ja sam ostao u svega nekoliko dionica za koje smatram da nisu odradile rast u odnosu na ostale iz sličnih djelatnosti, a ostalo sam uložio u dobre nekretnine, jer sigurno je sigurno, a kad opet sazrije vrijeme za špekulacije, tada ću oplođeno vratiti na burzu. previše je postalo riskantno, nema nikakvih dobrih prilika, čak i za HT nisam više siguran hoće li se ponoviti scenarij +50% prvog dana u odnosu na cijenu iz IPO-a kao s inom ili magmom. U stvari, više u ništa nisam siguran osim u rast svojih nekoliko dionica koje baš ne spadaju u jako likvidne, tako da mi je ulog u njih sličan ulogu u nekretninu. previše je ljudi ušlo na burzu, previše se po kafićima priča o dionicama, a to je onda znak da se smanji udio u svemu tome, ili da se izađe. strast mi ne dopušta da izađem iz svega pa sam prisutan i dalje…Smisao ovog je novac, to uvijek imajte na umu, a ne samo sudjelovanje. Bitno je zaraditi što više, i ne biti previše pohlepan, jer svi smo barem malo pohlepni. Da nismo, ne bi ovdje bili…
Ja sam bacio svoje trenutno znanje o FA sa strane i počeo sam usavršavati TA analizu mislim da mi može osigurati veću zaradu.Kod nas se svi baziraju na FA analizu, puno više postova je o njoj međutim mislim da je naše tržište eldorado za prave znalce TA analize kod nas je euforija velika jer smo takvog mentaliteta isto vrijedi i obratno tako da jednostavno se više zaradi na TA analizi.
Primjer Ušao na ingri na 35000 sa 50%,40000 sa 30%, 43500 sa 20 % izašao na 47500 i 48000 sa svim i prebacio u Ledo sve na 9950 i 10200, još nisam izašao.Kada prodam ledo najvjerojatnije će se grafovi opet složiti za ingru.Međutim da bi uspio dobiti čiste signale kod kupnje i prodaje sam zadnja 3 mjeseca proveo učeći i proučavajući grafove svaki dan po 5 do 8 sati bez motike nema zarade.I za kraj koliki je trenutno CROBEX opće me nezanima
Ja sam bacio svoje trenutno znanje o FA sa strane i počeo sam usavršavati TA analizu mislim da mi može osigurati veću zaradu.Kod nas se svi baziraju na FA analizu, puno više postova je o njoj međutim mislim da je naše tržište eldorado za prave znalce TA analize kod nas je euforija velika jer smo takvog mentaliteta isto vrijedi i obratno tako da jednostavno se više zaradi na TA analizi. Primjer Ušao na ingri na 35000 sa 50%,40000 sa 30%, 43500 sa 20 % izašao na 47500 i 48000 sa svim i prebacio u Ledo sve na 9950 i 10200, još nisam izašao.Kada prodam ledo najvjerojatnije će se grafovi opet složiti za ingru.Međutim da bi uspio dobiti čiste signale kod kupnje i prodaje sam zadnja 3 mjeseca proveo učeći i proučavajući grafove svaki dan po 5 do 8 sati bez motike nema zarade.I za kraj koliki je trenutno CROBEX opće me nezanima
E pa kolega, sad vidim da si stvarno jako, jako ljut [smiley2]
Ja sam bacio svoje trenutno znanje o FA sa strane i počeo sam usavršavati TA analizu mislim da mi može osigurati veću zaradu.Kod nas se svi baziraju na FA analizu, puno više postova je o njoj međutim mislim da je naše tržište eldorado za prave znalce TA analize kod nas je euforija velika jer smo takvog mentaliteta isto vrijedi i obratno tako da jednostavno se više zaradi na TA analizi. Primjer Ušao na ingri na 35000 sa 50%,40000 sa 30%, 43500 sa 20 % izašao na 47500 i 48000 sa svim i prebacio u Ledo sve na 9950 i 10200, još nisam izašao.Kada prodam ledo najvjerojatnije će se grafovi opet složiti za ingru.Međutim da bi uspio dobiti čiste signale kod kupnje i prodaje sam zadnja 3 mjeseca proveo učeći i proučavajući grafove svaki dan po 5 do 8 sati bez motike nema zarade.I za kraj koliki je trenutno CROBEX opće me nezanima
Ti stvarno lupetaš i pišeš svašta a nisi jedini. Tehnička analiza ima smisla samo na razvijenim marketima,ovo ovdje je isuviše plitko i podložno zakonu krda. Još gore od toga je grupiranje i drukanje za pojedinu dionicu kao što ti pišeš u oćekivanju slijedećeg u lancu pohlepnih.
