znači tu ima i drukera, a ja mislio samo dobre duše koje pomažu nama neukima, hmm onda sad moram prodat sve ovo kaj sam kupio čitajući deukere [smiley2]
mravac007: ” Alabama: ” ” Nezahvalno ti je tražiti tuđa mišljenja, jer svatko “druka” za svoje dionice. To moraš sam odlučiti. Proučavaj malo, to bar na internetu nije teško. ” ma odabrao sam ja već svoje favorite, al još malo ispipavam situaciju [smiley2] ” Kolega informacija je neistinita.
To ide mene kolega? Može pojašnjenje?
Kome će fondovi prodati skupe dionice koje su kupili a sada žele ili moraju izaći?[smiley2]
Sve dionice ( po mojoj procjeni ) za dvije tri godine moraju s etržit po svjetski priznatim multiplikatorima![smiley2]
A sada brzo na računanje, tko se nije skrio magarac je bio![smiley13]
tip top:
Sve dionice ( po mojoj procjeni ) za dvije tri godine moraju s etržit po svjetski priznatim multiplikatorima!
Sorry, nisam razumio poruku. Na koje multiplikatore si mislio? Što su to po tebi “svjetski priznati multiplikatori”? Mislio si na vrijednosti P/E?
Po mom skromnom mišljenju postoje nekakve srednje vrijednosti multiplikatora. Taj podatak nisam nigdje našao u literaturi, ali Deimos je npr. iznio da bi to trebalo biti negdje oko 14. Mislim da bi to moglo biti ispravno. Naravno P/E nije jedini pokazatelj za investitora koji razmišlja dugoročno. Bitno je u kakvo poduzeće ulažeš. Naravno da je bolje kad je taj omjer što manji kad se kupuje. Postoje veće šanse za rast. Nekad je opravdano uzeti i dionice društva kad je P/E veći ako društvo zdravo, ostvaruje visoke stope rasta ili je zarada ciklička zbog karaktera proizvodnje, pa je jedne godine dobit niska, a slijedećih znatno veća.
U ovom trenutku ne vidim niti jednu dionicu koju smatram idealnom prilikom za dugoročnu kupnju. Uglavnom zarađuju oni koji imaju insajderske informacije ili prate zbivanja, pa nakon bombastičnih naslova o nekavim budućim poslovima brzo kupuju dotične dionice jer znaju da će krdo pohitati da kupi, a kad misle da je odradila rast rješavaju se dionice. Dao bih primjer svih mogućih plovidba, luka i građevinaca čije cijene odavno nemaju opravdanje u fundamentima, ali cijene rastu i rastu.
Ulaganje u takve dionice je samo još jedna piramida. Najviše zarađuju oni koji su prvi uskočili i na vrijeme se povukli, a gube zadnji.
Takav je bio primjer tehnoloških dionica 2000.
Preko 60% sadašnjih cijena je špekulativno a ne s ciljem investiranja. Sve one će za 2- 3 godine doći na multiplikatore koji vrijede na svjetskim burzama!
Vrlo dobra knjiga izviješće 500 najboljih američkih kompanija u kojoj imaš fundamentalnu analizu ( sa svim multiplikatorima ) i mišljenje ( preporuka ) o svakoj kompaniji unazad deset godina!
Probajte nabavit preko interneta!
Tomislav Petrov : “Tijekom kolovoza očekivana korekcija”
http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=1562
Dalibor Balgač : “Koliko vrijedi Atlantic grupa?”
http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=1563
Matej Tomažin : “Hoće li se kriza nastaviti?”
http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=1561
Naravno P/E nije jedini pokazatelj za investitora koji razmišlja dugoročno.
P/E nije jedini pokazatelj za investitora koji razmišlja.
opr: ” Naravno P/E nije jedini pokazatelj za investitora koji razmišlja dugoročno. ” P/E nije jedini pokazatelj za investitora koji razmišlja.
P/E nije jedini pokazatelj za investitora
Matej Tomažin : “Hoće li se kriza nastaviti?”
http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=1561
Korektno napisano.
tip top:
“Preko 60% sadašnjih cijena je špekulativno a ne s ciljem investiranja. Sve one će za 2- 3 godine doći na multiplikatore koji vrijede na svjetskim burzama!”
Iako je moguće da će se prosječni P/E kroz dvije godine u Hrvatskoj spustiti zanima me na čemu temeljiš svoje predviđanje?
Ja pokušavam shvatiti što će biti u roku nekoliko mjeseci i uvijek me neki događaj nagna da promijenim mišljenje. Recimo nisam očekivao da bi se mogao prenijeti poremećaj sa svjetskih burza, a sve se čini da tamo kriza još nije gotova. Za IPO HT-a sam očekivao pad indeksa i oporavak nakon izlistanja, ali sad više nisam siguran u jači oporavak nakon svih najavljenih IPO-a. Još uvijek čuči prijetnja što bi mogla politika napraviti sa indeksima. Po najavama Ljube izgleda kao da on samo čeka priliku da se u burzu uvali kao vol u kupus, ili ako se nekome više sviđa kao slon u tvornicu stakla.[smiley2]
Ono koliko sam ja proučavao recimo DJIA znam da se u prošlosti, ovisno o tome kako se mijenjalo raspoloženje ulagača mijenjao i P/E. U doba bikova bi obično bi postigao 22 do najviše 30. U doba medvjeda bi se spustio na oko 10.
Jedino ’29-e i 2000-e je prešao preko 30, a ’32. i ’33. je bio duboko ispod 10.
Ali bez obzira na povijest predvidjeti kakve ćemo imati indekse mislim da je težak posao. Niti za sutra se ne može tvrditi koju će vrijednost postići na kraju radnog dana, a kamoli dvije ili tri godine u budućnost.
Možemo samo nagađati.
A jeste se uskokodali, nema promjene trenda , dok god postoje fondovi koji kupuju Magmu na 360 Kn…
A ja kažem da se trend mjenja za desetak dana. I nije me briga kako fondovi prave ludima svoje korisnike.