Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

..Idete mi na neku stvar s ovim topicom…babaroge….Kao da ovo naše tržište ima veze s onim vani..Kad vani raste kod nas je nekakva mini “tzv. korekcija” i obrnuto…Veći utjecaj na tržište će imati IPO HT-a nego ova sr…. vani…I prestanite plašiti ljude…. Da se mene pita ukinuo bih ovaj topic ili otvorio još jedan ili dva…Tako da imamo: korekcija u svijetu…korekcija u susjedstvu..korekcija doma….[smiley7][smiley8]

…..potpisujem u potpunosti….

Scio me nihil scire

I ovom prilikom moram citirati našeg domaćeg guru investiranja – kad svi misle da će Crobex gore on će dolje i obrnuto – mislim da je ovo najbliže istini ( pmsm – po mom skromnom mišljenju )[smiley1]

a sta kad pola misli da ce gore,a pola da ce dolje??
[smiley1]

nece onda stajat’ na mjestu valjda?[smiley1]

osobno, ovu jesen i zimu ocekujem veliki boom..puno spinata,blitve, kupusa i ostalog[smiley2]

SVAKOGA DANA, U SVAKOM POGLEDU, SVE VIŠE NAPREDUJEM

I ovom prilikom moram citirati našeg domaćeg guru investiranja – kad svi misle da će Crobex gore on će dolje i obrnuto – mislim da je ovo najbliže istini ( pmsm – po mom skromnom mišljenju )[smiley1]

zato i galinec, fond manageri i razni drugi stalno bude pesimizam. osnovni aksiom u behavioral finance je da se optimisti definiraju kao oni koji su već zauzeli pozicije, a pesimisti kao oni koji su još u cashu. pesimizam i optimizam su racionalizacije vlastitih strategija. i samo s dovoljnim brojem pesimista tržište je likvidno. svaki rast tržišta = kapitulacija većeg broja pesimista. ako nema pesimista, nema ni šansi za rast jer cijene rastu samo kad pesimisti postaju optimisti.

KuciloOro:

zato i galinec, fond manageri i razni drugi stalno bude pesimizam. osnovni aksiom u behavioral finance je da se optimisti definiraju kao oni koji su već zauzeli pozicije, a pesimisti kao oni koji su još u cashu. pesimizam i optimizam su racionalizacije vlastitih strategija. i samo s dovoljnim brojem pesimista tržište je likvidno. svaki rast tržišta = kapitulacija većeg broja pesimista. ako nema pesimista, nema ni šansi za rast jer cijene rastu samo kad pesimisti postaju optimisti.

SVAKA ČAST!

MOŽE LI BOLJE (SE OBJASNIT)?

[smiley2]

KuciloOro:

Daj mi molim te javi čim čuješ da je Galinec prešao iz pesimista u optimista. Da znam da nam slijedi uzlet jneviđenih razmjera, hi,hi,hi[smiley1]

Benjamin Graham: "Odlično društvo nije i odlična investicija, ako ste dionicu previše platili." MPT: "Prodali su naše snove Judini sinovi........."

MOŽE LI BOLJE (SE OBJASNIT)? [smiley2]

bikovi tj. oni koji očekuju rast su oni koji su već kupili, jer kad bi još čekali ne bi bili bikovi. medvjedi su u cashu, oni se klade na pad tržišta, žele kupovati ali ne još. bikovi su potencijalni prodavatelji, medvjedi su potencijalni kupci. tržište raste kad medvjedi popuštaju i kupuju. ako su svi optimisti, vrte palčevima i čekaju rast, gdje su onda oni koji još trebaju biti navučeni na kupnju da bi do tog rasta došlo?

Sa hrtea

If I go there will be trouble, an' if I stay it will be double, so you got to let me know, should I stay or should I go

Sutrašnji tečaj dolara (srednji HNB):
1 USD 5.335913 +0,54%

Čini se kako bi “US hipotekarna kriza” mogla sutra splasnuti.

