Da li se ova ‘pojava’ uz promet od mršavih 29 milja uopće može zvati korekcijom?
Biće tih “pojava” često i izrasti će u jednu debelu “pojavu”.
bliži se Vaš link[smiley2]
gorgija: ” prosječni birač će radije biti siromašan i imati siromašnog susjeda nego biti dobrostojeći i imati boljestojećeg susjeda. zavist je jači motiv od životnog standarda. ” Misliš, prosječan hrvatski birač? [smiley2]
pa i ne baš samo hrvatski. istraživanja subjektivnog osjećaja zadovoljstva koja provode često baš ekonomisti pokazuju da se on zasniva najviše na uspoređivanju s drugima. i budući da je jasno da zato egalitaristička demagogija uvijek pali, a da je egalitaristički vođena politika s druge strane put u siromaštvo svih, mislim da je glavna mjera za odgovornost političkih stranaka nekog društva da ne igraju na tu kartu samo zato da bi po svaku cijenu došle na vlast. uostalom kao i kod drugih demagogija koje idu na niske strasti masa kao ksenofobija i slične.
a da je prosječan hrvatski birač i nešto snažnije vođen “niskim strastima” od drugih, to je vjerojatno točno, ali i i to je vjerojatno opet zato jer je živio pod takvom politikom.
ha ha, nevjerojatno. “vrijednosti indeksa mijenjaju se iz dana u dan, hoćemo li zato doživjeti novi crni ponedjeljak?” pa za koga oni to pišu?
osnovni sastojak da biste imali krah burze je panika. panika znači iznenađenje padom. a da li bi na bilo kojoj svjetskoj burzi pad trenutno iznenadio ulagače?
ma taj 87 je, ak se ne varam, prema većinskom vjerovanju uzrokovan doslovno tehnički. ne kužim baš detalje, ali to je bilo doba kad su masovno uveli osiguranja portfolia sa futuresima (ala ono što je Martingale opisao nedavno), a tu je došlo do neke nezgodne povratne veze koja je srušila market. poznato i po onim nobelovcima (Merton, Scholes) koji su “oznanstvenili” opcije, a čiji fond je skrahirao upravo tada.
inače, mislim da se market ubrzo oporavio. [smiley11]
Evo pojavili se proroci,sve je crno od petka do ponedjeljka,ova bonaca na tržištu je najvjerojatnije zbog Magme,tako je bilo kad je bio IPO Ine
ma taj 87 je, ak se ne varam, prema većinskom vjerovanju uzrokovan doslovno tehnički. ne kužim baš detalje, ali to je bilo doba kad su masovno uveli osiguranja portfolia sa futuresima (ala ono što je Martingale opisao nedavno), a tu je došlo do neke nezgodne povratne veze koja je srušila market. poznato i po onim nobelovcima (Merton, Scholes) koji su “oznanstvenili” opcije, a čiji fond je skrahirao upravo tada. inače, mislim da se market ubrzo oporavio. [smiley11]
“Hoćemo li doživjeti još jedan crni ponedjeljak?
Crni ponedjeljak (engl. Black Monday) je sinonim za kretanja vrijednosti dionica na njujorškoj burzi New York Stock Exchange 19. listopada 1987. kada je zabilježen rekordni pad vrijednosti dionica, a Dow Jones indeks je pao za 22,6%, tj. 508 bodova. Bio najveći pad u povijesti.”
http://www.javno.com/hr/profit/clanak.php?id=57029
Neozbiljno je u naslovu iznositi crne prognoze podsjećajući na dan kada je zabilježen rekordni pad vrijednosti dionica, a da se ne spomene da dionice donose u prosjeku preko 12% godišnje.
Članak je tipu zbilja na razini … mogo si je na HR wikipediji otvorit pojam “crni ponedjeljak” ili “crni tjedan” i napisat tamo ono što je napisao u članku … Što se dogodi kada se iskusni ulagači i promatrači tržišta počnu laćati pera … [smiley16]
Šta je zapravo pjesnik htio reći?
Barem se danas DJ zeleni … ali tek je početak tjedna …
kaj su fondovci dobili GO? Il’ je MAGMA U pitanju?
ako je ova rasprodaja zbog magme, magmu obavezno treba kupiti… jer sve što se eventualno izgubi za vrijeme rasprodaje trebalo bi se vratiti na magmi… ali u taj scenarij ne vjerujem…
koliko diskontnih cijena danas, živa rasprodaja, uzeo sam nešto Đure jer mi se čini da je dovoljno nisko pao, ali ima tu još podosta dionica po zanimljivoj cijeni.[smiley9]
Američani se dobrano zelene danas (izuzev DJU)… valjda su svi happy jer sutra ne rade … ali daju malo nade i za nas, barem koji promil nabolje sutra …