Temeljna analiza je u prednosti ispred Tehničke jer ima uporište u pokazateljima poslovanja određenog društva.
Jedan od najsvježijih primjera LKRI ta dionica vrijedi 25,00 kn a tržište plaća 900,00 i više, to neće dobro završiti? da još spomenem Agrokorove dionice koje vi dižete iznad razumne cijene.
Moje pitanje je: Zašto sve te dionice ne pokupuju svijetski špekulanti kad one toliko vrijede.
Savjet ; Edukacija i razum
Tek nakon osam godina trgovanja na burzi otkrio sam internet. Ostao sam zatečen brojem ljudi koji prate dionice. Dok se moralo za svaki nalog odlaziti brokeru ,sretao sam pokojeg branitelja ili penzionera. Žalim što nisam bolje iskoristio krasno vrijeme podcijenjenosti. I bolje se educirao. Kupovao sam po osjećaju, i išlo mi je, ustvari teško je bilo pogriješiti. Danas je drugačije. Educiranost još nije bitna za uspjeh, ali mislim da će fundamenti biti ključni kad pukne lanac sreće.
Nije to jednostavno. Eto, recimo niti ja nisam zadovoljan s time. Danas.. Zato jer se može postići više, sa istom mjerom rizika. To što si imao 30% a ne 60% nije zato što si smanjio rizik, ulažući u obveznice, nego si izabrao uvjetno rečeno “pogrešne” dionice sa manjim prirastom. Za 5 godina će 30% biti jako lijepa zarada, ali do tada treba iskoristiti prigodu i uzeti više. Stvoriti veći portfelj, kako bi ti kasnije tih 30% bilo dovoljno.
U potpunosti isto razmišljam SLK,treba se potruditi uhvatiti 50% prosjek u slijedećih 5 godina,bilo kod nas bilo po regiji,a nakon toga 10-12-15% i to je to…
mmstanic:
“U potpunosti isto razmišljam SLK,treba se potruditi uhvatiti 50% prosjek u slijedećih 5 godina,bilo kod nas bilo po regiji,a nakon toga 10-12-15% i to je to… ”
Uz dužno poštovanje, mislim da je to stvarno nadobudno. Lovio sam i ja preko 100% na godišnjoj razini, ali mislim da to u budućnosti više nije tako izgledno. Dolaze turbulentna vremena u cijelom svijetu i teško je bilo što predvidjeti, osim da će se izdogađati mnoge stvari o kojima nitko nije ni sanjao. Kao što je uvijek i bilo.
Ti stvarno lupetaš i pišeš svašta a nisi jedini. Tehnička analiza ima smisla samo na razvijenim marketima,ovo ovdje je isuviše plitko i podložno zakonu krda. Još gore od toga je grupiranje i drukanje za pojedinu dionicu kao što ti pišeš u oćekivanju slijedećeg u lancu pohlepnih.
Temeljna analiza je u prednosti ispred Tehničke jer ima uporište u pokazateljima poslovanja određenog društva.
Jedan od najsvježijih primjera LKRI ta dionica vrijedi 25,00 kn a tržište plaća 900,00 i više, to neće dobro završiti? da još spomenem Agrokorove dionice koje vi dižete iznad razumne cijene.
Moje pitanje je: Zašto sve te dionice ne pokupuju svijetski špekulanti kad one toliko vrijede.
