Za mene je ovo nakon proljeća 2005. godine – tek prva korekcija.
Pravi burzni ulagač postaješ po mome mišljenju nakon tri prave korekcije: prvu izdržiš zbog sreče, drugu jer si kažeš da nisi imao sreče prodati pravi čas, a kad odradiš treču, tad več znaš da nije sve samo sreča, več i malo znanja, strpljenja i vjere u svoj portfelj.
strpljenje je ono što nedostaje većini ulagača, u ovakvim danima se sjetite g. Buffeta koji kaže da su sve to kratkoročne stvari na koje ne možemo utjecati (izbori, globalne krize, izjave političara, igre fondova), a dugoročno jedino što je važno je kvaliteta tvrtke, tj njenog managamenta i to je ono što će prije ili poslije presuditi
naravno ako ste odabrali dobre tvrtke, tj dionice
Imaš li neki link na engleskom?
Svi mi imamo svoje afinitete i animozitete pa tako i u politici. Privreda nam je citavo vrijeme isla nekim svojim tijekom i sazrjevala vise-manje neovisno o politickim strankama koje su se izmjenjivale na vlasti. Isto tako se i stupanj korupcije nije mijenjao. Pitanje je i koliko si tko pripisuje zasluga i koliko su one medijski disponirane. A da nam je svijest retardirana na nekim poljima zivota pa tako i ekonomije to stoji. Meni je jednostavno nepojmljivo da se nakon ovih izbora nesto drasticno promjeni. Ni pozitivno, a ni negativno. Kao sto se ne treba previse zanositi i nadati jednim obecanjima tako se ne treba ni plasiti drugih. To je moje misljenje i zakljucak nakon svih ovih mimohoda nasih politickih partija. Tko se boji poreza nek pogleda malo kako to izgleda u Njemackoj. Vaš link I jel se srusilo njemacko trziste kapitala zbog toga? A jednog dana kad se uvede, a morat ce ga uvesti bilo koja stranka, ne vjerujem da ce se uvesti bas njemacki model koji je stvarno ekstreman. A da se kojim slucajem uvede i takav sistem, ne vjerujem da se ovi koji pred izbore sad panicno rasprodaju dionice drzati novac doma u carapama ili u banci. Jer sama pomisao na mukte zaradjeni novac im to nece dopustiti. [smiley7] I zato dragi ulagaci i investitori, opustite se. Provedite lijep opustajuci vikend sa svojom obitelji, prosecite se po lijepom vremenu, odite u prirodu, na more… [smiley2][smiley2]
blago smirivanje situacije
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,11,18,zeljko_rohatinski,98579.jl
blago smirivanje situacije http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,11,18,zeljko_rohatinski,98579.jl
Ako ne i rast idući tjedan.
Malo sam gledao prinose fobdova, u zadnjem kvartalu su svi u minusu od 3 do 4%, 99% fondova takav minus u pojedinom kvartalu još nisu imali, a ako se gleda još pojačana prodaja dionica uoči božića, vrlo je malo vremena ostalo za popravak minusa, stoga po mom skromnom mišljenju vrlo brzo jaki up.
Očekivanja u 2008.:
Osobna potrošnja
+5.1 posto
Plaće
+ 7 posto
Zaposlenost
+1,7 posto
Investicije
+5,7 posto
Turizam
+9 posto
Izvoz
+6.4 posto
Uvoz
5.8 posto
Krediti
+12 posto
Cijene
+2.9 posto
Tečaj HRK/EUR
7.32
Predvidjanja Ekonomskog instituta
@ geronimo
da bar.
Ja pesimistično očekujem da će rast osobne potrošnje biti viši od rasta investicija.