle pretvorbi.
država je jednostavno rekla: ovo sve više nije društveno vlasništvo, nego je državno.
drugi val pljačke je onda bio prigodna prodaja pogodnima i podobnima, odnosno privatizacija.
drugi val još traje, da se ne lažemo. 😉
Mesija se oglasio:
Buffett: američko gospodarstvo blizu recesije
NEW YORK, 12. prosinca 2007. (Hina/Reuters) – Američki milijarder i ulagač Warren Buffett upozorio je u jednom intervjuu na televiziji CNBC na mogućnost zapadanja američkog gospodarstva u recesiju ako bude rasla stopa nezaposlenosti.
U nizu intervjua objavljenih u utorak, Buffett – inače vlasnik 205 milijardi dolara vrijednog konglomerata Berkshire Hathaway – iznio je sumorna stajališta glede izgleda američkog gospodarstva, uključujući i slabašnu ocjenu praznične prodaje.
Potrošnja Amerikanca smatra se ključnom “tampon zonom” koja sprječava recesiju američkog gospodarstva u uvjetima kada se na posrnulom tržištu nekretnina nastavlja slobodni pad cijena, a bankarski sektor i dalje potresa kreditna kriza.
“Ako se nezaposlenost bude povećavala, možemo se pripremiti na recesiju”, tumači Buffett.
Stopa nezaposlenosti u SAD-u u listopadu je dosegnula 4,7 posto, najvišu razinu u od kolovoza 2006., a na njoj se zadržala i u studenom.
Buffettove izjave u vezi gospodarstva uslijedile su odmah nakon što je američka središnja banka Fed snizila svoje ključne kamatne stope po treći put od izbijanja kriza na tržištu drugorazrednih hipotekarnih zajmova u kolovozu. Svoj potez obrazložila je usporavanjem gospodarskih aktivnosti, izazvanog krizom na tržištu nekretnina i oslabljenom osobnom potrošnjom.
Prema podacima iz njegovih ogranaka poslovanja, koji uključuju široki raspon kompanija u sektorima od hrane do namještaja, sezona potrošnje čini se mršavom, kazao je Buffett.
Upitan glede planova nekih velikih banaka o uspostavi fonda koji bi kupovao vrijednosnice osigurane hipotekama, Buffett je kazao kako se tim financijskim vozilom najvjerojatnije neće riješiti boljke financijskih tržišta. “Ne može se financijska žaba pretvoriti u princa uz pomoć poljupca, sekuritizacije ili prebacivanja vlasništva na nekog drugog”, slikovito tumači Buffett.
citao sam ovaj clanak, i mislim se da Buffett pretjeruje, da to nema veze s nama, i jeb….e nam se za usrane amere, la opet znam da sve to nije bezveze, i da se desi nesto slicno, da bi svi mogli plakat, i da vise necemo govorit o koreckicijama od tri mjeseca, nego o krahu financiskog trzista[censored][bye]
U SAD neće još dugo biti kraha, a malo žešća korekcija jedva da bi se odrazila na CROBEX