Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

TunaSalad: ” Ne znam od je Martingale ovo izvadio i da li će tako i kad biti … ” “Dohodak od špekulativnog kapitala treba oporezivati tako da ga pripišemo dohotku od rada, po istoj stopi, dok se dohodak od investiranja (horizont je duži od godinu dana) neće oporezivati”. Pretpostavljam na osnovu izjave Ljube Jurčića da neće oporezivati investicije nego samo špekulativni kapital. Špekulanti se dijele na scalpels, day traders and position traders. Scalpel and day trader ponašanje bih zakonski zabranio. Oni nikome ne koriste, samo štete. Pozicijska špekulacija je ponašanje koje sam opisao na primjeru AIKB. Oni su nužni jer oni kupuju opcije od hedžera (onih koji se ograđuju od tržišnog rizika). A mogu trgovati futures ugovorima na cijenu AIKB i međusobno. Pa tko je bolji prognozer. [smiley2] P.S. Racionalnom špekulacijom je najlakše obogatiti se. [smiley2]

Ne znam čemu ovakav stav prema nečemu potpuno regularnom.
Isto tako ne znam kome to daytraderi štete.
I nije točno da nikome ne koriste,
pa koriste sebi.
[smiley2]

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

Ne sjećam se gdje sam pročitao, ali Jurčić je nedavno izjavio da će (ako dođe na vlast) neoporezivo biti samo trgovanje gdje se dionice neće prodavati nekih 5-7 godina (jer je kao ta lova putem dionica bila uložena u gospodarstvo i pomogla u tom roku njegovom razvoju), a sve ostalo planira oporezovati, s time da će stopa varirati ovisno o roku u kojem se dionice proda.

Ignore: KressoM, delux

Na “otvorenome ” se izjasnio da misli oporezivat samo dohodak od špekulativnog kapitala , dok dohodak od investiranja na rok duži od godinu dana neće…

Scio me nihil scire

I Šuker i Jurčić su mi izraziti antipatikusi.
Ali u situaciji gdje Jurčić umjesto da govori o smanjenju poreza,
govori o uvođenju novih,
nemam izbora nego se prikloniti antipatikusu s brkovima.

NE CVETA CVEĆE NI U NAŠE PREDUZEĆE

….. a najbolja mi je ona Jurčićeva socijalistička zdravstvena politika….. zdravlje za sve i badava….. način na koji će to izvesti fascinira i samu američku predsjedničku kandidatkinju- gospođu Clinton….[smiley2]

Scio me nihil scire

ne znam kome to daytraderi štete.

Day Trading se ubraja u Trading Irregularities. Daytrader kupuje dionicu s namjerom da ju proda istog dana po skupljoj cijeni. Ako uspije, zaradio je. A na kome je zaradio? Za iznos njegove zarade je umanjena zarada investitoru. Šteti li ikome takvo ponašanje? Često. Recimo da je investitor uložio 100.000,00 kuna za dubinsko snimanje poduzeća i da ga je spreman preuzeti (100 posto) za 250,00 kuna po dionici. Pojavi se “utemeljena glasina” o preuzimanju poduzeća i špekulanti u potrazi za “besplatnim ručkom” napumpaju cijenu dionice na 400,00 kuna. Time su špekulanti privlačnost dionice investitoru zamijenili odbojnošću. Investitor se povlači, a njegovim povlačenjem gube svi. Jer dionica je sada preskupa da bi bila privlačna investitorima. Zbog toga regulator ima pravo isključiti dionicu s burze. Naravno, u Hrvatskoj to pravo regulator često zna zloupotrijebiti. Preuzimatelj poduzeća jednostavno “podmaže” upravu i regulatora da isključe dionicu kako joj cijena ne bi rasla i kako bi mogao po jeftinijoj cijeni od tržišne preuzeti poduzeće. Zbog toga je regulator u civiliziranim zemljama dužan objaviti “što objektivnije” razloge svog postupka. Znate i sami za primjere isključivanja dionica za koje je jedini argument bio “ja sam Bog, a fer cijena nije ono što vi špekulanti smatrate da je, nego ono što ja kažem. Jer sam Bog.” Ili šerif. [smiley2]

Zašto postoji ulazna i izlazna naknada kod dioničkih fondova? (vezano uz korekciju)

U očekivanju blage korekcije mogao sam iskoristiti MARKET TIMING i pobjeći iz dioničkih fondova u cash, te se vratiti kada blaga korekcija prođe. Upravo me rizik da korekcija neće iznositi koliko iznosi zbroj ulazne i izlazne naknade zadržao u fondovima. U nekima je što sam ostao ispalo dobro za mene, a neki su potonuli dvostruko više od naknada. Ulazna i izlazna naknada su instrument zaštite od špekulanata. [smiley2]

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Dragi moj magistre,
Sve što pišete je točno, suština je u tome da je burzovno-špekulantski svjet puno učinkovitiji od onog u kojem birokrati određuju koliko što vrijedi. O deformacijama ekonomskih svjetonazora ima brdo knjiga.
Ipak, bit je formulirao “Gecco” (M.Daglas, Wall street) : Svijet pokreće pohlepa !

