Korekcija

Forum namijenjen svim temama vezanim za dionice, obveznice i druge vrijednosne papire te trgovanje istima u Hrvatskoj.

OPTIMIZAM U BDP-u Neslužbeni statistički pokazatelji u prvom polugodištu bolji od očekivanih
Gospodarski rast skočio na 6%

Večernji list:

http://www.vecernji.hr/home/manager/989156/index.do

Prema najnovijim neslužbenim statističkim pokazateljima ekonomski rast u Hrvatskoj popeo se u prvom tromjesečju na šest posto, a ta se stopa rasta proteže, prema tvrdnjama stručnjaka, i na cijelo prvo polugodište.

Stručnjaci koji se bave sustavom nacionalnih računa uvjereni su da je rast još veći, a to su nam najavljivali i stručnjaci MMF-a, koji su pretpostavljali da iza visokog rasta prihoda u državnom proračunu stoji i veće ubrzanje gospodarskog rasta.

Gospodarski je rast ubrzan, kaže dr. Željko Lovrinčević iz Ekonomskog instituta Zagreb, na osnovi visokog rasta industrijske proizvodnje i građevinarstva. U pozadini je i visoki rast prometa u trgovini. Četvrta je bitna komponenta visokog rasta gospodarstva povoljno okruženje na europskom tržištu, s kojim Hrvatska razmjenjuje glavninu dobara.

No stručnjaci tvrde da je za brži ekonomski rast zaslužna i blaga zima. Dobri klimatski uvjeti omogućili su bolje rezultate u turizmu i veći broj noćenja, a i bolje prihode od transporta.

Zahvaljujem još uvijek anonimnom brokeru koji je uočio da je Martin samo jednom transakcijom opisanom na prethodnom postu http://www.poslovni.hr/Forum/Thread.aspx?ThreadID=2279&pg=154 ostvario prinos 25,95% ili 734.151,29 HRK, što je uz glavnicu dovoljno za otvaranje VLASTITOG BROKERAJA. Također zahvaljujem anonimnom brokeru što je uočio da je Martin prethodni post sastavio od svojih ranijih komentara razbacanih po različitim temama Foruma Poslovnog dnevnika. Koji se “slučajno” podudaraju s datumima na postu i stvarnim transakcijama. [smiley2]

P.S. Cena AIKB je 22.06.2007. pala za 7,48%. Jeste naivni. [smiley2]

P.S. Martin nema milijune kuna. Da ima, već bi bio gazda za koga biste znali. Martin je možda vlasniku kapitala savjetovao što da napravi? [smiley2]

P.S. Kako je Martin predvidio što će se dogoditi? Promatranjem tržišta (prometnih znakova). [smiley2]

P.S. Koji signal je Martin prepoznao? Mala tajna velikog majstora racionalne špekulacije? [smiley2]

Hvala na pokazanom interesu, ali još mi nitko nije ponudio da razgovaramo o mogućim poslovima. Kako sam već rekao, Martin ima premalo kapitala da bilo što veliko pokrene sam.

Zahvaljujem svima što su me prepoznali imenom i prezimenom, te se predstavili, ali radije neka javno za sada ostane Martin. Dok ne stavim knjigu na Forum. [smiley2]

"[b]Čate[/b]" su najveći problem s kojim je Lijepa Naša suočena.

Odličan post Martingale, pogotovo ovo oko najave Fime o kupovini dionica Podravke. Dosta neobična najava i to na sva zvona. Mora biti da netko veliki treba izići?

prije par mjeseci FIMA je najavila da prodaju DDJH, da bi nakon toga (pošto se cijena malo korigirala/pala) zapravo podebljali pozicije i ušli unutra s još jednim svojim fondom!
Toliko o vjerodostojnosti izjave koje dolaze iz FIME. A zasigurno bi i HANFA tu imala posla…zbog utjecaja na tržište kapitala.

Kolega tony, odgovorio sam na temi HANFA. Ovdje je rasprava kako zaraditi tijekom korekcije.

Iako Pravilnik o trgovanju izvedenim financijskim instrumentima treba napraviti HANFA. Baš me zanima u kojoj je fazi razvoja. [smiley2]

Zanimljivo da nitko ne napiše ni riječi…. U Bruxellesu postignut dogovor oko novog ugovora kojim bi Hrvatskoj sada definitivno otvorio vrata Europi… do jučer Hrvatska u to nije mogla biti sigurna!
Ovo bi moglo temu “korekcija” baciti u zaborav!

U Bruxellesu postignut dogovor oko novog ugovora kojim bi Hrvatskoj sada definitivno otvorio vrata Europi… Ovo bi moglo temu “korekcija” baciti u zaborav!

Samo je privremeno odložiti, euforični kolega, samo odložiti… [smiley2]

Poštovani kolega Martingale koliko bi dugo po vašem mišljenju mogla potrajati ova korekcija? Znam da je to teško reći ali vas molim vašu procjenu.

Sa štovanjem

Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva: " S ekonomskog gledišta, dionice Ine ne isplati se dati ni bivšim zaposlenicima ni umirovljenicima i braniteljima jer je riječ o nacionalnim resursima kojima trebaju upravljati profesionalci koji će Ini povećati vrijednost i razviti je." Zagreb, 29.04.2006.g

koliko bi dugo mogla potrajati korekcija?

Moje mišljenje nije relevantno, kolega Fedor. Ali hvala na pitanju, pa ću iskazati svoj stav koji je možda različit od mog pravog stava zbog sukoba interesa u kojem sam zbog iskazivanja stava.

