Super. Do Nove godine je dovoljno vremena da skupim jos love za dokup. Ja bi cak rekao da rast pocinje iza 15.1. kad se glavonje i fond manageri vrate sa skijanja.
Arap:
”
http://www.jutarnji.hr/novac/trziste_kapitala/clanak/art-2007,11,20,,98715.jl
”
Super. Do Nove godine je dovoljno vremena da skupim jos love za dokup. Ja bi cak rekao da rast pocinje iza 15.1. kad se glavonje i fond manageri vrate sa skijanja.
E mislim da se ove godine skijanje odgađa.
Koliko čujem, ne ide ni njima zadnjih dana san na oči. [smiley11]
Što jača korekcija ovu godinu to će biti jači i zdraviji rast slijedeću godinu…
mmišljenja sam da trenutni vektori za nas nisu najpovoljniji.. kriza sa hipotekarnim kreditima se nastavlja, a kako to sve već traje pola godine, normalno je da sve više ljudi gubi živce, pogotovo oni koji su koristili polugu…pa smo sada dobili i ekstremne šipce na vlasti na kosovu, a to uz kuhanje u bosni može opet ako ništa drugo, na kratko destabilizirati regiju…pa onda nemojmo zaboraviti restriktivne monetarne mjere u nas…uglavnom nama manje love za investicije (i iz “domaćih” ali i stranih izvora) a bankama manje love za ulaganje u dijonice…kao što sam rekao prije koji dan idućih par mjeseci ne treba baš ništa očekivati (osim dodatni kaos ako sdp pobjedi), a ja svoj fokus sve više pomićem prema prvoj polovici iduće godine…zauzimanje duge pozicije u ovim uvijetima je izuzetno rizično, a ne donosi nikakvu dobit, stoga mislim da će se pritisak na prodaju nastaviti…
[color=blue]Glavni razlozi krize na Zagrebačkoj burzi [/color]
Što jača korekcija ovu godinu to će biti jači i zdraviji rast slijedeću godinu…
Naravno. Pa i ova korekcija je direktna posljedica pretjerane euforije i pohlepe ove zime i proljeća. Napumpalo se tržište 60% u 5 mjeseci.
Danas su mediji prepuni burze ako se fondovi ne postave moglo bi biti svega…[smiley3]
Eto vani su burze u boljem izdanju……………….
nego kod nas
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=asia
http://finance.yahoo.com/intlindices?e=europe
@ leon
Dobar post. Uvijek volim čitatati konstruktivne poruke sa novim činjenicama makar se i ne slagao sa svime. Uzimanjem u obzir činjenica možemo pokušati sigurnije predvidjeti trendove.
20.11.2007
Newsweek piše o uspjehu Hrvatske
Simbol svega što je posljednje vrijeme krenulo dobro u Hrvatskoj, za autoricu članka Soniu Kolesnikov-Jessop je autocesta A1, koja se pruža od Zagreba 416 km na jug
Američki tjednik Newsweek u svom ovotjednom broju donosi priču o uspjehu Hrvatske koja je u nešto više od desetljeća prošla put od ratom razorene zemlje, s više od 13.000 mrtvih i ekonomijom u ruševinama, do današnje stabilne države koja je na putu da postane najnovijom članicom NATO-a i Europske unije. Simbol svega što je posljednje vrijeme krenulo dobro u Hrvatskoj, za autoricu članka Soniu Kolesnikov-Jessop je autocesta A1, koja se pruža od Zagreba 416 km na jug. “Izgrađena u šest godina, uz cijenu od tri milijarde eura, slavljena je kao ‘nacionalni ponos’, ‘remekdjelo’ i ‘autocesta za Europu'”, ističe Newsweek. Izgradnja autoceste A1 bila je posebno značajna jer je dokazala da zemlja ima političku stabilnost da poveže velike sume novca i tehničku stručnost, te da potakne suradnju javnih i privatnih entiteta, sve bez sumnji za korupciju koja je opterećivala mnoge projekte. Stabilne institucije zemlje i širenje infrastrukture također su pomogli gospodarstvu. Turizam je u usponu, a izravna strana ulaganja ove će godine premašiti četiri milijarde eura, u usporedbi s 2.7 2006. Američki tjednik uspoređuje uspješan razvoj cestovne infrastrukture u Hrvatskoj s nedovoljnom izgradnjom autocesta u Sloveniji, što je postalo “kost razmirica” s EU, prema riječima Charlotte Ruhe iz Europske banke za obnovu i razvoj. Gospodarski rast je respektabilnih 4,8 posto, a Zagreb ostvaruje “vrlo snažan napredak” u provedbi gospodarskih, političkih i obrambenih reformi, rekao je visoki dužnosnik NATO-a za Newsweek. List prenosi i izjavu veleposlanika SAD u Zagrebu Roberta Bradtkea, kako je politička stabilnost pretvorila Hrvatsku u “model u regiji”. Hrvatska je prošloga mjeseca izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN, na putu je da uđe u NATO do travnja 2008. i priključi se ekskluzivnom klubu EU-a do 2010. ili 2011. godine, navodi se. Uspjeh Hrvatske još je značajniji kada se uspoređuje sa susjedima, Makedonijom koja moža u EU najranije 2012. te BiH i Srbijom, koje su tek u statusu “potencijalnih kandidata” za EU, ocjenjuje se. Newsweek citira i ministricu vanjskih poslova Kolindu Grabar Kitarović, kako je Hrvatska ukinula “giljotinu propisa” koji su otežavali ulazak stranih investicija. List prenosi i ocjenu glasnogovornice Europske komisije Krisztine Nagy, kako Hrvatska mora “pojačati napore” na smanjenju sudskih zaostataka i poštivanju manjina iz drugih balkanskih zemalja. Ističe se i kako je korupcija još uvijek problem, da su donesene široke antikoprupcijeme mjere, ali se i dalje ograničeno procesuira. Transparency International ocjenjuje kako broj zlopuporaba opada, navodi Newsweek i zaključuje kako će se “ako se tako nastavi” Hrvatska priključiti EU dovoljno brzo, što će biti postignuće koje će obilježiti kraj jednog jako dugog puta.
(Hina)