…
Naravno. Ali market cijena dionica na tržištima JIE odavno nema veze sa intrinsic cijenom. Ili upravitelji fondova znaju napraviti prospective analysis, a ja ne znam. Vjerojatno ja ne znam, ipak sam inženjer. Volio bih da me nauče.
…
Mozda dobijaju bonuse proporcionalne rastu fondova? Analiza, bonus, analiza, bonus… bonus.
Ima još optimističnih:
Crox će povećati interes stranih ulagača za naše tržište kapitala
Vaš link
MILAN HORVAT PREDSJEDNIK UPRAVE FIMA GRUPE: Krize su neizbježne, ali se mogu predvidjeti (blago njemu)
Vaš link
E, tu dolazimo do možda najveće kontroverze na hrvatskom tržištu – dojam je da zapravo nitko ne gleda fundamente i da se cijene kreću gore ili dolje posve neovisno o njima.
HORVAT: Taj dojam stoji, ali samo na prvi pogled. Tržišta kao što je hrvatsko u pravilu su potcijenjena, pa se događa veliki rast, pogotovo u nekim razdobljima kad se to otkrije kao stvarno dobra i potentna ekonomija. Drugo, takva tržišta gospodarski rastu znatno brže od razvijenih. Rast BDP-a u tranzicijskim državama kreće se od, nažalost, samo oko 4 posto u Hrvatskoj, pa čak 8, 9 ili više posto u nekim drugim državama. Za razliku od prosjeka na zapadu, od 1 ili 2 posto. Prema tome, u ovim zemljama je rast najmanje tri do četiri puta veći, što znači da su i povrati na ulaganje brži, profiti viši te da cijene mogu biti isto toliko puta veće nego u razvijenim ekonomijama. Naime, na tržištima kapitala ulaže se u očekivani rast i u očekivanje dobiti.
Pokušajmo onda malo zagrebati po tim fundamentima. Vjerojatno biste slično odgovorili i prije godinu dana. Ali i u međuvremenu smo ponovno ostvarili visoki rast. Koliko daleko su današnje cijene udaljene od funadamentalnih pokazatelja?
HORVAT: Teško je to gledati en generale. Prije samo godinu dana rekao bih vam da je tržište generalno potcijenjeno, no danas više ne. Rekao bih da ima i potcijenjenih i precijenjenih dionica. Danas je to tržište mnogo razvijenije i jače te na njemu treba mnogo više i ozbiljnije raditi. Prije godinu dana mogli ste doći na tržište i kupiti gotovo bilo što i imati od toga dobar prinos. Danas to više ne možete. Došlo je vrijeme kad možete kupiti nešto što će se dobro razviti, ali može čak prilično i potonuti. Znači, danas dolazi vrijeme kad će se diferencirati špekulanti od investitora. Prije to nije bilo bitno, jer je tržište bilo potcijenjeno i svi su zarađivali, i oni koji su znali analizirati i oni koji su samo kupovali. A sad već treba početi uključivati znanje i sve ono što ide uz to, danas to počinje biti ozbiljan posao.
MILAN HORVAT PREDSJEDNIK UPRAVE FIMA GRUPE: na tržištima kapitala ulaže se u očekivani rast i u očekivanje dobiti. Prije samo godinu dana rekao bih vam da je tržište generalno potcijenjeno, no danas više ne. Rekao bih da ima i potcijenjenih i precijenjenih dionica.
1, D = Dividend Discount Model
2. FCFE = Free Cash Flow to Equity Model
3. RI = Residual Income Model
Sva tri fundamentalna valuacijska modela se zasnivaju na očekivanjima. Te je diskontna stopa u njima “the cost of capital” ili investitorova zahtijevana stopa prinosa. Što je tržište više, racionalan investitor može očekivati niži prinos, a ako je njegova zahtijevana stopa viša od one koju očekuje da očekuje da na tržištu može ostvariti, seli na tržište s većim potencijalom rasta (Ukrajina), a naivcima ostavlja tržište koje je za njega preskupo. Tako rade racionalni špekulanti. [smiley2]
Adio dečki, čujemo se za tjedan dana. [smiley2]
Domaći dionički fondovi krajem svibnja drže (Cash+Deposits)/Assets=23,26%. Upravitelji fondova ne smiju dopustiti jaču korekciju cijene dionica. Sredstva za obranu imaju.
Po meni, ova lova ne mora sluziti samo za obranu pozicija, vec i za jeftinu kupnju u/nakon korekcije.
Martingale:
”
Domaći dionički fondovi krajem svibnja drže (Cash+Deposits)/Assets=23,26%. Upravitelji fondova ne smiju dopustiti jaču korekciju cijene dionica. Sredstva za obranu imaju.
”
Po meni, ova lova ne mora sluziti samo za obranu pozicija, vec i za jeftinu kupnju u/nakon korekcije.
Pitam se je li im to dovoljno za obranu? A ako i je, pitam se i imaju li volje braniti ove cijene?
kad smo kod večernjeg … nema veze s trenutnom korekcijom, ali se može špekulirati sa dugoročnijim stanjem tržišta.
Vaš link
OPTIMIZAM U BDP-u Neslužbeni statistički pokazatelji u prvom polugodištu bolji od očekivanih
Gospodarski rast skočio na 6%
i
Vaš link
Ovo možemo gledati pesimistično:
Sve ostale industrije strmoglavile su se tako nisko da rijetke imaju šanse približiti se zlatnim godinama hrvatske industrije.
a možemo i špekulirati optimistično:
Industrije upola manje nego ’87. – ako je sad upola kao nekad, onda možda u godinama pred nama ima prostora za rast. Nije valjda da će nam stanje ekonomije u socijalizmu ispasti bolje nego u kapitalizmu?
a možemo i špekulirati optimistično: Industrije upola manje nego ’87. – ako je sad upola kao nekad, onda možda u godinama pred nama ima prostora za rast.
očito je da se baš taj rast upravo događa. pa u prvoj vijesti za koju daješ link baš se vrlo visoki rast industrije i navodi na prvom mjestu među uzrocima ovako visokog rasta bdp-a. e sad, što se tiče rasta dionica, pitanje je samo je li priljev novca na tržište kapitala ove godine doveo do toga da je i to novo ubrzanje razvoja zapravo već dobrim dijelom uračunato u cijene.
Ja taman pobjego pred korekcijom iz Republike srpske a ono me dočekala korekcija u RH. A šta sad? da kupujem ili da čekam?
osobno mislim gospodo da se previše zamarate oko stvari na koje nikada nećemo dobiti odgovora…
Na kraju krajeva … HFP je sada svima lopta za ispucavanje…. a vi ne vidite da je to samo bačena kost koju su neki psi već davno oglodali….ostatke su davno zakopali, a mi bi se sada kao trebali sjetiti dobre šunke….
i dajte molim vas više oko D, FCFE, RI…. nema tu kruha ….sve teorija do teorije… mlačenje prazne slame…
Čito sam neki dan kak su na burzi istraživali pa pustili čimpanzu da izabere portfelj… rezultat….očekivan… jadnik majmun se još za života obogatio.[smiley2]
…
Čito sam neki dan kak su na burzi istraživali pa pustili čimpanzu da izabere portfelj… rezultat….očekivan… jadnik majmun se još za života obogatio.[smiley2]
A ni konobarica nije lose prosla:
http://articles.moneycentral.msn.com/Investing/Extra/IsWaitressAStockGuru.aspx?GT1=10119