Meni nije jasno zašto su OIF-ovi, nakon što su im mirovinci u 12.mjesecu vratili lovu u fondove, počeli kupovati kao da nema sutra (to je bilo potkraj 12 mjeseca).
to je i meni bilo nelogično. a možda je razlog jednostavan: OMF povukli lovu iz OIF u 11. i to je naglo počelo rušiti tržište. možda su svi vidjeli da izmiče kontroli pa vratili lovu? tu paniku i pad su tad zaustavili ovi veliki bankovni OIFi. eto, moj guess – iznenadila ih reakcija.
drugo objašnjenje je da su planski zaljuljali tržište povlačenjem i vraćanjem. e sad tko je od koga koliko povukao i vratio ili ne vratio – zna HANFA.
sve zajedno je bilo dovoljno da zaljulja napregnuto tržište, plus ostale stvari … i ono što je moralo doći kad tad je došlo.
Jedino mi onda nikako ne ulazi u glavu ono njihovo uletavanje ko sivonje prvi dan kada im je odobren JDD…. prolazili su blokovi na strašno visokim cijenama uspoređujući ih s ovima danas
[/quote]
isto mislim…punpanje rezultata zaključno na dan 31.12.07. mislim da im se i bonusi po tome računaju.
Ma kakvo pumpanje rezultata. Pa zar mislite da se rezultat pumpa sa ukucavanjem 20miliona kuna u THNK kroz blok transakcije na 11,000 ili 11,500? Pa još 20 na ADPL, pa DLKV itd… Još ako su očekivali pad u 2008oj zašto bi to radili? Koju logiku moraš imati da uložiš ogromne svote u nešto što znaš da će značajno pasti i da ćeš imat totalni pušing na tome? Žrtvovati ogromne gubitke u 2008oj kako bi još malo popravili već dovoljno dobar rezultat u 2007oj? Ne vjerujem. Nešto fali u toj priči, a to nešto je logika.
Ovu temu treba ugasiti, više nema smisla pričati o nečemu čega nema. Ovo je bila korekcija, nikakav slom na burzi.
Dobro, oba dva poteza, i povlacenje love iz OIF-ova i kupovanje dionica od OIF-ova po visim cijenama je napravljen da bi netko profitirao. Tko je profitirao, a tko je izgubio?
Mogući razlozi:
Naivnost – 4 MFa, svaki misli da će druga 3 sada ukucavat lovu u JDD i dizat cijene pa se krcaju jer se boje da im ne pobjegne vlak
Špekulantski motivi – uletit cemo 15 dana prije kraja godine i onda iskrcat par % iznad zbog Santa Clause rally
Zauzimanje pozicija – nekad je velikom investitoru primarni cilj uzeti značajan paket a tek sekundarni cilj profit na tom paketu, a u svrhu kasnijeg utjecaja na formiranje cijene, utjecaja na poslovanje društva, boljeg odnosa sa upravom i bolju mogućnost uvida u poslovanje itd…
Dogovor s OIFovima – povući ćemo naše udjele a za uzvrat uzimamo ove pakete od vas kako vi imali casha za isplatit nas
Ovo su neki od mogućih razloga…. jedan od njih je svakako i ovo što su dečki već spomenuli – pumpanje rezultata – samo me je začudilo da su se svi uhvatili tog pumpanja kao da je upravo to i samo to siguran razlog takvog ponašanja…ja mislim da je jedan od – možda, jedan jedini – nije sigurno
Moguce da pumpanje rezultat igra, ja isto mislim da je to bar dio price. Vidjeh u firmama u kojima sam radio kako pred kraj godine pumpaju, pokusavajuci izdat racune za sve sto mogu pred kraj godine. Jest da si taj prihod uzeo od sljedece pa si onda u banani, ali bonus je sad, a za godinu dana, tko zna oces uopce radit u istoj firmi.
ne znam zašto se tako čudite tome.
ako ti se nudi nešto što vrijedi 1000 kuna i za što računaš da će za neko vrijeme vrijediti 1200, pa kupiš dio po 1000 a ostatak na rasprodaji (koju sam izazoveš) po 500, napravio si sjajan posao.
vidite kako sada raste pritisak na mirovince, u hanfi, medijima itd. trebalo je ljudima da skuže. a da nisu ništa kupili na početku (poslije toliko inzistiranja) nego očito rušili, odmah bi sve bilo jasno i hanfa bi možda odmah reagirala. bio bi to preveliki rizik – a sve samo da bi imali još malo niži prosječni ulaz od ionako smiješno niskog koji će imati sada.
i oni sigurno paze da ne prijeđu neke granice.
zašto provalnik što brže pobjegne kada nađe pod madracom 10000 eura a ne skuplja još sitniš iz svih ladica po stanu?
naravno postoji i mogućnost da su pritom nekima omogućili i da se iskrcaju. to je vjerojatno bio samo usputni detalj, iako bi na tome usputnom trebao poraditi uskok.
Eto.
Analiza: Raiffeisen OMF smanjio imovinu u fondovima za pola milijarde kuna
http://business.hr/Default2.aspx?ArticleID=cd6069db-a1c6-4ed9-8deb-fed2c7695b33&open=sec
ne znam zašto se tako čudite tome.
ako imaš nešto što vrijedi 1000 kuna i računaš da će za neko vrijeme vrijediti 1200, pa kupiš dio po 1000 a ostatak na rasprodaji (koju sam izazoveš) po 500, napravio si sjajan posao.
Ovo se i uklapa u tezu o zauzimanju pozicija. Jer s tim paketom koji si kupio na višim cijenama možeš stvarat pritisak pa i rušit cijenu i kupit puno veće količine na puno nižim cijenama.
Ono što me šokira u cijeloj priči je da ipak govorimo o mirovincima koji bi trebali biti stablizator, market maker, long term igrači…. Da su nam ovo napravili “hedge fondovi” (da ih npr imamo u HR) rekao bi svaka čast dečki, pobjedili ste cijeli market ali mirovinci bi ipak trebali igrati na drugačiji način…
mislim da sve govori činjenica da su dionice u koje su ulazili mirovinci i najviše roknule, ili?
tako je. pokazali su nam jasno koje ih dionice zanimaju (a i rekli, pisalo je po novinama poimence), i onda su te iste krenuli rušiti.