ma stvar je sa brokerima da oni šortaju na način da potkradaju tebe i mene…npr ti daš nalog na kupnju 100 dionica INE po 2950, broker zakljući da će cijena do kraja dana pasti na 2900…on zatvori tvoj nalog i proda ti 100 dionica koje nema, ali ima do kraja dana mogućnost ih kupiti…pa kad cijena padne na 2900 on ih lijepo kupi i zaradio je 5000 kn[smiley2]
Ali on nije mene pokrao. Ja sam kupio po 2950 po koliko sam tražio. A on je zaradio Mogao sam i ja postaviti nalog na 2900. . To je druga stvar nego da trguje mojim dionicama bez moga znanja.
blueman: ” apoksiomen: ” Tlm, Petrokemija, Jadroplov, Hoteli Omišalj, tri brokerske kuće su pod istragom, istražuje se poslovanje bivše Vse i trgovina pravima, dražbe, itd,itd. Izgleda da će mnogima trnuti zubi od kiselog grožđa? A ni nama se ne piše ništa dobro. Tek je počelo. a vi samo slušajte ove kozmetičare koji vam uljepšavaju stvari. Samo ne znam kako će vam to odgađanje suočenja sa istinom pomoći? Bojim se nikako. ” Gospodo, da itko od vas zna tko je Ivan Gotovac i da zna da je to covjek koji je radio godinama u investmant bankingu nebi mu bilo cudno da trguje na burzi. Covjek ima par MBA-a, ok nista ne znaci ali zna sto je dobra dioniac i zato je ulagao. Osim toga i na Ingri je zaradio 100K. Da li to znaci da je to neka muljaza? Novinari u vecini slucajeva neznaju materiju o kojoj pisu. Apoksimen, ne pisi o stvarima o kojima neznas,molim te. ” Ne vidim da je itko spominjao njegovo trgovanje na burzi. Nemam pojma da li je on smio trgovati na burzi ili ne ali dečko je trgovao insajderskim. O tome se radi. A vidim da ga neki ( koji su moguće imali koristi od takvih informacija ) neuvjerljivo brane. To samo pokazuje koliko je hobotnica pustila pipaka na sve strane. Treba to sjekirom sjeći da se stvari dovedu u red.
Vjeruj mi, nije trgovao insiderskim.
Jedino gdje je muljao u sto vjerujem su prava za sto ce biti i optuzen.
Ali ne zasluzuje ovakvo tretiranje kao smece, pustite covjeka na miru (mogli bi malo pogledati kada je Polancec iskoristio svoje opcijske a pogotov me zanima nacin i sa kim je dogovorio deal).
Kad smo kod insider informacija, molim vas nemojte me nasmijavati.
Prije izvjesca na buzi pokazatelja zna cijeli ZSE, HANFA, sta mislite tko radi milijunske promete 2 dana prije izvjesca i zasto???
I tko je nadrapao sto je KOEI bila multimilijunska transakcija par dana prije dobrog izvjesca.
Nitko, molim vas.
Zabrinjavajuce je sto covjek kaze da je zaradio na INI, Ingri i Plivi oko milju i pol kuna, sto su neki sudionici foruma takodjer okrenuli, a da ne govorim o portfeljasima a za to novine pisu da je to nemoguce i smrdi na lopovluk.
Opasno je pisati a pocelo je sve vise po novinama da je svatko tko je zaradio na buzi neku lovu lopov.
A vjerujte, da bilo tko od vas kaze koliko je zaradio od pocetka godine, javnost bi vas smatrala lopovima.
Pustite Gotovca, ako svi investirate u svaku dionicu samo citajuci izvjestaj poslije izlaska na burzu i ako niste nikada culi za inside info, mozete ga blatiti.
Ovako nemate pravo.