Pitanje je o kakvoj korekciji razgovaramo? Na primjer, tijekom ožujka i travnja 2005. godine indeks dioničkih fondova je potonuo osjetno preko 4%. Tada nitko nije vrištao: “KOREKCIJA”!!! Sada je nakon rasta od 30.57% tijekom pet mjeseci potonuo manje od 2%, a mali ulagači panično vrište “KOREKCIJA”!!! Osjećaj korekcije je stanje vaših očekivanja. A upravo su mediji na domaćem tržištu kapitala stvorili špekulante i paničare. Pokušajte promatrati sliku racionalno. Najgore je što upravitelji fondova ne smiju dopustiti jaču korekciju (koja bi tržište ponovo učinila privlačnim za nove ulagače) jer će udjeličari špekulanti pobjeći dok još imaju dobit. Da sam savjetovao svom starom da pobjegne iz PBZ Globala 18.5. i vrati se u njega 19.6. ostvario bi preko 3% dobiti korištenjem MARKET TIMING-a (nakon obračunavanja izlazne i ulazne naknade). Pogrešno sam procijenio Portfolio Managera PBZ Global fonda. Kako stampedo i gubitak tržišnog udjela nitko ne želi, u razvijenom svijetu je gotovo nemoguće profitirati od market timing špekulacije i daytradinga. Ali mi smo Balkan, zar ne? Sada dolazi do pitanja kuda uložiti sredstva koja svakodnevno pristižu, a koje sam otvorio prije 8 mjeseci, tada uz dodatak za godinu dana. Pitanje se otvorilo samo već prošli mjesec. Domaći dionički fondovi krajem svibnja drže (Cash+Deposits)/Assets=23,26%.

Savjet: Pratiti signale BEHAVIOR FINANCE koja je spoj fundamentalne i tehničke analize. [smiley2]

Zanimljivo da nitko ne napiše ni riječi…. U Bruxellesu postignut dogovor oko novog ugovora kojim bi Hrvatskoj sada definitivno otvorio vrata Europi… do jučer Hrvatska u to nije mogla biti sigurna! Ovo bi moglo temu “korekcija” baciti u zaborav!

ne znam, i prije je bilo teško zamisliti da završe pregovore, hrvatska ispuni uvjete, a eu kaže “sorry, imamo malu nesuglasicu u obitelji, da li bi još malo pričekali pred vratima?” to bi bila prevelika blamaža za uniju.

važnije mi izgleda ono drugo, o godišnjem rastu bdp-a na 6%. naravno, ako je vijest točna. budući da se navodi lovrinčevića, moglo bi biti ozbiljno. sjetimo se samo kako su tokom Q1 svi bili zadovoljni s 4.8 prošle godine i već uračunali lagani pad za ovu godinu zbog izbora itd. sve do 4.2. i koliko je u takvim okolnostima rastao crobex. a ako je ovo istina, onda hrvatska time čini se iz grupe solidnorastućih prelazi u grupu brzorastućih ekonomija.

Poštovani kolega Martingale, zahvaljujem vam na odgovoru. Vidim da ste obradili stanje tržišta i burzovna očekivanja kroz situaciju sa fondovima, a ono što mene osobno puno više interesira, kao inidvidualnog glavničara, jest vaš pogleda na korekciju cijena izražen kroz pad crobexa kao reprezentanta stanja naših najboljih dionica. Naime ipak je on osjetno više potonuo od ovih dva posto koliko je pao index fondova. Naime crobex je već bio na 5.150 bodova a sad je na 4.800, što čini pad od 6,8%. No ni to nije nešto bi nas trebalo osobito zabrinuti, ono što je zabrinjavajuće jesu još uvijek signali o precijenjenosti dionica koji stižu sa raznih strana.
Što mislite o tome? Slijedi li nam daljnji pad?

Evo kako to prezentira g.Kristijan Floričić: “Sve burze u regiji su prema rastu ove godine među vodećih 10 u svijetu. To su potpuno neodržive stope.”

Ljubo Jurčić, bivši ministar gospodarstva: " S ekonomskog gledišta, dionice Ine ne isplati se dati ni bivšim zaposlenicima ni umirovljenicima i braniteljima jer je riječ o nacionalnim resursima kojima trebaju upravljati profesionalci koji će Ini povećati vrijednost i razviti je." Zagreb, 29.04.2006.g

Vidim da ste obradili stanje tržišta i burzovna očekivanja kroz situaciju sa fondovima.

Domaći dionički fondovi krajem svibnja drže (Cash+Deposits)/Assets=23,26%. Upravitelji fondova ne smiju dopustiti jaču korekciju cijene dionica. Sredstva za obranu imaju.

Jesu li još uvijek prisutni signali precijenjenosti dionica?

Naravno. Ali market cijena dionica na tržištima JIE odavno nema veze sa intrinsic cijenom. Ili upravitelji fondova znaju napraviti prospective analysis, a ja ne znam. Vjerojatno ja ne znam, ipak sam inženjer. Volio bih da me nauče.

Kristijan Floričić: “Sve burze u regiji su prema rastu ove godine među vodećih 10 u svijetu. To su potpuno neodržive stope.”

Pametno se oglasiti na taj način, da se smire neracionalna očekivanja. Kada bi gospodina Floričića podržali svojim izjavama i ponašanjem ostali upravitelji fondovima, bilo bi još uvjerljivije. Ne znači da će cijene dionica padati. Samo mjesečna stopa rasta treba usporiti na 1%. A meni je to sasvim dovoljno.

Čujte dečki morti bum ispal kaj Štef iz Klanjca, al se z aviona vidi da nam slijedi rockabiliy. Rolling stones, hebate. A kad se kamjenje kotrlja bolše je bit na vrh brda ( v kešu ) neg pri dnu ( s papirima u džepu ).
NKZ. ( Najte kaj zamerit )

New Report

Close