Mene više brine situacija u regiji,Kosovo i BIH,ovi naši političari ionako rade kako tata(EU)kaže.Naravno i stanje burzi u svijetu.
To sam jednom napisao pa su me kamenovali postovima (da ne napišem postovali kamenjima)
jesam u kešu ok 40%, ali i dalje mogu kupiti jeftije nego što sam prodavao u zadnje vrijeme, no vidjet čemo razvoj narednih dana
svejedno dok god postoji neizvjesnost oko izbora sve je moguče
[color=blue]Neviđeni preokret na burzi[/color]
Današnji burzovni dan najbolje je usporediti sa finalom Lige prvaka Liverpool protiv Milana. Oni koji u tržište vjeruju igrali su za Liverpool i očekivano pobijedili. Nakon što je Crobex potonuo 4,50 posto, počeo je eksplozivno rasti te je završio na 4622,63 boda 1,06 posto u pozitivnom teritoriju. HT je završio dan na 337,60 kuna, a Atlantic na 880 kuna.
Cijena dionice Instituta građevinarstva Hrvatske između 23. listopada i 19. studenog strmoglavila se 30,55 posto. Korekciju je možda uzrokovala fundamentalna precijenjenost dionice, iako se možda ipak ključan razlog korekcije krije u izjavama predsjednika Mesića da Institut građevinarstva Hrvatske poslove od države po izvrsnim uvjetima dobiva temeljem poslovnih veza, a zatim da monopoliste kao što je IGH treba oporezivati.
Korekcija cijene Instituta građevinarstva Hrvatske nastavljena je i danas te je dionica završila u blokadi zbog pada cijene. Nakon što je trgovanje tom dionicom nastavljeno, njena cijena prevalila se 5,00 posto u pozitivan teritorij uz 14,91 milijun kuna prometa. Dionica Dalekovoda u pozitivnom teritoriju završila je 4,44 posto uz 14,91 milijun kuna prometa, a Tehnike 7,37 posto uz 6,49 milijuna kuna prometa. U sektoru građevinara moramo istaknuti i dionicu Ingre čija cijena je korigirana 0,60 posto uz 19,31 milijun kuna prometa.
Današnji rast Crobexa 1,06 posto na 4622,63 bodova zaista je bio i impresivan i spektakularan. Nakon pada Crobexa 4,50 posto uz 19 blokada zbog pada cijene, preokret na burzi do kraja dana samo hrabri su prognozirali. Business.hr tu mogućnost najavio je u radio emisiji uživo. Crobex je uskoro počeo eksplozivno rasti i do kraja dana se prevrnuo duboko u pozitivan teritorij.
Nakon napetog dana na Zagrebačkoj burzi cijena dionice HT-a lansirana je na 337,60 kuna uz 37,66 milijuna kuna prometa. Nakon što je u jednom trenutku izgledalo da je tržište napokon kako-tako uspostavilo prešutni konsenzus o “pravičnoj” tržišnoj cijeni dionice HT-a, cijena dionice nastavila je tonuti. Nakon dostizanja dna od 320,01 kuna, tržište je eksplodiralo prevrnuvši cijenu dionice u pozitivan teritorij. Signal za eksploziju bio je nalog za kupnju više od 13000 dionica koji se pojavio na 320 kuna. Dionicom se trgovalo u rasponu između 320,01 i 340 kuna…. (Business.hr)
Kakve glupe usporedbe Liverpool-Milan.
Da nije to onaj majstor Petrov opet.
Zbog ovakvih trziste tone kad je panika bezveze.
Uzmi lnjige u ruku, malo analize a ne ke..njaj o nekom Liverpoolu+eksplozija cijene+lansirati cijenu..
Zbog takvih izraza ljudi kupuju Zdenku na 100 kn jer je jeftinija od HT-a 3.3. puta.
Evo tek sad vidio, da business.hr.
