Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

Uvoz je smanjen i lukavim zakonom od 1.4.2007 di se ljepo kaze da u rh ne mogu uvest automobili ispod norme euro3 tj od 2001 na gore,normalno da se poravnava sa izvozom,raspitajte se koliko je pao uvoz automobila polovnih eto i to ide u prilog toj racunici ali ne i budjetu [smiley7] ajoj se nama u rh[smiley7]

Ako me nema ,znaci da nisam tu.

vidim, vlada veliki optimizam u vezi rasta BDPa [smiley2] i to od ljudi na burzi. jao si ga nama. [smiley7]

čitam i ja i mislim si to isto. ali pesimizam bih još razumio, to je ionako hrvatska nacionalna karakteristika. nego ne razumijem kako ljudi na burzi mogu drukati za sdp-ovog jurčića. ostavimo sada čak po strani njegovu osobnu antipatičnost kao i njegov ognjištarski nacionalizam. ali između sanadera i njega cijela razlika je: oslonac na privatno poduzetništvo ili državno dirigiranje ekonomijom.

prvo, pa valjda je svakom od vas jasno da uspješnost neke ekonomije ovisu o stupnju ekonomskih sloboda i nepetljanju države u ekonomski proces. a prinosi na burzi ovise isključivo o uspješnosti ekonomije. i to nije nikakvo pitanje političkog opredjeljivanja nego željezni ekonomski zakon: miješanje države u ekonomiju, što je jurčićev program, znači pad burze. točka.

drugo, jurčiću je i stalo do slabljenja tržišta kapitala. tržište kapitala je instrument slobodnog tržišnog financiranja ekonomije. njemu koji želi voditi ekonomiju i ulijevati u poduzeća sredstva po svojim planovima naravno da je tržište kapitala smetnja u tom planu jer omogućava autonomiju ekonomskih subjekata. kad bi jurčić mogao ostvariti svoju idealnu državu, u njoj tržišta kapitala ne bi uopće ni bilo. a vi ovdje diskutirate hoćete li glasati za njega!?

Ma dajte molim Vas. Jeste li čuli Ljubu kako se računa porast BDP? Pa ovaj Šuker izgleda da ne zna da je zemlja dužna ko Kirgistan ( 30 miljardi eura ) a onda bi još podijelio dug. Ne znam nisam vjernik, ali mislim da bi trebao na dijetu. Pa Linić pored njega izgleda kao meneken za donje rublje. Što se tiče rasta izvoza ma dajte molim Vas. Kakav rast izvoza. Kakva pokrivenost uvoza. Postavljaju preteška pitanja. Odgovor je: Ne znam. Nisam vjernik, ne idem u crkvu, ali u ovu priču ne vjeruje ni najveći vjernici.

Po ovome se da zaključiti da si ti prodao dionice a šuker nije. Ništa drugo.

kad bi jurčić mogao ostvariti svoju idealnu državu, u njoj tržišta kapitala ne bi uopće ni bilo. a vi ovdje diskutirate hoćete li glasati za njega!?

kad bi ja mogao ostvariti idelanu drzavu, isto ne bi bilo u njoj trzista kapitala.. osim ako trziste kapitala nije ideal svemira[smiley1]

nisam jurcicev simpatizer, ali ovo je stvarno glupost.. a o autonomnosti ekonomije i neovisnosti o drzavi mozes samo sanjati.. toga nema nigdje u svijetu..

pitanje je samo hoce li drzava dirigirati ekonomiju ili ekonomija drzavu.. ja sam uvijek za prvu soluciju.. jer drzava odgovara gradjanima a firme nikome osim zakonu, tj. drzavi.. barem u teoriji..

https://childhealthsafety.wordpress.com/2012/03/14/government-experts-cover-up-vaccine-hazards/

između sanadera i jurčića cijela razlika je: oslonac na privatno poduzetništvo ili državno dirigiranje ekonomijom. kad bi jurčić mogao ostvariti svoju idealnu državu, u njoj tržišta kapitala ne bi uopće ni bilo. a vi ovdje diskutirate hoćete li glasati za njega!?

Tema ovog posta je korekcija, a ne politika. Dohodak od špekulativnog kapitala treba oporezivati tako da ga pripišemo dohotku od rada, po istoj stopi, dok se dohodak od investiranja (horizont je duži od godinu dana) neće oporezivati, iako se u SAD-u oporezuje i po 15%. Ako zbog uvođenja poreza na dohodak od kapitala dođe do korekcije, to je samo dokaz Jurčićeve tvrdnje da na burzi stoluju špekulanti, a ne ulagači. [smiley1]

Je li se Jurčić preračunao? 40.000 špekulanata nasuprot 2.000.000 siromašnih… [smiley2]

Jurčić je opasan za Hrvatsku iz mnogo drugih razloga. Najbitniji je u izjavi: “Ako procijenimo da bi se promjenom monetarne politike mogao povećati gospodarski rast, tada bi najvjerojatnije došlo do slabljenja domaće valute. Ako se vodstvo Hrvatske narodne banke tome usprotivi, izmijeniti ćemo Zakon o HNB-u tako da takvu promjenu monetarne politike učini mogućom.” Iako je Rohatinski povukao mnoge krive poteze (ignoriram to da su ga na nepopularne poteze svojim ne provođenjem fiskalne konsolidacije prisilili nositelji HDZ-ove fiskalne politike), opasno je nositelje monetarne politike podrediti Vladi. Oni moraju biti nezavisni i usmjereni prema razvoju financijske industrije. To je sve od mene.

