Ako se složimo da su hrvatski dionički i mješoviti fondovi zapravo market makeri naše burze i da ustvari oni određuju vrijednost dionica a tek u manjoj mjeri FA i TA onda možemo doći do nekih zaključaka.
Većina naših fondova, uključujući i najveće – ZB Aktiv i PBZ Equity, je poprilično izložena dionicama u regiji – Srbija, Makedonija, CG. U slučaju krize u Kosovu (proglašenje nezavisnosti) i nepovoljnog ishoda predsjedničkih izbora u Srbiji za mjesec-dva (postavljanje radikala za predsjednika) past će sve te burze i to poprilično. Potvrda nepovoljne klime je i činjenica da je srpski dinar, zbog velikih stranih ulaganja, do proljeća ove godine jako rastao, a u zadnje vrijeme pada (stranci se povlače i izvlače lovu, a domaći žele biti u eurima za svaki slučaj).
E sad, kakve to ima veze s nama? Ako krenu padati regionalne burze i naši fondovi će se opasno crveniti (za podsjetnik – pogledaj dnevni pad fondova 08.-10.05.2007. – kad je radikal došao za predsjednika skupštine u Srbiji…).
Pošto vidimo iz HANF-inog izvješća da je fondovima opasno narušena likvidnost (lova koju su povukli udjelničari) i pojačana izloženost dionicama (osjetljivost na promjene trendova), znači keša baš i nemaju za kupovinu hrvatskih dionica, postavlja se pitanje tko će kupovati na našoj burzi dok je sr… je komšiluku?
Pretpostavljam da će fondovi ponešto presložiti portfelje, likvidirat neke pozicije (i zbog novog HANF-inog pravilnika) što će dati dodatnu živost likvidnijim dionicama, no sve će to biti na relativno malim prometima tako da će i euforija burze zbog pobjede HDZ-a biti kratkog daha.
Rekao bih da slijedi još par mjeseci sa neizvjesnim trendom.
[pray]
S druge strane, imaj na umu da je dosta fondova ulaže i na hrvatskom i na bosanskom i na srpskom i makedonskom tržištu. Ako dođe do ratnih napetosti na Kosovu, očito će značajno pasti burza u Srbiji. Tamo prisutni fondovi će imati gubitak vrijednosti, a investitori će početi povlačiti udjele iz njih. Da bi ih fondovi namirili, morat će prodavati dionice – naravno, ne na Srpskom tržištu jer ih nemaju kome prodati
Prodatvat će ih na našoj burzi strancima koji su pobjegli iz Srbije.[thumbsup]
Rekao bih da slijedi još par mjeseci sa neizvjesnim trendom.
[pray]
Mene trenutno najvise zabrinjava ovo zakuhavanje oko ZERP-a…. Drugo moram priznati da me bas ne zabrinjava previse.[smiley]
Nego, ne vidim da itko spominje po meni mozda trenutno najvecu frku a to je ona oko ZERP-a. EU se jucer izjasnila sto o tome misli – dakle moglo bi biti svega iza 1.1. Misljenja?
kako ne spominje, čovjek iznad tebe piše o tome, a ti se kao da čitaš samo svoje postove
Odgoda ZERPA, pa to se budu Friščić i Sanader lako dogovorili, odgoda na 6mj-1 god izvjesna…..ipak mi trebamo tu EU a ne ona nas….nažalost nije obratno!
ZERP-a neće biti i sve što EU kaže vlast će prihvatiti pa da i narod nosi gaće na štapu. Tako da se ne treba brinuti oko ZERP-a jer ga neće niti biti samo malo natezanja i dogovor sanadera i europskih nalogodavaca da oni vrše pritisak da bi on lakše donio odluku o neprimjeni ZERP-a. Jasno ko suza!
kako ne spominje, čovjek iznad tebe piše o tome, a ti se kao da čitaš samo svoje postove
Nije vam palo na pamet da smo mozda u isto vrijeme pisali svoje postove pa da za mene ivekovog posta o ZERPU nije bilo? Naravno da nije. Malo kulture u ophodjenju ne bi vam skodilo.
nevjerojatno ljut zbog čega?
razmak je skoro 10 minuta, znači tko je pravu?
Opet će se Hrvati sagnuti i kazati: ” Da gospodaru!”, kao i nebrojeno puta u povijesti. Naravno da neće biti ništa od ZERP-a (bar što se tiče slovenaca i talijana).
Evo usput se i spominje kupovina novih aviona (700mil Eura) zbog ulaska u NATO i sve drugo. Mi (HRVATINE) nismo ništa drugo nego obični vazali koji još uvijek živimo u vremenu Franje Tahija.
Evo, imamo ovakav clanak:
http://www.vecernji.hr/home/manager/2971019/index.do
E sada malo razmisljam pa mi neke stvari nisu jasne. Svugdje spomnju Kosovo kao problem. Ok, i ja sam misljenja da ce ono, na zalost, utjecati i na nas ali iskljucivo zbog ljudske psihe i nelogicnosti. Nije li logicnije da ako na Kosovu bude sranj… kod nas burza raste? Razlog je jednostavan – sto to ima veze s nama. Jasno je da bi RS, Srbija i eventualno Makedonija mogli imati problema ali zbog cega HR? Pa nije li problem Kosova upravo potencijalna sansa da nasa burza raste zbog povlacenja kapitala iz navedene regije i prenosenja u sigurno utociste kao sto je HR? Evo lupam glavu par dana i ne vidim bas neki razlog da padamo – naproti – logicnije bi mi bilo u tom slucaju da rastemo.
S druge strane to sto se imovina fondova smanjila je i dobro i lose. Mozda budu igrali malo “korektnije” slijedece godine. Ipak su se malo previse razbahatili. Realno, nije lose da i medju njima dodje malo do cistki. Meni uopce stvari ne izgledaju tako crno kako ih neki mediji vide.
Jedino sto mi je crno je da jos uvijek nisam usao u onoj mjeri u kojoj sam trebao….. [undecid]
to pričam odnosno pišem cijelo vrijeme.najbitnije je da polovicom 2008 uđemo u nato i onda smo zaštićeni ko lički medvjedi.cijela situacija u okruženju nam jednostavno ide na ruku.
@ d_Ferengi
Fondovi imaju manje gotovine na racunu, sto ne znaci da nemaju pristup gotovini ako ima zatreba. Repo ugovori, posudbe od maticnih banaka isl.
Da, u tvom scenariju, mozda ce neki od hrvatskih fondova nestati (sto nije nuzno lose), ali to je zivot…
@ svima
Zar vi stvarno mislite da ce Srbija pokrenuti oruzani sukob sa zamljom u kojoj su stacionirane tisuce americkih vojnika?!? Zar mislite da je Srbija uopce vojnicki/tehcnicki za to spremna? Da ne govorim o ostalim elementima vojne podrske…
I za kraj, razlog zasto americka vojska ne odlazi (niti ce otici) s Kosova. Prije par tjedana je bila analiza u talijanskim medijima i poanta je da je Kosovo izvrsna platforma amerikancima za kontrolu (zracnu i fizicku) jugoistocne Europe, ukljucujuci Crno more. Aviano im je predaleko i skupo, pa ce lagano prebaciti dio snaga na Kosovo kad se malo ova kriza skulira.