Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Kolega super 24 dajte nas molim vas poštedite vaših nemuštih komentara koji samo
zauzimaju mjesto na serveru i to im je jedina svrha.
Ovdje ima pametnih ljudi koji bi možda sudjelovali u ovoj raspravi,
međutim odustanu kad vide vaše komentare da se ne nađu u istome društvu.
Ako već ne možete doprinjeti ovoj temi onda je barem ne zagađujte

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

pa ni nisu isle samo up up… u tome i jest stvar.. a ovdje se stvara atmosfera kao da je u najmanju ruku sve naraslo 200% ove godine..

a nije..

i kolicina novca je sve veca na trzistu, i ja bi stvarno volio cuti bar 1 argument zasto bi mi morali ocekivati taj DOWN ciklus u sljedecih pola godine, godinu? ako pisete da ce se to desiti kadtad, onda za to ne treba biti previse pametan.. a ako pisete da ce se desiti za 3 godine, onda te to ne treba uzimati ozbiljno.. znaci ima smisla raspravljati samo o predstojecem razdoblju od pola godine, mozda godinu.. i ja cu biti jako zahvalan da mi netko objasni zasto bi mi trebali ocekivati neku znacajnu korekciju naseg trzista..

ako je to zato jer amerikanci imaju problema sa drugorazrednim hipotekama volio bi da mi se objasni kakve to ima veze s nama.. evo ja sam preglup da shvatim zasto..

neke idu up neke idu down.. neke ne mrdaju (moje)[smiley2]

i kolega koji imate ime po nekoj bolestini, postedit cu vas svojih daljnjih komentara, a vi se ovdje pacajte u svojoj ljubljenoj korekciji[smiley1]

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

evo kolega borg se fino izrazio..

kolega ententitis u kes i pravac filozofski ispuniti svoje potencijale, a ja na pivo

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

Ma kolega ja ne želim da nas vi poštedite komentara, nego da sudjelujete više konstruktivno.
Nemam ja ništa protiv toga da se vi ne slažete sa mnom, nego da ne svodite sve na komentare tipa:
“Ma to je sve bezveze” i “Briga me, mene to ne zanima”.
Eto samo to

budem se vise potrudio u buducnosti[smiley11]..
uglavnom sukus onog sto sam htio reci jest da je izlisno uzeti primjerice jednu LKRI ili MLNR i reci da nam je trziste napuhano..

prije bih rekao da je visoko spekulativno.. ono sto je najvise raslo bez fundamenata naravno ima i najvise sanse za pad, ali ne bih to dovodio u vezu sa hipotekarnim zajmovima u SAD-u ili ekstrapolirao na cijelo trziste..

kao raslo je pa sad mora i pasti.. nesto ce pasti nesto ce rasti.. kolicina novca je sve veca a fundamentalno podcijenjenih dionica jos ima dovoljno..

Pošto mi još nismo razvijeno tržište tako je i prostor za rast velik.
Osim što puno kompanija može rasti na domaćem tržištu,
ne zaboravimo da tržište bivše Jugoslavije i regije omogućava veliki rast onima koji su sposobni rasti.
Uz ovakav rast prihoda koje ostvaruju naše kompanije mislim da nema bojazni od korekcije.
Jedino što može imati utjecaja je politički faktor, čitaj izbori, a i on je u današnjem tržišnom gospodarstvu
prolaznog karaktera.
Više je to stanje nesigurnosti nego uvjerenja.
A znamo da tržište ne voli nesigurnost.
Tržište po meni nije napuhano, možda su napuhane neke dionice ali to generalno je daleko od napuhanog.
Internet boom krajem devedesetih je imao kompanije koje su se tržile na p/e od 900 i to se smatralo podcijenjenim jer su se duge tržile na p/e od 1200.
Znate firmu E-bay?
Ona se tržila na p/e 7500.
Danas je na 40.
Danas je npr. Apple na p/e od 42, a Google na 65.
Kod nas bi ljudi to proglasili napuhanim i skupim.
Međutim to su primjeri growth kompanija, a growth kompanije kod nas imaju još manji p/e ratio.
Dakle ne može se generalizirati, ali mogu reći da uz očekivani rast naših kompanija,
iskorak u zemlje regije, visoku mogućnost različitih akvizicija i spajanja, te velikom likvidnošću bankarskog sustava možemo biti mirni.
Koliki utjecaj može imati Amerika i njeni drugorazredni hipotekarni zajmovi na naše tržište ovisi samo o tome koliko su matične banke naših banki ulagale u iste.
Ja taj podatak ne znam ako netko zna neka ga ovdje iznese.

korekcija ili ne ?

Ono što međutim sigurno znamo je slijedeće:

kreće za mjesec/dva IPO (Adriatic, HT,…) što je jako primamljivo i sigurno će nagnati ulagače da dio novca povuku iz određenih dionica što će sigurno dovesti do pada vrijednosti. Koliko ?…možemo samo nagađati.
Slično je i sa Inom. Kada vlada podijeli dodatne dionice, mnogi će se odlučiti na prodaju !

[i]Freedom' just another word for nothing left to lose[/i]

Problem se također svodi i na stardardnu pohlepu u hrvata, pitam se koliko ima ljudi koji su zadovoljni prinosom od 30% godišnje npr.

oni koji imaju puno novaca.. ja da imam milju eura bio bi itekako zadovoljan sa 30%

Problem se također svodi i na stardardnu pohlepu u hrvata, pitam se koliko ima ljudi koji su zadovoljni prinosom od 30% godišnje npr.

Nije to jednostavno. Eto, recimo niti ja nisam zadovoljan s time. Danas.. Zato jer se može postići više, sa istom mjerom rizika.

To što si imao 30% a ne 60% nije zato što si smanjio rizik, ulažući u obveznice, nego si izabrao uvjetno rečeno “pogrešne” dionice, dionice sa manjim prirastom.

Za 5 godina će 30% biti jako lijepa zarada, ali do tada treba iskoristiti prigodu i uzeti više. Stvoriti veći portfelj, kako bi ti kasnije tih 30% bilo dovoljno.

No respect

Evo još jedne potvrde onog o čemu sam pričao

Vaš link

Ma imao sam i više od 60%, ali gledam u budućnost. Kakvo je tržište u zadnje vrijeme čovjek se osjeća blesavo što nije špekulirao, npr. mogo sam 3-4 puta shortat HDEL, 2 puta IGH i slično, ali još ih držim. Samo kažem da lagano prebacujem portfelj u dionice tipa ADRS-P-A, no možda griješim ….

New Report

Close