Sljam poslovnog novinarstva, nesto slicno 24 sata.
jesam u kešu ok 40%, ali i dalje mogu kupiti jeftije nego što sam prodavao u zadnje vrijeme, no vidjet čemo razvoj narednih dana svejedno dok god postoji neizvjesnost oko izbora sve je moguče
Nema nikakve neizvjesnosti, izbori su za 5 dana [smiley2]
A neizvjesnost tko će dobiti izbore već je uračunata u pad crobexa zadnjih 10 dana.
uh,ovaj dan zelim zaboraviti sto prije,ali nisam siguran da je to i konacan up,sto ako fondovi zavrte ringišpil jos jednom -savjetujem oprez jer i sam sam isfrasiran a nisam kukavica!
bratac:
”
jesam u kešu ok 40%, ali i dalje mogu kupiti jeftije nego što sam prodavao u zadnje vrijeme, no vidjet čemo razvoj narednih dana svejedno dok god postoji neizvjesnost oko izbora sve je moguče ”
Nema nikakve neizvjesnosti, izbori su za 5 dana [smiley2]
A neizvjesnost tko će dobiti izbore već je uračunata u pad crobexa zadnjih 10 dana.
S porezom ili bez?
U petak sam napisao da će ponedjeljak biti pokazatelj što se u stvari zbiva,s obzirom na početak trgovanja atgr-r-a uzimajući s jedne strane u obzir prijašnja trgovanja nakon izlistavanja dionica iz IPO-a, a s druge strane ozračje korekcije. Pobjedilo je ovo drugo.
Dakle ovako:
1. Fondovi ne brane cijene, jeftini dokup, priprema portfelja i dizanja vrijednosti udjela za 2008. (mislim ne prije,a samim time i tržište dionica će biti u takvom ozračju)
2. IPO-i su nam donijeli previše prodavatelja i neiskusnih ulagaća tako da oni koji diktiraju cijenu (fondovi) čekaju i kupuju pomalo sve niže dok se ovi prvi ne ispucaju
– mislim da je dobrim dijelom ova korekcija posljedica masovnog dioničarstva, te se vidi koliko na tržištu poput našeg znače neiskusni sa drhtavim ručicama
3. Globalno tržište je u korekciji, a mi nismo pusti otok
4. I na kraju famozni izbori…. To je škola,ali mislim da krajnji rezultat izbora i neće
imati preveliki utjecaj na tržište kapitala u Hrvatskoj. Jasno da bi bilo jednostavnije i
bolje da nam neki političari ne mašu pred nosom kojekakvim novim porezima, ali
imajmo u vidu da će oni doći prije ili kasnije, za crne ili crvene vlasti.
Treba biti ustrajan i imati povjerenja u svoje investicije. Život nas ući da nakon kiše dolazi sunce, a pobjedu će odnijeti samo ustrajni.
nije baš pristojno citirati sam sebe, ali nikkei.dow, dax…….su danas u plusu dok još ujutro to nije izgledalo tako
pozdrav[smiley2]
Bull Trap? Dead Cat Bounce? Ja sam u cashu i za sada tu ostajem. Eventualni ulazak od ponedjeljka.
P.S. Neka se nitko ne ljuti na ovom misljenju i postu. [smiley2]
Evo tek sad vidio, da business.hr. Sljam poslovnog novinarstva, nesto slicno 24 sata. …
slažem se, bussines.hr , je čisto smeće ; i novinari koji pišu i glavna urednica i tekstovi su na razini glorije, tene, starsa, i na kraju 24_sata , to su trovači ljudskog duha i podcjenjivači osobne kulture, dostojanstva , inteligencije ..
a bilo je u njihovim tekstovima podosta materijala za tužbu ili protiv njih ili protiv ljudi koji su davali intervjue..
Bull Trap? Dead Cat Bounce? Ja sam u cashu i za sada tu ostajem. Eventualni ulazak od ponedjeljka. P.S. Neka se nitko ne ljuti na ovom misljenju i postu. [smiley2]
Ja nisam 100% u cashu, ali nisam ni daleko; pa razmisljam slicno.
Imam osjecaj da sutra nece biti ni priblizno toliki prometi kao danas.
Jednostavno su mnogi fondovi lijepo pazarili; obranili (umjetno ili ne nije bitno) cijene i vratili vjeru ovima sto rasprodaju.
Ja cu cekati do slijedeceg tjedna; nadam se da se nece pumpati cijene na malim prometima.