Pročitajte članak Korekcija nerealnih očekivanja
http://www.kapital-plus.net/index.php?Vijesti&prikaz=vijest&id=993
Lijep članak nema što, šteta što je pisan za neka prošla vremena. Evo ključne rečenice iz teksta:
“Sve dok je ponuda vlasničkih VP na domaćem tržištu kapitala bitno ispod potražnje, te dok novi ulozi u dioničke fondove svakodnevo pristižu, značajnu korekciju nije racionalno očekivati.”
Nekako mi se ova rečenica autora teksta čini primjerenija svibnju nego srpnju, čini mi se da je u zadnje vrijeme situacija upravo obrnuta od citirane. A što se tiče tvojih stavova Martingale, nije mi jasna jedna stvar, zbog čega su tebi mjerilo stanja na tržištu rezultati fondova? Koliko ja znam oni rade i na drugim tržištima, prema tome ne mogu se uzimati kao mjerilo stanja na HR burzi. Mjerilo je stanje Crobexa a ne fondova.
Mlad si ti ulagač Martingale i jako potkovan teorijom ali praksa ti nije baš jača strana.
Sutra bi nas Ina mogla povući još niže. ..
INA ide tek u 9. mjesecu, u 2 kruga, a nakon kupnje će radnici će imati zabranu prodaje dionica nekoliko mjeseci. Strah od INE je preuranjen.
Nešto o korekciji na balkanskim tržištu u kojim spada i hrvatska burza http://www.vzajemci.com/Modules/Base/News.Aspx?id=10003&/Base/NewsMore.aspx
Detajle najdete na naslovu Kaj pa regijske prodaje?
Ako mene pitate. Korekcije so posledice pregretog trga koji ustavrajo tujii ulagači. Ako čete kupovati domači ulagači, onda če se vam burzni trg mnogo bolje stabilizirati i neče doči do velikih korekcijama (pogledajte kako se je to dogodilo u Bosni, gdje ima oko 60% trgovanja na račun Slovencev, koji sada kad su dobili prave dobičke izlaze, a nema domačih ulagača- sve dionice jim tone i tone; skratka nije konca).
I kod nas u Sloveniji bilo je tako do kada nismo išli u EU. Kada smo bili u EU, mnogo se je začjelo ulagati u dionice in vzajemne sklade, razlog za tako razmišljanje je posledica da nečemo imati zagotovljenih penzija, pa da moramo imati nešto za školovanje svojih djeca, pa da vam službe niso vječne pa morate imati nešto za zlato rezervo i na kraju nepremičnine su postale vrlo skupe.
Sve to oni koji se bave sa ulaganjem u vrednostne papire (burza i vzajemni skaldi) so to vrlo marketinško usmerili i tako imamo danas oko 150 vzajemnih skladova in nešto dionic koje se trguje po vrlo visokima cjenama.
E tu pa imajo svi velike zaslužke, kada so ulagali prije (dve ili tri leta) ustopa u EU.
Kada boste Hrvati došli u EU, sve ovo vas čeka. A to če biti vrlo kmalu.
Ne mislite, da vam budo sve pokupili drugi iznosno, da pride do preuzimanja firme jer je to pogosto slaba potjeza koja se vidi na dalji ruk. Tako se je dogodilo Madjarima koji sad plače za sve gluposti kojima jim je prineslo preuzimnaje neke firme, a na kraju su ovako firmo oskubili do kraja i prodali narijed (ja tako napravijo pravi kapitalisti, kojima je bitno samo profit). Za visoke cjene dionica poskrbe domači skladovi koji navijejo cijene, do poštenih vrednosti firme- tako ustvarajo pravo vrednost firme koja vredi u prostoru i ne mogu je kupiti drugo po nekima nizkama cjenama).
Aja, kad mene pitate Hrvati bi morali iti u EU prije Romuni i Bolgari, koji si to ne zasluže še još deset godina.
Kapitalizam ima velike prilike zaslužka za one koje razumjejo šta je novac i kako ga plemenititi.
bubašpara: ” Sutra bi nas Ina mogla povući još niže. .. ” INA ide tek u 9. mjesecu, u 2 kruga, a nakon kupnje će radnici će imati zabranu prodaje dionica nekoliko mjeseci. Strah od INE je preuranjen.
Zabrana prodaje dionica je izmedu 6 i 12 mjeseci.
[
” Aha, dakle tvojom linijom razmišljanja ako sam prodao 30 komada dionica to znači da je to sve što sam imao. [smiley8]
Trebao si jučer reći gdje je tvoj nalog ako imaš još [smiley1] Ako stvarno imaš još brzo danas prodaj jer je slijedeća podrška tek na 1000kn[smiley1][smiley1]
Sutra bi nas Ina mogla povući još niže. Iza nas su nažalost tek dva poštena odbijanca. Biti će toga još, no ja svejedno polako kupujem i ovim tempom ću moći dokupljivati još dva mjeseca. Jer nikad ne znaš što će biti sutra.
Danas sam zaradio svega 2.800 kuna. Jad i bijeda od tržišta.
Ma kakva te Ina spopala BUBAŠPARO!!! Pa radnici će moći prodavati dionice tek za 8 do 10 mjeseci, najranije.
Jedino što bi moglo utjecati na cijenu je VIJEST o dogovoru, ali sumnjam da ćemo radi toga otići u minus veći od 1%.
Ma kakva te Ina spopala BUBAŠPARO!!! Pa radnici će moći prodavati dionice tek za 8 do 10 mjeseci, najranije.
Zar nije 6 do 12?
apoksiomen:
”
Ma kakva te Ina spopala BUBAŠPARO!!! Pa radnici će moći prodavati dionice tek za 8 do 10 mjeseci, najranije. ”
Zar nije 6 do 12?
Pa tek će ih dobiti za dva tri mjeseca, kaj ne? Tek onda im teče odgoda za 6-12 mjeseci ovisno o stažu.
Lejzer: ” apoksiomen: ” Ma kakva te Ina spopala BUBAŠPARO!!! Pa radnici će moći prodavati dionice tek za 8 do 10 mjeseci, najranije. ” Zar nije 6 do 12? ” Pa tek će ih dobiti za dva tri mjeseca, kaj ne? Tek onda im teče odgoda za 6-12 mjeseci ovisno o stažu.
Da, tocno.
No mislio sam da mislis od trenutka kad ih dobiju..
apoksiomen:
”
Lejzer: ” apoksiomen: ” Ma kakva te Ina spopala BUBAŠPARO!!! Pa radnici će moći prodavati dionice tek za 8 do 10 mjeseci, najranije. ” Zar nije 6 do 12? ” Pa tek će ih dobiti za dva tri mjeseca, kaj ne? Tek onda im teče odgoda za 6-12 mjeseci ovisno o stažu.
”
Da, tocno.
No mislio sam da mislis od trenutka kad ih dobiju..
Sve OK[smiley2]
Iza 9 sati jutros kad smo kometirali europu onda je bilo bas sve zeleno.
Nema nam kolege fazana da da svoje strucno misljenje.. kud cemo danas cikla il spinat…