Real Bear,
za tvrdnje tipa “OIF su na rubu” i “past će u provaliju” mislio sam da imaš kakve novije podatke osim onog što je već prošlo i što svi znamo. Očito je red čekati novo izvješće HANFA-e za veljaču jer do tada sve su nagađanja. Pojam dugo jest rastezljiv, ali malo mi je čudno 3000-6000 bodova Crobexa nazvati (pa i relativno) uskim granicama.
Dobar post Duser, i opisuje jedan sasvim OK i legitiman stil ulaganja. Ali postoji jedan rizik, šta ako je vrijeme velikih i stabilnih prinosa na dionicama prošlo, što ako je trejdanje i špekuliranje jedini način da se zaradi na dionicama.
A što ako nije? Što ako je to za većinu put u propast?
Kažeš da postoji jedan rizik u Duserovom stilu ulaganja (eh, kamo sreće da je samo jedan!), a koliko ih postoji pri trejdanju i špekuliranju?
Dolazimo do priče o kokoši i jajetu. Smatram da je za većinu malih ulagača kod nas (neiskusnih po prirodi stvari) vrlo opasno prikloniti se tvome stavu da je trejdanje i špekuliranje možda jedini način da se u dogledno vrijeme zaradi na dionicama. Za većinu bi to mogao biti “put u pakao”. Kao uostalom i za Kostolanyja koji je dvaput bankrotirao (većinom špekulirajući) prije negoli je mnogo zaradio. Jesu li naši neiskusni i nepotkovani trejderi spremni na mogućnost par bankrota? Čisto sumnjam. Kod nas je problem što bi svi htjeli sve i to odmah. I k tome misle da su pametniji od drugih u vezi pogađanja trendova (govorim o prosječnom hr ulagaču).
A što ako nije? Što ako je to za većinu put u propast?
Ne ako je, vec je put u propast za vecinu.
Treba se ili prilagodit ili povuc sa burze.
@čvarkožder,
Nemam podatke nisam ja nikakav insajder. Ali učinilo mi se da se radi o sinkroniziranoj akciji u cilju poboljšanja sentimenta ulagača. To je isto pozitivan znak jer tako radi igraleci vani.
Što se tiče granica CROBEX-a, ako se ništa ne promjeni u stavu prema hrvatskoj ekonomiji bojim se da to vrijedi za 5-10 godina.
Za mene su internet forumi trejding pit, ovdje se okupljaju pametni ljudi koji brzo uče i vjerujem da će se brzo ‘istitrati’ da forumaši bolje prolaze od fondova. Gledao sam statistike od Alana na mojnovac, adrese dolaze iz Siemensa, Ericssona, Končara, banaka. Ti su zapravo ljudi najbolje što imamo. Mada bih ja isto većini njih preporučio da malo više rade a malo manje lurkaju po forumima i trejdaju. [thumbsup]
Hmm, evo jedan čovjek je napisao na moj novac otprilike ono što mene brine i što bi ja napisao, čak je bio i malo preoštar možda, al ne da mi sam formulirat post. Nadam se da ce burza otic gore, i da ce se forumasi uspjet iskrcat na 4700 crobex iskreno.
Nema casha pa se preljeva iz šupljeg u prazno, a za vrijeme korekcije ostali smo kao brod za vrijeme oseke nasukani, pa nam treba visoka plima i jaki tegljači za odsukati brod. Tegljači bi bili institucionalni investitori sa dostatnim količinama gotovine, a plima jedino može biti preuzimanje INA ili privatizacija HEP-a. Ne mogu prežaliti što OMV nije kupio MOL, sad bi i mi imali kolateralnu korist u vidu likvidnosti tržišta i cijena, pa sad moramo čekati da to sve zajedno “poklopi” BP ili Lukoil, a to neće biti baš brzo. A još nas čeka “oluja” nakon 12.04., mogla bi dodatni uzdrmat zse ako se ne postigne neki prethodni deal sa mirovincima i fondovima
a plima jedino može biti preuzimanje INA ili privatizacija HEP-a.