Kupi jeftino, prodaj skupo- u socijalizmu je bilo kažnjivo. Sada srećem ljude koji žale za tim danima.
Ako demagogija pravednosti pobjedi na izborima to će opet tragično usporiti razvoj. Kako ja vjerujem da razvoj nekog područja determiniraju ljudi koji tu žive, dolazimo do spoznaje o ograničenosti…

[color=black][/color]

lijepo je trotter rekao na jednoj drugoj temi – igrači (xxx-traderi) pridonose likvidnosti. ono što se dade pročitati od autoriteta je da većina takvih uglavnom gube, no to je druga priča.
država ako hoće smanjiti špekulaciju, može to preko poreza. zabraniti sigurno ne može (tehnički neizvedivo) a i ne treba.

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Ma, dajte ljudi, da se Linića i Čačića (koji su daleko od poštenjačina) ili bilo koga drugog ostavi sljedećih 20 godina na vlasti odriješenih ruku ne bi mogli toliko unazaditi Hrvatsku koliko su to činile HDZ-ove vlade 90-ih godina

Možda ti ovo otvori oči. Na kraju članaka su ti skenirani dokumenti dakle nije “rekla-kazala”.

http://www.netnovinar.org/compiled/p437.htm

http://www.netnovinar.org/netnovinar/dsp_page.cfm?articleid=9243&urlsectionid=3329&specialsection=ART_FULL&pageid=458&PSID=24437

http://www.netnovinar.org/netnovinar/dsp_page.cfm?articleid=9241&urlsectionid=3329&specialsection=ART_FULL&pageid=458&PSID=24437

thompson, kakve veze imaju linkovi, članci i dokumenti s mojom rečenicom koju si citirao? Pa, pogledaj još jednom što sam napisao u zagradi. I dalje stojim kod tvrdnje iz citata. Nije stvar u tome da su navedena dvojica poštenija od ovih na vlasti, nego u tome da se u prvih deset godina naše demokracije toliko toga (vezano uz gospodarstvo i privatizaciju) loše napravilo, a HDZ je propustio jedinstvenu priliku da pametnim (domoljubnim!) potezima (a, ne trpajući pare u privatne džepove) ostane na vlasti 30 godina.
Prilika čini lopova, a HDZ je svoju priliku dobro iskoristio. Da je neka druga stranka bila na vlasti ne znam bi li napravili bolje, ali za ove znamo kako su odigrali. Naravno, “prinosi u prošlosti nisu garancija budućih prinosa”, ali skeptičan jesam.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Na “otvorenome ” se izjasnio da misli oporezivat samo dohodak od špekulativnog kapitala , dok dohodak od investiranja na rok duži od godinu dana neće…

1. Ni njemu samom nije baš jasna razlika. Zato bi birokracija arbitrirala što jest a što nije špekulacija.
U tu svrhu bi zaposlili tisuće novih čata da kontroliraju svaku transakciju. Njihove bi plaće pojele sav prihod od tih poreza !

2. Strah od takvog “razvoja” sigurno već sad utiče na korekciju i oprez jer je svakom pametnom ulagaču jasno
da bi ta polit-ekonomija bila veliko zlo.

[color=black][/color]

suština je u tome da je burzovno-špekulantski svjet puno učinkovitiji od onog u kojem birokrati određuju koliko što vrijedi. Svijet pokreće pohlepa !

Slažemo se.

država ako hoće smanjiti špekulaciju, može to preko poreza.

Slažemo se. Ali treba biti jako oprezan i konzultirati se na Forumu Poslovnog dnevnika.

Prilika čini lopova, a HDZ je svoju priliku dobro iskoristio.

Slažemo se. Uz napomenu da je konzervativni neoliberalizam kao filozofija za mene OK. Problem su ljudi.

Zato bi birokracija arbitrirala što jest a što nije špekulacija. U tu svrhu bi zaposlili tisuće novih čata da kontroliraju svaku transakciju. Njihove bi plaće pojele sav prihod od tih poreza !

SIMPSONA za premijera !!! Šteta što u državnom aparatu nema onih koji razmišljaju kao SIMPSON !!! A ako netko takav zaluta, izbace ga vrlo brzo jer je opasan.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

New Report

Close