Vidim da mnogi ne shvaćaju da se na našem tržištu može shortati. Naravno da se može shortati, ali svojim dionicama.
shortanje vlastitim dionicama nije isto kao i shortanje “posuđenim” dionicama.
Ako ništa drugo, da bi shortali vlastitom dionicom, onda je jednostavno morate imati od ranije u portfelju. Budući da shortati ne možete svaki dan sa istom dionicom, zanči da morate imati priličnu količini kuna da bi imali u portfelju određenu količinu različitih dionica.
Evo jednog primjera dobrog shortanja vlastite dionice. Ako shortate vlastitom dionicom na način da je prodate po 100 kuna, a poslije je kupite po 90 znači jedino da ste izvukli 10 kuna casha po dionici. Ako je dionica bila na početku dana 105 kuna, a na kraju dana 85, to znači da ste si smanjili gubitak zua 10 kuna, ali ste još uvijek u gubitku 10 kuna. I imate i dalje dionicu koja može i sutra padati. Ali bolje zvuči da ste zaradili 10 kuna, nego izgubili 10 ili smanjili gubitak za 10 kuna. Zato se kaže rast i korekcija, a ne rast i pad. Jednostavno bolje zvuči.
Ako ste shortali sa posuđenim dionicama, onda ste zaradili 10 kuna.
Uvaženi kolega asdfgh123, to se radi na način da danas prodate neku dionicu iz svog portfelja po 100 kuna i nakon određenog vremena ….. ako ste pogodili da će cijena padati…….i ona padne za 10%……onda lijepo kupite iste dionice ali u većoj količini. Recimo umjesto 100 kom sada imate 110 komada. Jest da ste s novcima na istom ali imate 10 dionica više i mirnije čekate oporavak burze. Naravno nije to lako i uvijek postoji rizik da ne uspijete.
Nadam se da ste razumjeli ideju?
Uvaženi kolega asdfgh123, to se radi na način da danas prodate neku dionicu iz svog portfelja po 100 kuna i nakon određenog vremena ….. ako ste pogodili da će cijena padati…….i ona padne za 10%……onda lijepo kupite iste dionice ali u većoj količini. Recimo umjesto 100 kom sada imate 110 komada. Jest da ste s novcima na istom ali imate 10 dionica više i mirnije čekate oporavak burze. Naravno nije to lako i uvijek postoji rizik da ne uspijete.
Nadam se da ste razumjeli ideju?
Kolega asdfgh123 je tehnicki tocno primjetio. Nema realizirane zarade, samo smanjenje gubitka.
Osobno znam Zlatka i nikad ne bi ZSE definirao ko egzoticnu…[smiley2]
hehe, a kako bi onda? [smiley1]
Uvaženi kolega asdfgh123, to se radi na način da danas prodate neku dionicu iz svog portfelja po 100 kuna i nakon određenog vremena ….. ako ste pogodili da će cijena padati…….i ona padne za 10%……onda lijepo kupite iste dionice ali u većoj količini. Recimo umjesto 100 kom sada imate 110 komada. Jest da ste s novcima na istom ali imate 10 dionica više i mirnije čekate oporavak burze. Naravno nije to lako i uvijek postoji rizik da ne uspijete. Nadam se da ste razumjeli ideju?
Zato sam i napisao da se radi o dobrom shortanju. Ali ipak je bolje kupiti dionicu po 90 i prodati po 100, nego prodati dionicu po 100 pa kupiti po 90. Zato kada tržište raste dnevnim trgovanjem zarađujete novac, a kada trište stagnira povećavate broj udjela. To nije isto.
ma dajte ljudi, nema kod nas šortanja…to mogu samo brokeri na svojim portfeljima, a i to je na kratki vremenski rok (dan, dva)…ovo što apoksi govori to je trading, a ne shorting…osim toga shortanje se može koristiti i na drugi način…npr, imamo dionicu A i dionicu B…procijenjujem da će B dionica rasti brže od A…šortamo A i kupimo B…onda nam je svejedno ako gubimo na A ali dobivamo na B…
i dajte već jednom odmodirajte kolegu deimosa…ja nisam vidio da je do sada posto bilo što off-topik, svađalački nastrojeno ili sl.
