…
Trpili bi veliki rizik kada spuštanje i dizanje dionica i udjela ne bi bilo u njihovim rukama. Ovako nema rizika. Prije nego im postane frka, zaustave odljev iz fondova i to je to, a u međuvremenu su se kako vidimo natovarili dionicama, kreće novi ciklus, rast vrijednosti, dotok love itd. A prodavat će ih ionako kad budu najskuplje, jer dok ih oni ne počnu naveliko prodavati ionako nema tko rušiti cijene i nema nikakvog odljeva, samo priljev.
Kad bi to bila istina, onda nikad nebi dolazilo do slomova burzi ili dugotrajnih korekcija. Nemoj se zavaravati, trziste nitko ne moze kontrolirati u potpunosti. Alo dobro, to je ljudska psihologija. Ljudima je psiholoski “najjeftinije” vjerovat da nevidljiva ruka drzi sve pod kontrolom i da rizika nema.
Ljudima je psiholoski “najjeftinije” vjerovat da nevidljiva ruka drzi sve pod kontrolom i da rizika nema.
ne nevidljiva nego vrlo konkretna ruka. a hrvatska je još premalo i pregledno tržište a da bi izmaklo kontroli. osim kad dođe do prve velike recesije, ali dotada ćemo se još jako načekati.
gorgija: ” … Trpili bi veliki rizik kada spuštanje i dizanje dionica i udjela ne bi bilo u njihovim rukama. Ovako nema rizika. Prije nego im postane frka, zaustave odljev iz fondova i to je to, a u međuvremenu su se kako vidimo natovarili dionicama, kreće novi ciklus, rast vrijednosti, dotok love itd. A prodavat će ih ionako kad budu najskuplje, jer dok ih oni ne počnu naveliko prodavati ionako nema tko rušiti cijene i nema nikakvog odljeva, samo priljev. ” Kad bi to bila istina, onda nikad nebi dolazilo do slomova burzi ili dugotrajnih korekcija. Nemoj se zavaravati, trziste nitko ne moze kontrolirati u potpunosti. Alo dobro, to je ljudska psihologija. Ljudima je psiholoski “najjeftinije” vjerovat da nevidljiva ruka drzi sve pod kontrolom i da rizika nema.
hm..
americko i ina veca razvijena trzista se ne mogu kontrolirati, istina!(moze FED)
mi smo ipak neka vrtsa slijepog crijeva..to koliko je lose, nekad je i dobro.
hm.. americko i ina veca razvijena trzista se ne mogu kontrolirati, istina!(moze FED) mi smo ipak neka vrtsa slijepog crijeva..to koliko je lose, nekad je i dobro.
zbilja, jel zna netko koliko točno u americi ima institucionalnih investitora? investicijskih fondova? sigurno dosta više nego što u hrvatskoj ima malih ulagača (ne računajući one iz IPO-a) [cool]
ja ne kazem da ce do korekcije doci.. samo da su stvari malo nategnute..
napuhanci? svi gradjevinari, ukljucujuci ingru.. kolike dividende oni to isplacuju? da ce oni opravdati ocekivanja, lako moguce, ne kazem ja da nece.. no to nista ne moze pomoci ako fondovi nemaju novaca, a plavi, wunderkind i jos 100njak njih koji su usli u ingru na 10000 pocnu prodavat, i tako na jos par dionica. dovoljno je samo da hypo izadje do kraja iz svojih dionica i [bye] cash.. ako ne budu branili, pasti ce jos vrijednost udjela, a to sigurno nece biti dobro ako nemaju dosta za isplacivati.. zasad je situacija ok.. no ako fondovi spucaju svu lovu, postoji samo smjer prema dole.. iz te perspektive jedino se HT isplati.. dionice koje isplacuju svjezi kes su zlata vrijedne…kes je potreban da bi dionice rasle.. nemam pojma kolko je PBZ equity reprezentativan, no ja ne vidim stvari toliko ruzicasto u ovom trenutku… 100% sam u dionicama, no da sam u cashu, ostao bi u cashu vecim dijelom..
ja ne kazem da ce do korekcije doci.. samo da su stvari malo nategnute.. napuhanci? svi gradjevinari, ukljucujuci ingru.. 100% sam u dionicama, no da sam u cashu, ostao bi u cashu vecim dijelom..
pa ovaj čas ništa lakše nego izaći u cash za onoga tko zbilja to želi [rolleyes]
ali dobrim dijelom se slažem s tobom, ili se bar tako može zaključiti iz onoga što radim, moj portfelj je 20% u gradjevinarima a ostalo sve firme s p/e ispod 20. tj. bile su ispod 20 prije tjedan dana, sada baš više i nisu sve [cool]
meni je jasno da bi vama pasala jedan korekcija..
ni LLRB ni BZJK ne mogu nize (nadam se)
ali mi dajte objasnite ovo u 5mj. je crobex bio 5200, sad nakon vise od 6mj je 4800-4900 u medjuvremenu je doslo jos love u fondove, istina i HT je usisao dosta para strzista, ali takodjer je invesitorstvo postalo popularno medju sirim slojevima.stednja u banci orocena je jos glavni oblik investiranja u nas.
ne vidim razloga za strah, osim ako ne roknu burze u svijetu.SDP i PKD smo rijesili..
jel mi mozete imenovati te napuhance, ako nije problem?
bzjk je posebna prica a llrb pada u svakoj korekciji i nakon toga ne raste…
ali dobrim dijelom se slažem s tobom, ili se bar tako može zaključiti iz onoga što radim, moj portfelj je 20% u gradjevinarima a ostalo sve firme s p/e ispod 20. tj. bile su ispod 20 prije tjedan dana, sada baš više i nisu sve [cool]
HT je ispod 10, pa mu to ne pomaze..
Svi pricate gluposti.
Da fondovi nemaju casha.
Molim vas.
A sto su aktivni repo koji mogu biti i jesu kod fondova oko 5-10% imovine.
Pa za vrijeme ove korekcije kada fonsovi nisu kupovali cash je stizao a oni su to plasirali u short term depozite.
Lagano se tih vasih 200 mil. koje je netko spomenuo promijeni u 800 milijuna.
Nije cash samo ono sto je na ziro racunu, ne zaboravite…
Svi pricate gluposti. Da fondovi nemaju casha. Molim vas. A sto su aktivni repo koji mogu biti i jesu kod fondova oko 5-10% imovine. Pa za vrijeme ove korekcije kada fonsovi nisu kupovali cash je stizao a oni su to plasirali u short term depozite. Lagano se tih vasih 200 mil. koje je netko spomenuo promijeni u 800 milijuna. Nije cash samo ono sto je na ziro racunu, ne zaboravite…
a još ako dođe sekuritizacija, koliko će tek onda pozicija bit.[shocked]