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

čitam i ja i mislim si to isto. ali pesimizam bih još razumio, to je ionako hrvatska nacionalna karakteristika. nego ne razumijem kako ljudi na burzi mogu drukati za sdp-ovog jurčića. ostavimo sada čak po strani njegovu osobnu antipatičnost kao i njegov ognjištarski nacionalizam. ali između sanadera i njega cijela razlika je: oslonac na privatno poduzetništvo ili državno dirigiranje ekonomijom.

prvo, pa valjda je svakom od vas jasno da uspješnost neke ekonomije ovisu o stupnju ekonomskih sloboda i nepetljanju države u ekonomski proces. a prinosi na burzi ovise isključivo o uspješnosti ekonomije. i to nije nikakvo pitanje političkog opredjeljivanja nego željezni ekonomski zakon: miješanje države u ekonomiju, što je jurčićev program, znači pad burze. točka.

drugo, jurčiću je i stalo do slabljenja tržišta kapitala. tržište kapitala je instrument slobodnog tržišnog financiranja ekonomije. njemu koji želi voditi ekonomiju i ulijevati u poduzeća sredstva po svojim planovima naravno da je tržište kapitala smetnja u tom planu jer omogućava autonomiju ekonomskih subjekata. kad bi jurčić mogao ostvariti svoju idealnu državu, u njoj tržišta kapitala ne bi uopće ni bilo. a vi ovdje diskutirate hoćete li glasati za njega!?

Osobno nisam simpatizer niti HDZ-a niti SDP-a (u nedavnom postu na ovoj napisao sam da ne vidim stranku u Hrvatskoj koja ima snage i znanja “pokrenuti Hrvatsku”).
Mislim da je tvoja ocjena o tome da “ljudi na burzi drukaju za Jurčića” netočna jer je, koliko sam ja pratio, mnogo više onih koji su napisali da će zbog najave novih poreza vezanih uz burzu glasati za HDZ iako nikad nisu mislili da će to učiniti. To je njihovo legitimno pravo, isto kao što je legitimno i da neki smatraju da će Jurčićeva strategija donijeti bolje rezultate.
S makroekonomskog gledišta nije lako razlučiti što je bolje jer i u svijetu postoje pristaše i većeg i manjeg utjecaja države na gospodarska kretanja. To nije tako jednostavno i jednostrano kao što si ti napisao veće je vrlo slojevito gdje i do koje razine bi država pojačala ulogu u gospodarstvu. Uostalom, mislim da navedena Jurčićeva ekonomska strategija nije ono što ti pišeš – socekonomija.
I, na kraju, vrlo je upitno kada i u kojem obliku bi se porez na kapitalnu dobit uveo jer i sami budući vjerojatni koalicijski partneri SDP-a (u slučaju pobjede i dogovora) su rekli da smatraju da još nije vrijeme za takav porez.

"Ne brojite novac dok još sjedite za stolom."-profesionalni kockar

Tema ovog posta je korekcija, a ne politika. Dohodak od špekulativnog kapitala treba oporezivati tako da ga pripišemo dohotku od rada, po istoj stopi, dok se dohodak od investiranja (horizont je duži od godinu dana) neće oporezivati,

sasvim se slažem, tema je korekcija. ali kretanja na tržištu kapitala ovise o političkim kretanjima. sasvim jednostavno rečeno, da imamo staro socijalističko uređenje, kretanje na tržištu kapitala bilo bi 0 jer ga ne bi ni bilo. sad imamo brzi rast također zbog političkih razloga, tj. jer se provode reforme. u čemu se sastoje te reforme koje nam poklanjaju taj rast? u oslobađanju ekonomije od države, tj. u omogućavanju napredovanja OD državno kontrolirane ekonomije PREMA liberalnoj ekonomiji. u kojem smjeru ide jurčićev program? u obratnom tj. u antireformskom. je li antireformski obrat dobar za tržište kapitala? očito nije. da li nesigurnost zbog moguće promjene makropolitike u antireformskom smjeru ima veze sa smanjenjem entuzijazma na hrvatskom tržištu kapitala? ja mislim da ima. dapače mislim da je to razlog zbog čega ćemo sve do izbora vidjeti samo povremene i privremene pomake crobexa preko 5000 (kamo sreće da me događaji opovrgnu!). prema tome, ja pišem upravo o korekciji i ni o čemu drugome.

a krivo si me razumio ako misliš da me smeta najava uvođenja poreza na kapitalnu dobit. mislim da je to u načelu ok i ne brine me tih 10 ili 15% dobiti koje bismo morali plaćati nego moguć nestanak dobiti uopće (među ostalim, kako pišeš, i zbog poigravanja moguće buduće vlade monetarnom politikom, ali i zbog poigravanja deficitom i drugoga). a tada to nije ni samo moj problem ni samo problem ulagača nego malo šira frka.