Savjet ; Edukacija i razum
Sve u redu prijatelju malo pročitaj moje druge postove pa me onda popljuj.Zbog luka rijeke i takvih sličnih situacija na našoj burzi odlučih se baviti TA analizom i slažem se sa tobom da ne vrijedi ta dionica ali dopusti meni da trgujem na način na koji su me prisilili fondovi a što se tiče i fundamentalne analize nisam ti ja prijatelju tu uopšte slab čak možda i jači nego u tehničkoj međutim vidim da na našem tržištu to više ne prolazi(još jednom molim te imaš moj komentar jednu dvije ili tri strane iza pročitaj pa onda sudi)
Kažu na BLOOMBERG-u ako DOW JONES padne na 12600 to je korekcija a ako dođe do 11500 medo je došao, trenutno stanje 12861
S&P500 nesmije ispod 1390 trenutno stanje 1406
…
Koliki utjecaj može imati Amerika i njeni drugorazredni hipotekarni zajmovi na naše tržište ovisi samo o tome koliko su matične banke naših banki ulagale u iste.
Ja taj podatak ne znam ako netko zna neka ga ovdje iznese.
Danas u novina citam da ne ocekuju vece gubitke po tom pitanju. Trziste “subprime mortgages” iznosi 1200 milijardi dolara (tisucu i dvjesto milijardi $). Velik dio tog kolaca je sekuratizacijom zavrsio u EU. Kad se zna taj iznos, onda se moze lako skuzit zasto pad naplate od 1-og postotnog boda boli banke.
Ti stvarno lupetaš i pišeš svašta a nisi jedini. Tehnička analiza ima smisla samo na razvijenim marketima,ovo ovdje je isuviše plitko i podložno zakonu krda. Još gore od toga je grupiranje i drukanje za pojedinu dionicu kao što ti pišeš u oćekivanju slijedećeg u lancu pohlepnih. Temeljna analiza je u prednosti ispred Tehničke jer ima uporište u pokazateljima poslovanja određenog društva. Jedan od najsvježijih primjera LKRI ta dionica vrijedi 25,00 kn a tržište plaća 900,00 i više, to neće dobro završiti? da još spomenem Agrokorove dionice koje vi dižete iznad razumne cijene. Moje pitanje je: Zašto sve te dionice ne pokupuju svijetski špekulanti kad one toliko vrijede. Savjet ; Edukacija i razum Sve u redu prijatelju malo pročitaj moje druge postove pa me onda popljuj.Zbog luka rijeke i takvih sličnih situacija na našoj burzi odlučih se baviti TA analizom i slažem se sa tobom da ne vrijedi ta dionica ali dopusti meni da trgujem na način na koji su me prisilili fondovi a što se tiče i fundamentalne analize nisam ti ja prijatelju tu uopšte slab čak možda i jači nego u tehničkoj međutim vidim da na našem tržištu to više ne prolazi(još jednom molim te imaš moj komentar jednu dvije ili tri strane iza pročitaj pa onda sudi)
Ne radi se o tebi, ponavljam da tehnička analiza ima smisla na razvijenim tržištima, ako ne vjeruješ pitaj i čitaj.Ono što vas sitne špekulante vuće u takove dionice je :broj naloga, količina na kupnji i sadašnji vlasnici.No,sve je u redu dok tržište raste onda i purani lete ali neće biti sve bajno,Kolateralnu štetu trpe dionice s kvalitetnim temeljnim pokazateljima.Po meni HANFA treba pod hitno srezati krila OIF jer oni se kockaju tuđim novcem,burza to nije i to je jako jako opasno. Jer ako krdo diže dionicu krdo je još brže ruši i kreće panika na drugim dionicama i ulozima u fondove.Zato treba propisati fondovima izloženost prema tvrtkama,isto tako treba dozvoliti visokorizićne fondove pa neka se kocka tko želi.
Mislim da je ovo važnija tema za raspravu od reklamiranja pojedinih dionica na marketu.
Cinober