Kad smo kod insider informacija, molim vas nemojte me nasmijavati. Prije izvjesca na burzi pokazatelje zna cijeli ZSE, HANFA, sta mislite tko radi milijunske promete 2 dana prije izvjesca i zasto??? I tko je nadrapao sto je KOEI bila multimilijunska transakcija par dana prije dobrog izvjesca. Nitko, molim vas.
Vjeruj mi da HANFA nema razvijenu analizu. Barem ja ne znam da ima, ako ima. A vezano za KOEI, promet je radio jedan investicijski fond. A isti fond je počeo nabijati cijenu KOEI mnogo prije dva dana prije izvješća.
Opasno je pisati, a pocelo je sve vise, po novinama da je svatko tko je zaradio na buzi neku lovu lopov.
Slažem se s tobom da je to najopasnije.
Kad smo kod insider informacija, molim vas nemojte me nasmijavati.
Prije izvjesca na buzi pokazatelja zna cijeli ZSE, HANFA, sta mislite tko radi milijunske promete 2 dana prije izvjesca i zasto???
I tko je nadrapao sto je KOEI bila multimilijunska transakcija par dana prije dobrog izvjesca.
Nitko, molim vas.
…, ako svi investirate u svaku dionicu samo citajuci izvjestaj poslije izlaska na burzu i ako niste nikada culi za inside info, mozete ga blatiti.
To što i drugi kradu nije opravdanje za krađu.
Neki su očigledno na to zaboravili, s vremenom makinacije prihvatili kao najnormalniju stvar … sad nazad u realnost i suočavanje s posljedicama.
blueman: ” Kad smo kod insider informacija, molim vas nemojte me nasmijavati. Prije izvjesca na buzi pokazatelja zna cijeli ZSE, HANFA, sta mislite tko radi milijunske promete 2 dana prije izvjesca i zasto??? I tko je nadrapao sto je KOEI bila multimilijunska transakcija par dana prije dobrog izvjesca. Nitko, molim vas. …, ako svi investirate u svaku dionicu samo citajuci izvjestaj poslije izlaska na burzu i ako niste nikada culi za inside info, mozete ga blatiti. ” To što i drugi kradu nije opravdanje za krađu. Neki su očigledno na to zaboravili, s vremenom makinacije prihvatili kao najnormalniju stvar … sad nazad u realnost i suočavanje s posljedicama.
To je ono sto i kazem.
Da li ima smisla kada top 10 igraci imaju izvjesce u rukama mjesec dana prije nego sto ga mogu vidjeti na ZSE.
Ima tu Hanfa puno posla i zato je smijesno da sada kazu da rade neki antikorupcijski program.
Trziste je dosta trula insidersko (cast iznimkama). Treba tu dobra metla.
Necu vise otvarati Pandorinu kutiju, samo cu neke strasti uzburkati.
Tema je Korekcija.
Pa normalno da je malo trziste stalo, sve OK. Nismo pali nesto strasno, nazalost dosta balona je jos uvijek ostalo napuhano, prepoznat ce se oni…
Ocekujem dosta dobre rezultate za sve dionice za Q2 jer Q1 je bi dosta dobar.
Mislim da do Q2 necemo imati neki ozbiljniji rast.
Fondovi guraju trziste, a kada pocnui kolati rezultati, naravno prije nego sto se objavi na ZSE (nazalost) tada ce i dionice one koje su dobre rasti.
Cijene polako dolaze na svoje, ali korekcija će biti gotova kada se fondovi požele kupovati ispuhane balone što je na nekima tek počelo. Nakon polugodišnjih izvješća za neke će biti period triježnjenja. Mogao bi trajati do kraja godine.
Da li ima smisla kada top 10 igraci imaju izvjesce u rukama mjesec dana prije nego sto ga mogu vidjeti na ZSE.
Zato je jedan bivši podređeni djelatnik šerifa Buffalo Sam o’ Dola tražio da se JIK (koji čine krivo prepisani podaci iz baze FINA-e) automatizira. Sva poduzeća bi automatski putem Interneta prosljeđivala izvješća, a fundamentalna analiza bi se zajedno sa ilustracijama u 2D prostoru automatski izašla nakon sekunde. Da ne kažem da bi sekunda kada poduzeće prosljeđuje izvješće bila najavljena.
