FONDOVI su prekardašili ( nabijanjem cijena ) i osobno mislim da do novog leta idemo u valovima dolje![pray]
Drzim te za rijec, da je u valovima… [pray]
Idemo mi dolje u valovima od 5 , 6 mjeseca mislim da je toga i previše svakome normalnome . Mene zanima kad će zamrjeti ova tema i početi nova : Rast cijena dionica u skokovima.
Negdje sam čitao da je korekcija po definiciji zapravo promjena smjera postojećeg trenda. Gledamo li stvari na takav način, možda nam korekcija nebi ni škodila [proud]. Čini se da bi to bila “korekcija zelene boje”.
Po meni, najvažniji uzrok korekcije je velika količina vrijednosnih papira koja je izašla na burzu u zadnjih godinu dana, što je prije svega uzrokovano IPO HT-a i INE. Samo te dvije dionice su povukle 10 milijardi kuna u državni proračun (dodajte još MGMA, ATGR, VERN). Iako se dio novca vratio u fondove to ipak nije dovoljno da pokrije sva nova izdanja. Stoga je došlo do “poremećaja ponude i potražnje” koji je uzrok ove korekcije.
U idućih godinu dana slijedi nam još 7% INA, 7%HT, OPTE, HGSPOT a i pojačana prodaja INA i HT od strane malih investitora. To će opet “izvući” par milijardi kuna sa burze. Stoga najveću opasnost u predstojećem periodu vidim od još jednog državnog IPO-a. Nadam se da se vlada neće baš žuriti!
Ako bih morao birati između novog IPO-a i SDP-a onda bih radije izabrao SDP. Jebeš IPO gdje nemreš zaraditi 200 % u 2 dana.[wink] U Srbiji je časopis “politika” skočio prvi dan sa 100 na 400 dinara. To je IPO a ne tu gdje nemreš dobiti ni svoje novce. A na ostalima dionicama sam izgubio 7 puta više nego sam zaradio na HT-u. Za ovu Optimu neću ni čuti, ni kunu nedam.[sad]
Ako bih morao birati između novog IPO-a i SDP-a onda bih radije izabrao SDP. Jebeš IPO gdje nemreš zaraditi 200 % u 2 dana.[wink] U Srbiji je časopis “politika” skočio prvi dan sa 100 na 400 dinara. To je IPO a ne tu gdje nemreš dobiti ni svoje novce. A na ostalima dionicama sam izgubio 7 puta više nego sam zaradio na HT-u. Za ovu Optimu neću ni čuti, ni kunu nedam.[sad]
Kolega, to spominjete Politiku nije bio IPO, nego jedna metoda koja se koristi kod njih prilikom izlistavanja dionice zato i je takav porast do 300%.
tenkista:
”
”
Kolega, to spominjete Politiku nije bio IPO, nego jedna metoda koja se koristi kod njih prilikom izlistavanja dionice zato i je takav porast do 300%.
Ja sam na više mjesta pročitao da je to bio IPO a ako vi znate točnije, onda OK, prihvaćam prigovor.
NIje bio IPO.