Odlična diskusija, bio bi zahvalan ako bi pojedinci kojima su pojmovi trading, shorting dobro poznati i razumljivi da malo opširnije to objasne po da se uoblići nekoliko stranica o tome s primjerima.
Pitanje je koliko je moguće to izvesti na našem tržištu?
Eventualno brokeri koji imaju informacije i mogu odmah reagirati!
Evo primjer shortanja.
Imam u portfelju neke dionice od stare,prodam ih i poslje kupim isti broj po nižoj cijeni,a razliku u cijeni strpam u svoj džep. Stara ni ne zna sta se dogodilo,ima isti broj dionica,a ja imam cash 🙂
Jedino je frka ako dionice porastu,onda moram kupiti po skupljoj cijeni da me stara ne ubije,al to je rizik trgovanja 🙂
ma dajte ljudi, nema kod nas šortanja…to mogu samo brokeri na svojim portfeljima, a i to je na kratki vremenski rok (dan, dva)…ovo što apoksi govori to je trading, a ne shorting…osim toga shortanje se može koristiti i na drugi način…npr, imamo dionicu A i dionicu B…procijenjujem da će B dionica rasti brže od A…šortamo A i kupimo B…onda nam je svejedno ako gubimo na A ali dobivamo na B…
…
I treba voditi racuna da shortanje mora biti zakonski regulirano, inace smo u banani. Recimo, shortanje je na americkim burzama zabranjeno na “down tick” (ugrubo kada pada cijena, za detaljne informacije google). Inace razmislite sto bi se desilo da nema toga.
ma dajte ljudi, nema kod nas šortanja…to mogu samo brokeri na svojim portfeljima, a i to je na kratki vremenski rok (dan, dva)…
Sumnjam da to brokeri rade. Ako vam vode portfelj, onda ta zarada ide vama jer se bilježe transakcije. Ako pak to rade sa vašim dionicama bez vašeg naloga onda takve brokere treba izbaciti. To je krađa.
ma stvar je sa brokerima da oni šortaju na način da potkradaju tebe i mene…npr ti daš nalog na kupnju 100 dionica INE po 2950, broker zakljući da će cijena do kraja dana pasti na 2900…on zatvori tvoj nalog i proda ti 100 dionica koje nema, ali ima do kraja dana mogućnost ih kupiti…pa kad cijena padne na 2900 on ih lijepo kupi i zaradio je 5000 kn[smiley2]
Osnovna stvar zašto kod nas nema šortanja je ta što ne postoji infrastruktura tj. institucije, a to ide ovako…
ideš šortati npr. 100 komada INE…
današnja cijena 2950
ti predviđaš da će cijena ići dolje…
prvo uplatiš inicijalni margin npr. 10 ili 15% vrijednosti …to je kao sigurnosni polog
zatim imaš nešto što se zove margin account, a to znaći da ako si šorto po 2950, a cijena je porasla nakon toga na 2960…dobiješ margin call….tj traži se od tebe da na account uplatiš 10*100= 1.000 kn
dan 2.
cijena naraste na 3.000
evo ti opet margin call-a…moraš uplatiti 40*100= 4.000 kn
dan 3.
cijena padne na 2940
oslobađaju ti se sredstva s margin accounta…vučeš 5.000 kn…
dan 4.
cijena padne na 2900…ti zatvaraš poziciju i stavljaš u đep 50*100=5.000 kn…to je tvoja zarada…
da je bilo obrnuto da je cijena otišla na 3.000 kn, izgubio bi 5.000 kn.
beholder:
”
ma dajte ljudi, nema kod nas šortanja…to mogu samo brokeri na svojim portfeljima, a i to je na kratki vremenski rok (dan, dva)…
”
Sumnjam da to brokeri rade. Ako vam vode portfelj, onda ta zarada ide vama jer se bilježe transakcije. Ako pak to rade sa vašim dionicama bez vašeg naloga onda takve brokere treba izbaciti. To je krađa.
Ja sam ulovio svog brokera u necemu sto bi se mozda moglo okarakterizirati kao shortanje. Posto je razlika za mene bila -60 kn, sutim…