Necu vise otvarati Pandorinu kutiju, samo cu neke strasti uzburkati.
Strasti si uzburkao. Previše je kvalitetnih bivših djelatnika šerifa Buffalo Sam o’ Dola na cesti jer su bili pošteni. Što ne znači da je šerif korumpiran, nego je šerif (pistolijero koji puca na sve što se pomakne) i Buffalo (taktičan kao bizon, da ne misliš Buffalo Bill) istovremeno. [smiley1]
Evo još malo novosti
http://www.jutarnji.hr/dogadjaji_dana/clanak/art-2007,6,21,afera_hfp,79437.jl
http://www.vecernji.hr/newsroom/news/croatia/971973/index.do
Korekcija? Juhuuhuuu!!! Kako je špekulant Martin zaradio tijekom korekcije?
Martin je nezaposleni burzovni špekulant. Krade Bogu dane surfajući po Internetu i k tome odlično zarađuje. Jedan primjer kako je Martin nedavno zaradio su dionice AIK banke a.d. Niš (AIKB).
Nakon što je cijena dionice AIKB 27.04.2007. godine dosegnula svoj povijesni vrhunac od 15.829,00 CSD, špekulant Martin se, na temelju provedene fundamentalne analize (toliko o izjavi Milana Horvata, predsjednika uprave FIMA grupe objavljene u članku Poslovnog dnevnika “Krize su neizbježne, ali se mogu predvidjeti”: “Špekulanti u pravilu ne prate fundamentalne pokazatelje”) i zapažanja sve manje euforije koja vlada među drugim špekulantima na “Beogradskoj berzi”, odlučio kladiti na budući pad cijene dionice AIKB: zauzeo je kratku poziciju u terminskom kupoprodajnom ugovoru preuzevši na sebe obavezu prodaje 1.000 dionica AIKB po cijeni 15.500,00 CSD na datum 27.07.2007. godine. Dugu poziciju u ugovoru zauzeo je euforično pohlepni i mlađahni upravitelj jednog fonda kojeg je Martin lakoćom pronašao na OTC tržištu. Nekoliko dana poslije sklapanja Martinovog ugovora je Tomislav Nikolić, nasljednik četničkog vojvode Vojislava Šešelja koji nije završio fakultet jer nije valjao Zakon o univerzitetu, izabran za predsjednika Narodne skupštine Srbije. Kada su na naslovnicama dnevnih novina osvanule izjave novoga predsjednika: “Četnik sam i sanjam veliku Srbiju. Ja i dalje mislim da je zapadna granica Srbije Vitrovitica – Karlovac – Karlobag i uvek ću tako misliti. Ako se proglasi neovisnost Kosova, treba odmah uvesti izvanredno stanje u Srbiji.”, tek tada je jedan drugi značajni institucionalni investitor (lako se na Internetu može pronaći tko), poput mnoštva malih ulagača, shvatio da postoji politički rizik ulaganja u Srbiju, rizik na koji nije spreman, te je odlučio smanjiti svoju poziciju u dionici. Tada je isti naučio i da je likvidacijska vrijednost spomenute pozicije u portfelju mnogo niža od njene trenutne tržišne vrijednosti.
Nakon što su ostali veliki institucionalni ulagači odlučili strpljivo čekati korekciju cijene dionice do blizu psihološke granice od 10.000,00 CSD, kako bi jeftino dokupili dionice vrativši im postepeno prijašnju cijenu, Martin im se pridružio. Nakon što su signali tehničke analize potvrdili Martinova očekivanja na temelju razumijevanja psihologije ostalih sudionika tržišta, Martin je 31.05.2007. godine, novčanim sredstvima koja su mu se samo nekoliko dana prije toga oslobodila, kupio 3.000 dionica AIKB po prosječnoj cijeni od oko 10.500,00 CSD, a nakon toga je uživao promatrati kako upravitelji fondova potvrđuju da ih Martin dobro poznaje. Kako špekulant Martin namjerava upravljati s 2.000 dionica AIKB koje nema obvezu prodati nije želio reći. Jer veliki majstori racionalne špekulacije ne odaju svoje tajne besplatno.