Osobno nisam simpatizer niti HDZ-a niti SDP-a (u nedavnom postu na ovoj napisao sam da ne vidim stranku u Hrvatskoj koja ima snage i znanja “pokrenuti Hrvatsku”). Mislim da je tvoja ocjena o tome da “ljudi na burzi drukaju za Jurčića” netočna

ni sam nisam baš ničiji simpatizer. pogotovo ne hdz-ov. samo me zanima tko će obaviti bolji posao. i uz sve antipatije nastojat ću pridonijeti da na vlast ne dođe netko tko recimo dan danas usred evrope najavljuje povećanje deficita da bi proširio državnu birokraciju onoliko koliko mu je to potrebno za provedbu njegovog ekonomskog masterplana.

imaš pravo, netočno sam se izrazio s tim da “ljudi na burzi drukaju za jurčića”. općenito je ton protiv njega. mislio sam zapravo na to da na ovih posljednjih par stranica postova mnogi na forumu tvrde da je netko u zavodu za statistiku namjestio izvještaje kvartalnom rastu ili da o ekonomiji treba slušati samo jurčića ili kako bi željeli da država vlada ekonomijom. ne ulazim u to zašto to rade. samo sam skrenuo pažnju na to koliko je to montipajtonovska situacija za jedan investitorski forum.

Tema ovog posta je korekcija, a ne politika. Dohodak od špekulativnog kapitala treba oporezivati tako da ga pripišemo dohotku od rada, po istoj stopi, dok se dohodak od investiranja (horizont je duži od godinu dana) neće oporezivati, iako se u SAD-u oporezuje i po 15%. Ako zbog uvođenja poreza na dohodak od kapitala dođe do korekcije, to je samo dokaz Jurčićeve tvrdnje da na burzi stoluju špekulanti, a ne ulagači. [smiley1]

Katastrofa ako se to provede. Sto znaci da bi se to zbrojilo dohodku, i onda cap, 35 ili 45% poreza bi zahvatio? Znaci lupit po srednjoj/visoj srednjoj klasi, koja zapravo ima visak novaca koji je spremna ulozit. Ili u duge pozicije, fuj [smiley16]. To bi se definitivno lose odrazilo na likvidnost burze.

"Stocks have reached what looks like a permanently high plateau."

Ne znam od je Martingale ovo izvadio i da li će tako i kad biti … no u takvoj varijanti je napisao da ako držiš nešto duže od godinu dana – nema poreza. Eto mjesta bilo kojoj klasi da investira višak novaca bez poreza.

No, ako netko ne želi više lupati o ovakvim temama na Korekciji, može na:
Vaš link
[smiley11]

Never pay the slightest attention to what a company president ever says about his stock. Bernard Baruch

Martingale
“Dohodak od špekulativnog kapitala treba oporezivati tako da ga pripišemo dohotku od rada, po istoj stopi, dok se dohodak od investiranja (horizont je duži od godinu dana) neće oporezivati…”

tocno ovako je u npr. Austriji, uz dodatak kako se na isplacene dividende placa porez od 25% jednako kao i kod kamata dobivenih bankovnom stednjom.

Ne znam od je Martingale ovo izvadio i da li će tako i kad biti …

“Dohodak od špekulativnog kapitala treba oporezivati tako da ga pripišemo dohotku od rada, po istoj stopi, dok se dohodak od investiranja (horizont je duži od godinu dana) neće oporezivati”.

Pretpostavljam na osnovu izjave Ljube Jurčića da neće oporezivati investicije nego samo špekulativni kapital. Špekulanti se dijele na scalpels, day traders and position traders. Scalpel and day trader ponašanje bih zakonski zabranio. Oni nikome ne koriste, samo štete. Pozicijska špekulacija je ponašanje koje sam opisao na primjeru AIKB. Oni su nužni jer oni kupuju opcije od hedžera (onih koji se ograđuju od tržišnog rizika). A mogu trgovati futures ugovorima na cijenu AIKB i međusobno. Pa tko je bolji prognozer. [smiley2]

P.S. Racionalnom špekulacijom je najlakše obogatiti se. [smiley2]

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

New Report

Close