No respect

Galinac pravi pesimista, a njgova Industromontaža nije zaradila još ni lipice, godinama![smiley2]
To je majstor koji rulji ( psihologija mase ) može prodavati po toj cijeni![smiley1]
No nije to ništa, jedino nas male spasi velika lakomost velikih koji već sada imaju previše i keša i dionica![smiley1]
Samo pogledajte vozni park koji kruži Zagrebom i lokacije boljih stanova gdje se ne pita cijena![smiley13]
Možda i stignemo Ruse! Punom parom naprijed![smiley13]

Moram priznati da mi je zanimljiva ova tema.[smiley2]
Obzirom na broj optimista ovdje pitam se koliko sam u pravu kad mislim isto kao i recimo Deimos u njegovom prethodnom postu.
Citatiram Deimosa…
“Kolege, kod rasprave o slomu burze, ne treba smetnuti sa uma da je pojava psiholoski fenomen, ne ekonomski. Drugim rijecima, sigurno je da ce se desit, bez obzira na uvjete na trzistu. Pojava se ciklicki ponavlja. Zapravo je ko zemljotres, znas da ce se desit, ali ne znas tocno kada. Amerika 1929, 87, 2000, Japan 1983, grcka je bila nedavno (90 i neke, neznam tocno). 5 godina je izgleda ciklus manjih slomova (popularno zvanih korekcija). “
Prevelikim optimistima koji misle da će cijene dionica rasti u nedogled i kojima smeta ova tema preporučam da je jednostavno ne otvaraju ako im ide na živce. Sa njima se jednostavno ne slažem u mišljenju i nemam namjeru se zbog toga sukobljavati. Oni su jednostavno u drugom filmu, nemamo dodirnih točaka i niti ću ja njih ubijediti u svoje mišljenje, kao niti što će oni ubijediti mene u njihovo. Da tržište nije prenapuhano sada bi možda raspravljali kada će se pokrenuti. Možda bi situacija tada bila drugačija? Tada bih ja možda bio optimist? Zapravo se ja ne smatram pesimistom. Nastojim realno sagledati situaciju.
Moj je cilj, što je zapravo i cilj svakog investitora/špekulanta, procijeniti kretanje na tržištu, pa tako predvidjeti i korekciju. Razlog pretpostavljam znate? Da se prepozna trenutak kad je pravo (čitaj krajnje) vrijeme za povlačenje/iskrcavanje. Što bi moglo utjecati na to? Što bi moglo biti triger? Kako razlikovati mali pad indeksa od početka prave korekcije? Svi mi volimo zarađivati na bikovim leđima, ali svemu lijepom jednom dođe kraj. Navodno se može zarađivati i u doba medvjeda, ali puno teže.
Osobno sam proučio brdo prošlih dijagrama i pokušavao korekcije povezati sa događajima koji su ih pokrenuli. Da sad ne ponavljam Deimosa, ali one su uistinu cikličke, a ako izostanu i tržišni indeksi nastave rasti u beskraj tada se događa 29., 87.,…

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

Štovani Borg!
Najprije bih htio reći da cijenim tvoje mišljenje i način sagledavanja situacije, ali sa nekim stvarima se ne mogu složiti. Volio bih da me barem pokušaš razuvjeriti ili šire elaborirati svoj stav.
Citiram Borga:
“Opet skromno tvrdim da bi strani ulagači ponovo mogli malo zaviriti…”
Istina je da je Hrvatska malo tržište i da ga se teško može odvojiti od situacije u okruženju.
Ja osobno, ako Crobex počne propadati, ovakvom vidim situaciju… Prvo će poiskakati špekulanti koji su skužili što se događa ili misle da znaju, što će još samo ubrzati propadanje indeksa. Zatim će to učiniti oni investitori koji slabije kuže, a na kraju će morati izlaziti i fondovi jer će članovi fondova, koji ne prate što se događa sa njihovom ušteđevinom povlačiti novce. Fondovi dok imaju slobodnog novca mogu ako žele donekle zadržati situaciju pod kontrolom. Pitanje je dali žele? Koliko bi ih koštalo ako pokušaju, pa popuše na tome? Zapravo i oni sami to mogu inicirati. Npr. promijene se eskontne kamatne stope i oni skuže da je veći prinos u obveznicama, ili to može prouzročiti neki fond koji je loše radio, a na tako visokim razinama tržište je prilično nestabilno na poremećaje.
Tko će postaviti donju granicu? Strani fondovi?
Stalno sam u dodiru sa tim grafovima i znam da prije tri ili četiri godine hrvatske dionice su bile dobro podcijenjene. Crobex je bio oko 1000. Gdje su tad bili strani fondovi? Ono što je kod nas pokrenulo dioničko tržište su bili najprije obvezni mirovinski fondovi, a onda i dobrovoljni. Ja sam u to vrijeme razmišljao dali uložiti novce i u koji fond. Mješoviti fondovi su nosili preko 20% godišnje, dok su bolji dionički davali oko 5%. Možda je tad u Hrvatskoj i bio koji strani fond, ali on sigurno nije nagurao Crobex preko 5000.
Ja da sam strani fond koji želi uložiti radije bih to učinio npr u V.Britaniji gdje je navodno prosječni P/E oko 12, a mi npr. na 3000, što se stalno spominje, mislim da smo još uvijek visoko.
Po mom mišljenju jedini koji bi mogao nešto poduzeti u tom slučaju je samo Vlada. Pitanje je dali to zna i želi? Da li će čekati da se tržište samo smiri?
U SAD-u 1987 posljedice su bile daleko manje nego1929 iako je slično krenulo. Zašto? Intervenirala je Vlada. DJIA Indeks je pao “samo” 36%, ali ju je to koštalo slabljenja dolara i zahvalnosti Japanu koji je uspio stabilizirati tržište.

