Ljudi pa zašto pišete o jedni mali korekciji (to sploh nije korekcija), koja se pojavila na zagrebački burzi.
Gledajte šta če se desiti u drugi polovici ljeta 2007 na Balkanu. Evo jedan link:
http://www.publikum.si/sl/novinarsko_sredisce/clanki_in_prispevki/54/
Ljepo vam piše zašto je došlo do popravka na balkanskim burzama (Hrvatska i Srbija). Ljepo se vidi, da Bosna u ovom primjeru nije više zanimiva.
Več vam kažem, da idite kuči i na godišnji, pa pustite burzo na miru (ako ste več kupili dionice).
Ako želite kupovati, onda kupite, po današnjih cjenama.
Ovo će po meni značiti samo jedno. PUUUUNO novaca će na burzu od onoga što ostane neupisano, a to je opet jako PUUUUNO…
…..odlično, i to baš pred 2q izvještaje….[smiley2]
Ljudi pa zašto pišete o jedni mali korekciji (to sploh nije korekcija), koja se pojavila na zagrebački burzi. Gledajte šta če se desiti u drugi polovici ljeta 2007 na Balkanu. Evo jedan link: http://www.publikum.si/sl/novinarsko_sredisce/clanki_in_prispevki/54/ Ljepo vam piše zašto je došlo do popravka na balkanskim burzama (Hrvatska i Srbija). Ljepo se vidi, da Bosna u ovom primjeru nije više zanimiva. Več vam kažem, da idite kuči i na godišnji, pa pustite burzo na miru (ako ste več kupili dionice). Ako želite kupovati, onda kupite, po današnjih cjenama.
hvala jan na ovom linku i komentaru …
više manje to što piše u članku se moglo pročitati i ovdje na forumu ..
i ja sam nešto pisao na tu temu , možda sa nekim nepreciznostima …
ali evo napisati ću slobodan prijevod dijela članka , mislim da će biti zanimljivo za pročitati ,
zašto su se zaustavili ( i malo pali ) burzovni indexi u Hrvatskoj i Srbiji ?
zbog velikog pritiska na prodaju ..
što je uzrokovalo tako veliki pritisak na prodaju ?
Hypo fond … koji je u tom razdoblju 2-3 mjeseca prodao , smanjio svoj kapital sa 340 M eura na 200 M eura ..
što predstavlja smanjenje od 42 % ( !? ) ili apsolutno od 120-130 M eura …
zašto se Hypo fond povukao sa ovih tržišta ? jer znaju nešto što mi ne znamo ?
Ne nego zato što je došlo do promjene u vlasničkoj strukturi i jedan od upravitelja odlazi i povlači za sobom više investitora …
što to dalje znači ? da bi se taj novac u ovom ili onom obliku mogao ponovo vratiti na tržište … što to znači za index i cijene , prilično je jasno .. povečana potražnja = porast cijene …
što iz ovog slučaja možemo primjetiti zaključiti ?
1. da je moguće i na našem tržištu u relativno kratkom vremenu izvuči značajnu količinu kapitala uz ne tako značajan pad cijena i indexa .. ali ipak kapitalizacija skoro pola jednog dosta jakog fonda je uzdrmala tržište , tj. osjetilo se na trgovanju ..
2. nakon ovih događanja ima više razloga za opopravak indexa; 1. nema više agresivnog prodavatelja, 2. koji se sad vjerojano pretvara u novog kupovatelja …
osim ove sile na cijene dionica tu je i ipo Magme .. sa ukupnom kapitalizacijom ponuđenih dionica od 290 M kuna .. a treba znati da je predbilježeno i puno više kapitala .. znači u jednom trenutku su poneki novi dioničari Magme izvlačili kapital za predbilježbu, kupnju magminih dionica , što znači pritisak na cijene dionice na dolje , i sad će u nekom trenutku imati višak kapitala (2 ili više puta veća potražnja, znači da je cca 600 M kuna u ponudi za kupnju, a ima dionica za 290 M znači cca oko 300 M viška (?) ), koji će pretpostavljam u nekoj količini ponovo pojaviti i aktivirati na burzi … što opet znači pojačanu kupnju , porast cijena …
sve u svemu sad se polako počinju aktivirati sile prema gore na cijene dionica … [smiley1][smiley2]
Da sam moderator ukinuo bi ovu temu, totalno je besmislena, za ovakve stvari postoji chat!