Korekcija? Juhuuhuuu!!! Kako je špekulant Martin zaradio tijekom korekcije? (2. dio)
Danas je cijena dionice AIKB narasla na 12.087,00 CSD, a analitičari FIMA-e su u Poslovnom dnevniku objavili članak s naslovom “Nastavljena velika ofenziva dionica AIK banke”. Što se nas malih špekulanata koji imamo dionice AIKB tiče, mogli su objaviti i sugestiju “Kupite dionice AIK banke jer joj cijena trenutno raste”, ali su pri tome trebali objaviti potencijalni sukob interesa. Naime, u članku nisu objavili je li FIMA zauzela poziciju u AIK banci, jer ako jeste, HANFA bi to možda trebala smatrati korištenjem pristupa medijima u cilju manipuliranja tržištem. Kao i najavu predsjednika grupe FIMA Milana Horvata “FIMA, koja je nedavno povećala svoj udjel u domaćoj prehrambenoj perjanici Podravci na više od deset posto, planira taj udjel povećati do čak 25 posto.” u članku Poslovnog dnevnika “FIMA želi 25 posto dionica Podravke”. Tko ne bi kupio dionice Podravke ako sigurno zna da će ih uskoro moći prodati grupaciji FIMA po skupljoj cijeni? Ljudi, dignite kredite za kupnju dionica Podravke!!! Samo budite svjesni rizika da će Milan Horvat možda već sutra promijeniti strategiju FIMA grupe u rasprodaju dionica Podravke. (Sarkastični smijeh!!!) [smiley2]
Vratimo se nezaposlenom burzovnom špekulantu Martinu, uz kad bi bilo što bi bilo (KBBŠBB) digresiju. Da je tržište izvedenicama u JIE (na Balkanu) razvijeno, Martin bi 27.04.2007. godine za određenu naknadu mogao kupiti put opciju kojom bi dobio pravo prodaje 1.000 dionica AIKB na datum dospijeća 27.07.2007. godine po izvršnoj cijeni 15.500,00 CSD. Da je slučajno Martin već vlasnik dionice AIKB, tada ne bi bio špekulant nego hedžer (onaj koji se ograđuje od rizika mogućeg gubitka uslijed rizika moguće korekcije tržišne cijene dionice AIKB). A sada zamislite da je Martin značajni institucionalni investitor. Treba Martina otjerati iz Hrvatske jer je za neke opasan. [smiley2]
Osvrt na korekciju dionice AIKB nije nagovor na njenu kupnju ili prodaju. Primjer je možda konstruiran po istinitom događaju, a možda je samo dan u edukativne svrhe da ukaže na potrebu implementacije Direktive o sprječavanju zloupotrebljavanja tržišta (Market Abuse Directive), druge temeljne Direktive o tržištima financijskih instrumenata (Market in Financial Instruments Directive – MiFID). Autor osvrta nema nikakvu direktnu financijsku korist od pisanja ovog osvrta, a osvrt je napisao jer je već pet mjeseci njegov cjelodnevni posao traženje zaposlenja, a preko ljeta neće moći davati poduke da zaradi za koricu kruha i ratu stambenog kredita. Sve informacije u osvrtu dane su u dobroj vjeri, a autor osvrta se ne preporuča ulaganje samo na temelju njih. [smiley2]
Odličan post Martingale, pogotovo ovo oko najave Fime o kupovini dionica Podravke. Dosta neobična najava i to na sva zvona. Mora biti da netko veliki treba izići?