Još jedna stvar.
Opet citat: “glavni razlog da firme neće opravdati očekivanja je izostao”
Koliko je meni poznato iz literature (Graham, Richardson) cijene na dioničkom tržištu i rezultati privrede nisu u nužnoj korelaciji osim što se prenapuhano tržište navodno pojavljuje prilikom izlaska iz recesije.
Izlazimo li mi iz recesije? Sudeći po pokazateljima (pad nezaposlenosti, porast proizvodnje?) najvjerovatnije da da. Samo da nam još ne ograničavaju kreditiranje. Pitanje kako će se to odraziti na dosadašnja povoljna kretanja?

Da ponovim još jednom jer znam da sam sad mnoge “optimiste” dirnuo u bolnu točku:
Ne očekujem korekciju, niti da će se ona uskoro dogoditi. Jednostavno pokušavam shvatiti kako to funkcionira, što prethodi i sl. Istina fondovi sad imaju dosta novca, ali to ne znači će ga imati uvijek.
Za kraj jedna izreka sa Wall Street-a:
Bik zarađuje. Medvjed također zarađuje. Samo Svinja ne zarađuje.
A ja ne želim biti svinja. 🙂

p.s. Iako će se možda nekome činiti da nekoga vrijeđam nije mi to bila namjera. Pripadnici životinjskog carstva označavaju ljude koji ovisno o preferiranom stilu zarađuju na burzi manje ili više uspješno

Najsigurniji način da udvostručite novac je da ga presavijete i vratite nazad u džep. [i]židovska poslovica[/i]

wunderkind:

MOŽE LI BOLJE (SE OBJASNIT)? [smiley2]

bikovi tj. oni koji očekuju rast su oni koji su već kupili, jer kad bi još čekali ne bi bili bikovi. medvjedi su u cashu, oni se klade na pad tržišta, žele kupovati ali ne još. bikovi su potencijalni prodavatelji, medvjedi su potencijalni kupci. tržište raste kad medvjedi popuštaju i kupuju. ako su svi optimisti, vrte palčevima i čekaju rast, gdje su onda oni koji još trebaju biti navučeni na kupnju da bi do tog rasta došlo?

Jednom je jedan forumaš imao potpis “Ni medo ni bikonja, već fundamentalac…”
Postoje i oni koji ne gledaju to kao klađenje, niti optimizam ili pesimizam, nego kao traženje vrijednosti ispod cijene u tržišnoj džungli….
Oni se ne obaziru na kretanje tržišta,kupuju kad mogu, jer ono što je kupljeno jeftinije će se prije ili kasnije zavrtititi (barem na trenutak ) oko realne vrijednosti…
Brojni analitičari kroz povijest su potvrdili da njihove prognoze o kretanju cijelog tržišta nisu puno bolje od bacanja kocke… Valjda je tu draž ovog “sporta”, u njegovoj nepredvidiosti pogotovo na generalan način…

Na pomolu je nova energetsko-industrijska revolucija....

New Report

Close