Iskreno se nadam da ne mislis ozbiljno na privatizaciju HEP-a… dok se trziste ne izbalansira takva privatizacija nije dobrodosla na trziste… pa za ovu cijelu korekciju je glavni krivac HT koji je dosao kao spuzva na trziste i sad isisava sve sto se isisat moze… k tome tu spuzvu jos stalno cjede povlacanjem love s burze i nikako da se natopi… neko vece preuzimanje bi bila ok stvar jel bi se vecina love vratila na burzu…
Nee, ipak nisam trebao citirat, bitno ej da održe crobex u range 3900-4400, ono što ne treba su novi margin callovi. Moraju rješit BF, onda bi to bilo moguče. E sad veliko preuzimanje i oslobađanje casha fondova – to bi bilo sjajno.
Evo npr. Zaba , nudi kredite uz 9% kamata, a zalog je da 15% novaca ide u jedan od ZABA fondova na 7 godina, ili u Integru na 5 godina. Radi se nešto, ali ne ide preko noći.
Vjerojatno će se i ostale 3 banke ( reifeissen, erste, pbz ) povuči za njihovim primjerom, i također nuditi kredite kojima je zalog novac u fondovima. ne treba zaboraviti da ZABA, PBZ,REIFF i ERSTE fondovi su preko 80% kapitala OIF-ova.
Za mene su internet forumi trejding pit, ovdje se okupljaju pametni ljudi koji brzo uče i vjerujem da će se brzo ‘istitrati’ da forumaši bolje prolaze od fondova.
Mislim da podilaziš (ne ulazim u razloge zašto je tako) onima koji “se okupljaju ovdje” hvaleći ih kako su “pametni ljudi koji brzo uče”. Ja smatram (slobodno me popljujte – ovo je slobodna država) da je forum samo preslika društva općenito (a ta preslika nije baš bajna). To se očituje u tome da je vrlo mali broj onih koji žele učiti (pročitati knjigu – pih, to meni ne treba), koji žele uložiti u sebe i svoje znanje, a ne samo visiti po forumima, koji misle da je kvantiteta=kvaliteta, da je vrijeđanje i nekultura normalan način ponašanja, da je lažno predstavljanje (multinickovi) u stvarnosti zakonom kažnjivo, koji svojim postovima upitne logičnosti i razumnosti vrijeđaju inteligenciju kolega, koji uopće ne znaju slušati nego tupe svoje nebuloze potkrijepljene jednim velikim ničim…
I, naravno, čisto sumnjam da forumaši (ne računam one kokekojeuboduzrno s portfeljima od par desetaka tisuća kuna jer ti i ne utječu na tržište) u globalu prolaze bolje od fondova (barem ne onih najboljih koji su u rangu Crobexa). Forum je zapravo nerealna slika onog što bi oni koji ga čine željeli biti. Ma koliko to nas forumaše boljelo, većina pravih igrača ne visi poput nas na forumima. Dapače, mnogi ih nikad ne prate. Malo toga korisnog mogu ovdje pročitati u odnosu na uloženo vrijeme za čitanje. Mislim da se utjecaj foruma (bilo kojeg) na tržište uvelike precjenjuje.
mislim da smo ušli u povoljno razdoblje za kupnju prvenstveno HTa, prinos 9% na sadašnju cijenu još uvijek tuće inflaciju 3-4 postotna boda. ono što medeki ne prićaju je da i u recesiji postoje sigurna utočišta (u dobrim dionicama) a to je sve što donosi keš. u ovom slućaju HT je školski primjer.
ma lako za prinos. a što ak glavnica odeeee? [smiley]
ma lako za prinos. a što ak glavnica odeeee? [smiley]
prinos će ti kroz 11 godina vratiti glavnicu [wink]