Ova tema je jako dobra. Iz svega se izvuku jakodobri tekstovi, ozbiljnih ljudi. Problem je sto moderatori iz nekog razloga nekoe dopustaju drukanje, a onda opet i kontra drukanje. Meni to nije zanimljivo citati ni u jednom ni u drugom smjeru.
_mrzljak_, dobro si ovo analizirao….ne bi ni ja bolje napisala…..ha,ha
tnx .. a gle trudim se … [smiley1][smiley1]
kolega Mrzljak…..sve ok.
samo nisam siguran kako je Hypo gotov s prodajom ( vidi npr. Hypo/CROS ).
Pp
Lučić: Trgovina Magmom na burzi krajem srpnja (10.07.2007)
Ante Lučić, portfolio manager Brokera Zagrebačke banke, očekuje kako bi trenutno zatišje na tržištu kapitala moglo biti prekinuto skorom objavom polugodišnjih financijskih izvještaja
Nakon višemjesečnog agresivnog rasta cijena na tržištu kapitala u zadnjih mjesec i pol dana primjetno je smirivanje tržišta koje se očituje kroz pad likvidnosti te smanjeni broj provedenih transakcija, kazao je izjavi za Banka TV Ante Lučić, portfolio manager Brokera Zagrebačke banke. Kako je pojasnio, dionički index Crobex je od svog vrhunca odnosno od razine od 5.138 bodova koji je dosegnuo sredinom svibnja zaključno do 6.7. ostvario pad od 7%, što je očekivano s obzirom da je od početka godine porastao gotovo 48 posto. Mirnoću na tržištu u određenoj mjeri može prekinuti objava polugodišnih financijskih izvješataja koja se očekuju krajem srpnja.
Lučić je, također, napomenuo kako se očekuje da će, sudeći prema do sada pokazanom visokom interesu, u inicijalnom upisu potražnja za dionicama Magme nadmašiti ponuđenu količinu od 1.220.000 dionica.
“Nakon alokacije dionica investitorima, trgovina Magmom na burzi očekuje se krajem srpnja u prvoj odnosno službenoj kotaciji Zagrebačke burze, gdje će biti dostupna institucionalnim investitorima, ali i građanima”, zaključio je Lučić čiju izjavu u cijelosti možete pogledati na Banka TV-u.
izvor: http://www.bankamagazine.hr
…..Kako je pojasnio, dionički index Crobex je od svog vrhunca odnosno od razine od 5.138 bodova koji je dosegnuo sredinom svibnja zaključno do 6.7. ostvario pad od 7%, što je očekivano s obzirom da je od početka godine porastao gotovo 48 posto. Mirnoću na tržištu u određenoj mjeri može prekinuti objava polugodišnih financijskih izvješataja koja se očekuju krajem srpnja. ….
Vrlo zanimljiv podatak. Usprkos svim pričama o katastrofičnoj korekciji, crobex je pao samo 7%, a ostvario je rast od čak 48%.
sappy: ” …..Kako je pojasnio, dionički index Crobex je od svog vrhunca odnosno od razine od 5.138 bodova koji je dosegnuo sredinom svibnja zaključno do 6.7. ostvario pad od 7%, što je očekivano s obzirom da je od početka godine porastao gotovo 48 posto. Mirnoću na tržištu u određenoj mjeri može prekinuti objava polugodišnih financijskih izvješataja koja se očekuju krajem srpnja. ….” Vrlo zanimljiv podatak. Usprkos svim pričama o katastrofičnoj korekciji, crobex je pao samo 7%, a ostvario je rast od čak 48%.
da .. ATH = 5136
1.1.2007. = 3200
10.07.2007. trenutno = 4750
5136/4750 = – 8 % …
4750/3200 = + 48,5 % (!?)
ili da crobex nastavi ovim tempom do kraja godine je to na razini cca + 90 % .. (!?)
crobex dosta snažno ovisi o cijeni dionice Ine .. neznam točno u kojem postotku ali imam “filing za osječaj” da je to čak do 30 % … ako netko zna točno , neka nadopuni sa infom …
i slovenski index je pod velikim utjecajem Petrola .. tj kad se pogleda jedan i drugi graf , jedan pored drugog , oni su gotovo identični …. bio je link na nekoj od tema na taj usporedni graf .. mislim da je jan to postao ..
što ovo zapravo znači ? da onda taj index i nije baš točan pokazatelj marketa , jer ako se isključi ta ključna dionica Ina u Hr ili Petrol u Slo , dobijamo dosta drugačije kretanje inedexa …