što ovo zapravo znači ? da onda taj index i nije baš točan pokazatelj marketa , jer ako se isključi ta ključna dionica Ina u Hr ili Petrol u Slo , dobijamo dosta drugačije kretanje inedexa …
Meni se CROEMI cini realniji:
Mrzljak ljepo ti to pišeš.
Vidim, da razumiješ situacijo na burzi.
Samo ovdje bi dodao sljedeče.
U Sloveniji smo imali volitve u 2004, pa se je zamenila vlada. Tada su u 2004 i na začetku 2005 zemenili sve direktore oziroma predsednike i člane uprave u svih družbama gdje njihove dionice kotirajo na ljubljanski burzi.
Nova vlada je vrlo marketinško nastupila oko dioničkih družbama, pa izkoristili su ustop u EU, i došlo do zadnog vala prestrukturiranja u delniških družbama (sada država prodaje svoje djeleže u ovih družbama- tako zahtjeva EU).
Kod vas če biti zanjimivi, kako če biti rezultat volitev u uvim godina (ako če biti vlada naklonjena dioničkom trgu onda je to samo dobro za burzni trg), a T-HT (BUDD vidit češ ti kako če ova dionica katapultirati) i slični če doč na burzu. Zato po mom razmišljanju, čejo vaše dionice još rasti.
Što se tiče našog Petrola je situacija ovaka. Prije godino dana na Bledu je vlada i Pretrol, podpisali sa Lukoil-om pogodbo o povezavi. Pa se to več vleče u nedogled. Dioničari smo dobili občutek, da to nije bila želja Petrola da se združe sa Lukoil-om, nego samo želja današnje vlade.
U zadnjom vremenu, je kod nas brezvezno gledati burzni trg, jer je pun špekulacija. Sad je došao najbogatiji čovjek u državi (Mirko Tuš, koji ima u lasti trgovske verige TUŠ). On pokupuje sve što vidi. Najprije je začeo kupovati kod mobilne telefonije, pa onda ISKRAEMECO (to mu nije ratalo), onda MERKUR (kojog je 25% delež pravkar prodao), a sada če kupit ISTRABENZ (ako mu rata).
Zaboravio sam pričati još u certifikatima, pa ču nekad drugog vremena.
i meni
dosta ključna odredba CROEMI-ja:
ovo ograničenje i smanjenje mogućeg maksimalnog udjela pojedine dionce u indexu je važno ; jer je onda smanjen utjecaj pojedine dionice na index …
CROEMI trenutno ima dvije dionice sa po 15% : INA i ADRS …
živio jan. iskustva sa Slovenske burze su nam vrlo dobrodošla.
kolega jan, kako je uvođenje kapitalne dobiti utjecalo na vašu burzu, koliko je pala, kad je počeo oporavak?
jel istina da je index pao nekih 30-tak %?
Korekcija završila idemo lagano gore.
Korekcija završila idemo lagano gore.
e baš sada u 21.50 da………[smiley8]
Današnjim danom trgovanja dionice su krenule lagano gore .
Može li mi netko učen objasniti što to znači da je redovni promet mizernih 32 mil. a institucionalni velikih 931mil ?
Po mojoj zdravo seljačkoj logici to znači da su špekulanti na moru a bankari i fondovi još rade.
Molim i drugačije tumačenje ?